Skip to main content
Map
  • Netwerkevents
  • Infosessie: Wijziging van de wetgeving voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor o&o

Infosessie: Wijziging van de wetgeving voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor o&o

  • Hybride

Sinds begin dit jaar is er opschudding ontstaan omtrent een gewijzigde interpretatie van de fiscale maatregel over de vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing voor onderzoek & ontwikkeling. De maatregel – die al meerdere jaren van kracht is – is een flinke boost voor innovatie in ondernemingen. De regelgeving houdt in dat bedrijven voor o&o-medewerkers tot 80% van de bedrijfsvoorheffing die ze normaal moeten betalen, niet moeten doorstorten aan de belastingen. Na een arrest van het Hof van Cassatie begin dit jaar kwam er echter een aanzienlijke verstrenging van de interpretatie van de geldende regels. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil de wetgeving over de korting op de bedrijfsvoorheffing aanpassen. In deze infosessie nemen we de vernieuwde maatregel onder de loep.

Waarover gaat het concreet?

Om als bedrijf de vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing voor onderzoek & ontwikkeling te genieten, moet het onderzoek aangemeld worden op de portaalsite van Belspo (Federaal Wetenschapsbeleid). Die overheidsdienst oordeelt of de werkzaamheden als o&o gekwalificeerd mogen worden. Algemeen werd aangenomen dat de korting ook aangevraagd kan worden nadat een project of programma is begonnen (weliswaar zonder dat er terugwerkende kracht mogelijk is voor de periode vóór de aanvraag).

Die gevestigde interpretatie komt nu op losse schroeven te staan. De korting zou moeten aangevraagd worden vóór de aanvangsdatum van het onderzoeksproject. In de praktijk is die nieuwe interpretatie van de regelgeving voor de bedrijven nagenoeg onwerkbaar.

Tijdens deze infosessie lichten we de nieuwe wet toe.

Spreker

Inge Timmerman, Tax Director bij Deloitte Private - Accountancy & Advisory - Tax & Legal.

Logo Deloitte

Logo AIO

 

Contactpersoon

Marijke Bouciqué

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Adres

Voka | Brugge
Kapellestraat 138
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

Deelname aan deze infosessie is gratis.

Extra info

Deze activiteit is volzet.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag