Skip to main content
Voka Opleiding

Go digital, maar vergeet je personeel niet mee te nemen!

Digitalisering, IT & Technologie

Digitale transformatie, je hoort ervan, leest erover, wilt het en - in het beste geval - doet het.  Maar kun je het? En met welke impact op mens en organisatie?

Digitalisering transformeert bedrijven tot toekomstgerichte ondernemingen, of dat zou het toch moeten doen. Het mag dan tegenintuïtief klinken, maar digitale transformatie gaat minder over technologie dan over interne processen en bedrijfscultuur. Het “treft” de onderneming in zijn geheel.

Digitale transformatie mag dan wel vanuit strategie zijn ingegeven, het moet van binnenuit beginnen en daarbij is een doordachte en juiste aanpak meer dan ooit noodzakelijk. Met dit traject leer je hoe je digitalisering kunt verweven in het DNA van jouw bedrijf zodat het kan doen wat moet: meer omzet, winst, tijdsbesparing, waardering en werkgeluk brengen binnen uw organisatie.

Voor- en natraject

Voor de start van de sessies is er wordt er een intake-gesprek voorzien. 
Hierin zal de Digitale Quick Scan en de Welt Lightscan worden afgenomen en een opdracht meegegeven tegen de eerste sessie.

Achteraf (na de opleiding) zal er een individueel opvolggesprek/coaching worden voorzien. Tijdens dit gesprek kun je dieper ingaan in een topic waar je behoefte het grootst is.

Wat mag je verwachten?

Sessie 1 - Welke processen wil je digitaliseren?

Spreker: Tobania

Een ordersysteem opzetten met automatische links naar de productie? Robots aansturen in de productiehal? Een informatieve app voor vertegenwoordigers on the go?

Er is onnoemelijk veel mogelijk. Maar hoe breng je bepaalde processen in kaart? Hoe ga je processen benoemen en in detail uitschrijven? Welke processen gaan we digitaliseren?
 

Sessie 2 - Hoe krijg je je personeel mee in al die digitaliseringsprocessen?

Spreker: De Opleidingscoach

Innovaties en digitalisering lijken eindeloze mogelijkheden te bieden maar toch blijft de mens veruit de belangrijkste factor.

Uit onderzoek blijkt dat 17% (McKinsey) tot 19% (Standish Group) van de implementatie van IT-projecten uitloopt op een totale mislukking. Slecht 29% wordt als succesvol beschouwd. Dit toont aan dat ondernemingen te weinig vertrekken vanuit de mensen waardoor zowel de efficiëntie als het draagvlak van het project in gedrang komt. HR en well-being worden er zelden bij betrokken. In deze tweede sessie willen we hierbij stilstaan. Hoe krijg je je personeel mee in al die digitaliseringsprocessen? Hier stelt zich de vraag naar leiderschap en een sterke leercultuur waarbij deze twee elkaar vooral moeten versterken.  

1.     Sluit het kennisniveau van de medewerkers nog aan bij de ambitie van het bedrijf? 

Werden de businessprioriteiten bepaald? Dan is de volgende vraag of jouw medewerkers deze kunnen vervullen. Is er een competentie-gap (verschil tussen de huidige competenties die de werknemer heeft en de gewenste competenties die hij/zij nodig heeft om de businessprioriteiten te kunnen bereiken)?  

2.    Digitalisering vraagt andere competenties van medewerkers.

Hoe houd je iedereen zo veel mogelijk inzetbaar? Onderzoek van OESO uit 2019 heeft aangetoond dat we in Vlaanderen geen traditie van bijscholing en omscholing hebben. 4 op 5 Vlamingen heeft geen goesting om te leren. Ze vinden bijscholing een formele verplichting of een tekortkoming. En nu gaan we hen net vragen om een leven lang te leren. Hoe doe je dat dan? 

3.    Hoe gaan medewerkers om met de nieuwe inhoud van hun functie?

Door automatisering kunnen werkzaamheden komen te vervallen of sterk veranderen. Het is belangrijk dat medewerkers gemotiveerd blijven. Wanneer betrek je medewerkers bij digitaliseringsprojecten: meteen bij de start of wat later, wanneer de gevolgen uitgekristalliseerd zijn?

4.    Hoe ga je om met boventallige functies door digitalisering, met jong versus senior talent?

Efficiëntere processen kunnen ertoe leiden dat functies komen te vervallen. Hoe voorkom  je dat gewaardeerd en loyaal personeel de onderneming verlaat? Wat zijn hier de mogelijkheden van job redesign > job crafting, job carving en inclusief job design.

Sessie 3 - Hoe kan digitalisering personeelstevredenheid verhogen?

Spreker: Sara Borremans (Digital Sherpa)

Doelstellingen te over bij het implementeren van nieuwe digitale systemen: betere opvolging, planning, efficiëntie en tijdswinst. 

Maar hoe lang is het geleden dat je naar het efficiënt en optimaal gebruik van de bestaande systemen/processen keek? Wie werkt met welke systemen nu en met welke in de toekomst? En lukt dat allemaal voor iedereen? Optimaal gebruik maken van Microsoft365 tools alleen, kan al een directe impact hebben op de productiviteit en het welzijn van je (huidige en toekomstige) werknemers? Hebt u hier aandacht voor? En hoe dan? Deze derde sessie wil je hierover een spiegel voorhouden. Gedaan met de theorie, je duikt het werkveld in.

logo's

 

Contactpersoon

Melissa Sente

Adviseur Digitalisatie en Innovatie

Adres

Labora
Mechelsestraat 202
3000 Leuven

Wanneer

Prijs

€550 (excl. btw)

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

Proximus