
Inspiratiesessie - Zorgmodellen
Naast het wegwerken van waardeverlies als gevolg van zorginhoudelijke beslissingen (via veilige, gepaste zorg en preventie), moeten we ook betere zorgmodellen en/of goedkopere alternatieven benutten, die dezelfde of hogere meerwaarde bieden tegen een lagere kost.
Dit impliceert dus de inzet van minder middelen (mensen, technologie, infrastructuur) voor eenzelfde of beter resultaat. We verschuiven zorg, en de achterliggende processen, naar de juiste plaats, de juiste vorm en het juiste tijdstip.
We verschuiven van de zorg in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en andere opnamevormen naar minder dure zorg in de thuisomgeving en eventuele tussenvormen. Alle elementen moeten samenkomen, niet enkel via de directe brede implementatie in de zorgsectoren, maar tegelijk ook in de aansturing van transversale ‘Verantwoorde Zorg Organisaties’ (VZO) als koplopers in de transformatie, naar analogie met de internationale ‘Accountable care organisations’ (ACO). Naadloze, goed gecoördineerde en performante totaalzorg moet de norm worden doorheen preventie, welzijn, gezin en curatie. Is het zelfs nog zinvol om te spreken over het ‘ziekenhuis’ van de toekomst? Laten we bij dit alles ook niet enkel (teveel) praten, maar vooral ook beginnen te doen, zodat het werkelijk vorm krijgt doorheen 2019-2024. En dat werken we uit samen met beleidsmakers, experten, middenveld, (zorg)ondernemers en gebruikers.
Inspiratie doen we op via bijdrages van o.a. Geert Smits (AZ Monica) over hun oogkliniek of de “Focused Clinic”, Liesbeth Moortgat (De Koepel vzw) over het project “Geïntegreerde zorg voor de chronische cliënt en omgeving met polyfarmacie, meervoudige ziekenhuisopnames of kansarmoede” en Jonas Albert (imec) over de resultaten van het EU Horizon 2020 “ProACT” (Integrated Technology Systems for ProACTive Patient Centred Care) project.