Skip to main content

Infosessie: De waterhuishouding van je bedrijf optimaliseren

Afgelopen zomer was het opnieuw bijzonder droog en de rampberichten hierover wisselden elkaar af. Een paar regenachtige dagen midden september en de energiecrisis zorgden ervoor dat het watertekort terug op de achtergrond kwam. Maar het probleem is niét verdwenen. De waterschaarste in Vlaanderen, met veel afvloeiing van regenwater en weinig recuperatie, is nog even precair als midden juli. Hoe kunnen we dit latente probleem structureel oplossen?

Met deze infosessie willen we bedrijven enerzijds meer inzicht geven in hun waterhuishouding en anderzijds kijken hoe het waterverbruik in productiebedrijven beter kan worden aangepakt.

Je krijgt eerst duiding bij de bredere probleemstelling van waterschaarste in Vlaanderen, met voorbeelden uit West-Vlaanderen. Daarna wordt het geldende beleidskader vanuit de Blue Deal geschetst. Vervolgens gaan we interactief aan de slag met de waterbarometer en is er ruimte voor ervaringsuitwisseling. 

De Waterbarometer, ontwikkeld door VITO, geeft bedrijven inzicht in hun watermanagement en stelt gerichte optimaliseringsacties voor. Het platform brengt de waterbalans van bedrijven met alle waterstromen en gerelateerde kosten digitaal in kaart. Per waterstroom kan het bedrijf het risico naar bevoorradingszekerheid zien. Het platform heeft ook een digitale geografische kaart die de aanwezigheid van alternatieve waterbronnen in de buurt weergeeft. Met financiële prognoses kan het bedrijf bepalen om al dan niet over te gaan tot een investering.

Programma 

  • 8.30 uur: Onthaal
  • 9.00 uur: Welkom en inleiding 
  • 9.05 uur: Bredere probleemstelling van waterschaarste in Vlaanderen (Voka)
  • 9.30 uur: Toelichting Alliance for Water Stewardship – Beleidskader Blue Deal (Antea Group België)
  • 10.05 uur: Praktisch aan de slag met de digitale Waterbarometer (VITO)
  • 11.25 uur: Besluit gebruik van de Waterbarometer (VITO)
  • 11.35 uur: Slot en nabespreking aan de hand van een aantal stellingen
  • 12.10: Afsluit met lichte lunch

Sprekers

Experts van advies- en ingenieursbureau Antea Group en VITO maken je wegwijs in de digitale Waterbarometer. Je krijgt uitleg over wat deze tool inhoudt, hoe je die moet invullen en hoe je de data op het platform kan interpreteren. 

 

Wij vragen om vooraf al een account aan te maken op het platform via www.waterbarometer.be en een aantal (water)gegevens bij de hand te hebben. Meer info daarover krijg je na je inschrijving. Breng ook zeker een laptop mee zodat je de interactieve toelichting van de digitale tool optimaal kan volgen. 

AIO

Contactpersoon

Sarah Spenninck

Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

Deelname aan deze infosessie is gratis.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in de vorm van foto en/of film - dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag