Skip to main content
Map

Lab+: Op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering

De Europese Commissie heeft ‘CO2- neutraal als Europees continent tegen 2050’ niet alleen als ambitie vooropgesteld maar ook wettelijk verankerd in de eerste klimaatwet ooit. Daarmee legt de EU zichzelf op om alle nodige maatregelen in werking te stellen om een klimaatneutrale economie en samenleving na te streven. Alle sectoren en technologieën worden mee in het bad getrokken, ook jouw onderneming!

Ben je op zoek naar wat CO2- neutraliteit inhoudt en wil je weten hoe je de impact van jouw bedrijf in kaart brengt én reduceert? In dit 5-delig lab krijg je van het team achter E-luse de uitgangspunten en pitfalls rond CO2- berekening uitgelegd. De laatste sessie omvat een individueel gespreksmoment zodat je zowel vanuit de groep kan leren als van de expert in kwestie. Deze begeleidt je doorheen scope 1, 2 en 3 en bekijkt hoe jullie de impact, eens in kaart gebracht, ook effectief kunnen reduceren. 

Programma 

 • Sessie 1: Algemeen kader CO2- neutraliteit en valkuilen bij ondernemingen 
  Wat houdt de weg naar net zero in en hoe verschilt neutraliteit van klimaatpositief zijn? Bereid je voor op wat myth-busting rond CO2!
 • Sessie 2: Scope 1 en 2, wat betekent het en wat omvat het bij jouw onderneming?
  Systeemtekenen: wat wordt daarmee bedoeld en hoe ga je van start voor jouw organisatie?
 • Sessie 3:  Scope 3, wat omvat het bij jouw onderneming?
  Hoe vertalen we nu het systeem naar een werkbare vorm om jullie CO2-voetafdruk te berekenen en op te volgen?
 • Sessie 4: Impact reduceren
  Nu de impact in kaart is gebracht, kan je die beginnen reduceren. In de laatste sessie krijg je daarvoor concrete handvatten mee.
 • Sessie 5: Terugkoppeling van de opgedane ervaring
  Deze slotsessie staat in het teken van reflectie over het afgelopen traject en de praktische ervaringen die je intussen hebt opgedaan. We voorzien die dag ook een moment van individuele coaching met de expert. Daarna sluiten we af met een hapje en een drankje.
  Wil je verder gaan en de CO2-voetafdruk samen met de expert laten uitdiepen, dan is dit het moment om de handen verder in elkaar te slaan! 

Sprekers

Tim Vancouillie heeft al jarenlang een passie voor energie en duurzaamheid. Hij weet hoe bedrijven met energie omgaan en welke alternatieven ze kunnen gebruiken om kosten te besparen en hun voetafdruk te verkleinen. Na meer dan 10 jaar ervaring bij Schneider Electric ging hij zelf als ondernemer aan de slag en richtte hij studiebureau E-Luse op. De naam verwijst naar het Chinese ‘lùsè’ 绿 ⾊ , wat groen betekent. De E staat voor energy, environment, economics en ethical, niet toevallig de pijlers van duurzaamheid. In zijn eigen bedrijfsvoering is Tim niet enkel CO2- neutraal, maar zelfs klimaatpositief.

Begin 2022 werd E-Luse versterkt met Eline Plouvier. Ze heeft een technische achtergrond in industriële wetenschappen en bijkomende specialisaties in duurzaamheidsstrategie en klimaatneutraal ondernemen. Ze kan daarnaast bogen op een jarenlange ervaring als projectingenieur in de machinebouw voor productielogistiek. Samen vormen ze een krachtige tandem en de geknipte experts voor deze opleiding!
 

Dit traject is bedoeld als introductie, om je op weg te zetten. Verdieping na het volgen van dit traject is mogelijk.

Contactpersoon

Sarah Spenninck

Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie

Wanneer

Prijs

Voka-leden: 1.200 euro
Niet-leden: 1.800 euro

Voka is erkend opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille. Dit betekent dat deze opleiding voor 20% of 30% gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid als je bedrijf aan de voorwaarden voldoet. Registratienummer: DV.O104126. 
Je aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Aantal uren opleiding: 15.

kmo portefeuille
 

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag