Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Netwerkevents
  • Naar een duurzame bedrijfsvloot: aan de slag met Total Cost of Ownership

Naar een duurzame bedrijfsvloot: aan de slag met Total Cost of Ownership

  • Online

Vanaf 2026 mag je enkel nog zero-emissievoertuigen toe laten als bedrijfsvoertuigen. Maar misschien vereist de policy binnen jouw organisatie nu al een verminderde milieu-impact van het wagenpark? Of willen medewerkers weten of ze nu in aanmerkingen komen voor een elektrische wagen? Hoe dan ook kun je er niet meer omheen dat bedrijfsvloten duurzamer zullen worden.

De ‘Total Cost of Ownership (TCO)’ van de vloot is in dit geval hét sleutelpunt om mee aan de slag te gaan. Waar in het verleden meestal gewerkt werd met een leasebedrag per maand, moet je nu meer kijken naar de totale kost van een wagen. Afhankelijk van het type voertuig is er immers een andere fiscaliteit, onderhoudskost, restwaarde,… van toepassing. Tijdens dit leertraject leer je het principe van Total Cost of Ownership begrijpen, zodat je er na afloop zelf mee aan de slag kan én de echte kostprijs van je wagenpark kent.

Doelstelling: na de reeks zal je beter begrijpen waarom (plug-in hybride) elektrische voertuigen in jouw vloot vandaag de dag al interessanter kunnen zijn dan conventionele voertuigen. Dit niet alleen op vlak van fiscaliteit en vlootbeheer, maar ook in het ruimere kader van de energietransitie die ons met de maatschappij te wachten staat.

Programma

Sessie 1: klassikale opleidingssessie

Algemene inleiding rond een duurzame bedrijfsvloot en de Total Cost of Ownership. Tijdens deze sessie worden o.a. volgende topics belicht:

  • de context rond de heersende klimaat- en milieuproblematiek;
  • de waaier aan alternatieve voertuigtechnologieën;
  • de verschillende fiscaliteitsregels;
  • de TCO-benadering.

Hiernaast leer je TCO-berekeningen uit te voeren op basis van een laagdrempelige TCO-tool van The New Drive, zodat je hiermee in jouw bedrijf aan de slag kan gaan. Na de klassikale sessie krijg je een aantal opdrachten mee om in je te verdiepen in de impact die deze benadering kan hebben voor jouw bedrijf en de car policy.

Sessie 2: individuele coachingsessie

Tijdens deze individuele sessie krijg je de kans om je berekeningen in de TCO-tool te bespreken met een expert van The New Drive en kun je je vragen stellen.

Sessie 3: individuele coachingsessie

Tijdens deze individuele coaching is er opnieuw de kans om vragen te stellen en met de spreker conclusies, volgende stappen en aandachtspunten af te toetsen.

Trainer

Nils Hooftman van The New Drive

Nils HooftmanNils Hooftman is senior adviseur voor elektrisch vervoer bij The New Drive. Nils heeft jarenlange ervaring met zero-emissie vervoer en werkte afgelopen jaren aan de diverse onderzoeken vanuit zijn vorige rol voor de VUB. Voor dit leertraject werkt Nils nauw samen met Arthur Vijghen. Arthur is de oprichter van The New Drive en levert straks 10 jaar advies op maat aan bedrijven die inzetten op de transitie naar een duurzamer mobiliteitssysteem.

In samenwerking met

Smarthub

Contactpersoon

Kristien Depraetere

Projectmanager Duurzaam Ondernemen

Adres

Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant
Medialaan 26
1800 Vilvoorde

Wanneer

Prijs

€550 (excl. BTW)

Deze prijs omvat de drie sessies inclusief het gebruik van de TCO-tool die tijdens de sessie ter beschikking wordt gesteld

Extra info

Deze activiteit is volzet.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus