Skip to main content

Lab: Digitalisering & change management

Digitaal wantrouwen: hoe verandermanagement u helpt bij de implementatie van verregaande digitalisering.

“digitalisering zal de maatschappij radicaal veranderen!”, “AI steelt onze jobs!”, “AI is vooral gebakken lucht…”

Ongetwijfeld heeft u deze gedachten al zelf gehad of van anderen gehoord. Er zijn immers nog ontzettend veel vragen omtrent verregaande digitalisering. Daar waar heel wat ondernemers wel al kunnen inschatten of het de moeite loont om bv. AI in te zetten voor het optimaliseren van hun producten, processen en diensten, zijn velen nog zoekende hoe ze dit als het ware ‘verkocht’ moeten krijgen aan hun werknemers.

 • Hoe vertelt u als ondernemer aan uw medewerkers dat de nieuwe AI-gebaseerde productielijn hun job niet zal stelen, maar zal verrijken?
 • Hoe laat u uw medewerkers meedenken over hoe ze zullen samenwerken met robots of robotgestuurde machines op de werkvloer? 
 • Hoe zorgt u dat uw medewerkers vertrouwen krijgen in een AI-gestuurde toepassing als ze niet begrijpen hoe deze werkt?
 • Hoe legt u uit dat een medewerker, en niet de machine of het algoritme, nog steeds aansprakelijk kan blijven voor fouten?
 • Hoe stimuleert u uw medewerkers om levenslang te blijven leren en zichzelf klaar te stomen voor de digitale evoluties? 
 • Hoe legt u uit dat AI een ‘enabling technology’ is die ervoor zorgt dat medewerkers zich kunnen focussen op meer creatieve en uitdagende taken?

Kortom, hoe zorgt u dat digitale transformatie, en meer specifiek, AI-gebaseerde technologieën succesvol worden toegepast in uw onderneming of team? Krijg inzicht in de mogelijke belemmerende factoren in uw onderneming/team, stel een actieplan op en laat u inspireren door succesvolle en minder succesvolle verhalen van collega-ondernemers en leidinggevenden. 

Sessies

Sessie 1: Toelichting van het proces | 3 februari 2022  

In deze sessie vertrekken we van uw concrete ervaringen met het al dan niet aanwezig zijn van principes van change management bij de implementatie van digitale technologieën zoals artificiële intelligentie. We benadrukken het belang van storytelling en bieden u tips & tricks op basis van uw eigen casus.

Is er een digitaal transformatieproject in uw bedrijf waar de principes van change management kunnen toegepast worden? Prima! Dan kan u meteen het geleerde daarop toepassen.

Heeft u nog geen transformatieproject (digitaal, al dan niet met AI): geen nood, we hebben voldoende eigen voorbeelden en brainstormen graag met u over toekomstige projecten in uw bedrijf.

Sessie 2: Toelichting van cases waar change management voor AI-toepassingen met hoge maturiteit is geïmplementeerd | 10 februari 2022 

 • In deze sessie bespreken we het laagdrempelig gebruik van AI-gebaseerde technologieën en hoe het transformatieproces werd aangepakt in andere bedrijven en/of overheden.
 • We nodigen u uit om te discussiëren, om de échte verhalen te ontdekken en te reflecteren wat van toepassing is op uw context.
 • U krijgt de kans om enkele ervaringsdeskundigen rond digitale transformatie aan de tand te voelen en hen uit te nodigen hun best practices te delen.
 • Door te luisteren naar de ervaringen van anderen kan u de belemmerende factoren in uw team of onderneming identificeren en hierop anticiperen.

Sessie 3: Actieplan | 24 februari 2022 

 • Op basis van de eerste twee sessies maak u een actieplan op zodat u concreet kan starten met het management van uw digitale, AI-gedreven transformatie.
 • In het actieplan zal u niet enkel rekening houden met vandaag (‘today’) maar ook met ‘the day after tomorrow’. Change management eindigt immers niet nadat de AI-toepassing geïmplementeerd is en dient soms opnieuw geactiveerd te worden als er elementen in het ecosysteem veranderen (vb. wetgeving, nieuwe technologieën). 
 • We dagen u uit om na te denken over de hypothetische situatie dat u over vijf jaar moet vaststellen dat de AI-transformatie volledig is mislukt en aan welke factoren dit dan te wijten kan zijn? 

U krijgt enthousiaste feedback op uw actieplan, door Voka, door Deloitte private, door de andere deelnemers in de groep. Al die expertise samen zorgt er voor uw actieplan meteen een stevige basis heeft. Tot slot creëren we samen de ‘lessons learned’ en delen we dit met elkaar. 

Sprekers

Evelien Van Vaerenbergh, Manager HR Outsourcing bij Deloitte 

Gepassioneerd door mens & organisatie in al z'n facetten, bouwde Evelien hr-ervaring op binnen een diversiteit aan ondernemingen. Als manager in het hr outsourcing team bij Deloitte, focust ze zich op culture & change management waar zowel de werknemer als werkgever centraal staan.

Claudia Verlinden, Manager HRO bij Deloitte

Claudia is geruime tijd internationaal actief in hr. In 2017 ging ze van start bij Deloitte waar ze sleutelt aan het bouwen van een brug tussen mens en technologie. Vanuit de domeinen (hr) software, automatisering, en analytics adviseert ze hoe beide elkaar weten te vinden én versterken

Doelgroep

HR managers, IT managers, project managers, communicatiespecialisten en communicatiemanagers, C-level

Inschrijven

Inschrijven voor dit online lab kan via deze link. Voor meer info kunt u terecht bij Soraya Van Cauwenberghe.

VLAIO/AIO

Contactpersoon

Soraya Van Cauwenberghe

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Wanneer

Prijs

550 euro

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Kosteloos annuleren kan enkel per mail naar de genoemde verantwoordelijke en dit uiterlijk tot 7 werkdagen voor aanvang van de opleiding. Bij laattijdige annulatie zal het volledige bedrag verschuldigd blijven. U kunt zich wel laten vervangen door een collega die aan de doelgroep voldoet.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier uw vraag
Accent
ING
Proximus
SD Worx
CRM Group