Skip to main content
productiemanager

Lab+: managementtools voor (toekomstige) productiemanagers

Managementtools voor productiemanagers of eerstelijnsverantwoordelijken die doorgroeien naar het volgende niveau: het productiemanagement of middenkader.  

U wordt (mede)verantwoordelijk voor diverse processen in de organisatie, namelijk de kwaliteit, kwantiteit en het rendement van het productieproces en de continue procesverbetering. U stuurt daarbij meerdere teamleaders aan en rapporteert aan de directie of operations manager.

Via dit Lab maakt u kennis met verschillende theoretische managementdomeinen waarmee u in aanraking zult komen en vergroot u uw inzicht. De verwachtingen zijn immers dat u een bredere kijk ontwikkelt op de organisatie en de verschillende bedrijfsprocessen die gelinkt zijn aan uw vakgebied en uw teamleden.

Doel: Inzicht geven in verschillende theoretische management domeinen

We werken in dit Lab rond de 5 groeiboosters van een onderneming. Tijdens elke sessie gaan we dieper in op één management domein. Onder begeleiding van de coach werkt u één of meerdere theoretische modellen uit voor uw (toekomstig) team. U ontvangt hierop waardevolle feedback van de trainer en de andere cursisten. 

Methodiek: Leren, delen, oefenen 

In elke sessie wordt er rond één thema gewerkt. Daar worden verschillende theoretische management-modellen aangereikt en ingeoefend via praktijksituaties. We delen praktische tips en ervaringen en wisselen meningen uit om tot inzicht te komen en te groeien naar een bredere kijk op de zaken.   

Doelgroep

Basisopleiding voor productieleiders, eerstelijnsverantwoordelijken, brigadiers die (willen) doorgroeien naar het volgende niveau: het productiemanagement en kennis willen opdoen over andere bedrijfsprocessen en management tools. Geen voorkennis vereist. 

Programma

Sessie 1: Aantrekkelijke toekomstvisie

 • Wat is strategie?
 • Welke strategische modellen bestaan er? SWOT-analyse, Business Model Canvas, Ansoff Matrix, BCG Matrix, waardepropositie,….
 • Casus: uitwerken van een strategie

Sessie 2: Logische organisatiestructuur

 • Wat is een organisatiestructuur?
 • Welke organisatiemodellen bestaan er? Soorten organigrammen met voor- en nadelen, zelfsturende teams, werken met rollen, flexmatrix,….

Sessie 3: Nuttige processen

 • Wat zijn processen?
 • Welke procesmodellen bestaan er? Schildpaddiagram, SIPOC, project management methodologie, kwaliteit, PDCA, lean, 6 sigma,…

Sessie 4: Budgettering, operationele en financiële doelen

 • Wat zijn operationele en financiële doelen?
 • Welke operationele modellen bestaan er? Performance Management, Balanced ScoreCard, KPI’s, rapporteringen, kostprijsberekeningen,...
 • Casus: uitwerken van een strategiekaart

Sessie 5: Stimulerende bedrijfscultuur

 • Wat is een bedrijfscultuur?
 • Welke modellen voor bedrijfscultuur bestaan er? Cultuurmodellen en veranderstrategieën, link organisatiestructuurstructuur/cultuur, invloed van leiderschap.

Sessie 6: Uitwerking van een management model op uw (toekomstige) team

 • Presentatie gegeven door de deelnemers
 • Vraagstelling

Resultaat 

Via dit Lab maakt u kennis met verschillende theoretische managementdomeinen waarmee u in aanraking zult komen. U ontwikkelt een bredere kijk op de modellen die bestaan buiten uw eigen vakdomein en team. Op de laatste sessie presenteert u een management model dat u onder begeleiding van de coach heeft uitgewerkt en dat van toepassing is op uw toekomstige team.    

Spreker

Els Maes van Alnus (website) is licentiate in de economische en sociale wetenschappen en quality systems manager. Daarnaast volgde ze verschillende specialisatie-opleidingen over leiderschap, kwaliteits- en veranderingsmanagement en het KMO Excellence programma aan de Vlerick Management School te Gent.

Praktische info

De eerste sessie gaat door in het Bedrijvencentrum regio Kortrijk in Wevelgem. 
De andere sessies gaan door in het kantoor van Voka West-Vlaanderen.

Inschrijven voor dit Lab kan hier. Voor meer info kunt u terecht bij Britte Ødegård.

Contactpersoon

Britte Odegard

Member Services - Productie/maintenance

Adres

Bedrijvencentrum Regio Kortrijk
Vlamingstraat 4
8560 Wevelgem

Wanneer

Prijs

 • Voka-leden: 1050 euro (excl. btw)
 • Niet-leden: 1575 euro (excl. btw)

Voor dit Lab kunt u gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Uw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.O104126
Aantal opleidingsuren: 18

KMO-portefeuille


 

Voorwaarden

Kosteloos annuleren kan tot 7 kalenderdagen voor aanvang van de opleiding per mail naar de organisator van deze opleiding. Na facturatie worden er geen aanpassingen meer gemaakt. U kunt zich wel laten vervangen door een collega die aan de doelgroep voldoet, indien u zelf verhinderd bent.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Vraag het @ Voka
ING
Proximus
SD Worx
CRM Group