Skip to main content
  • Home
  • Activiteiten
  • Geschillenbeslechting in internationale handel - Arbitrage en mediatie
Geschillenbeslechting in internationale handel - Arbitrage en mediatie
  • Online

Geschillenbeslechting in internationale handel - Arbitrage en mediatie

In de Internationale handel is alternatieve geschillenbeslechting vaak een must. Het is soms weinig verkieselijk een geschil te laten beslechten door een rechtbank in een vreemd land of jarenlang te procedure voor een rechtbank in België. 

De belangrijkste vormen van ‘ADR’ zijn zonder twijfel arbitrage en mediatie. Deze vormen van geschillenbeslechting zijn uiterst flexibel; worden afgestemd op maat van het geschil; en zorgen er meestal voor dat de commerciële relatie tussen de partijen – spijts het geschil – intact kan blijven. Meest aantrekkelijk is dat de partijen volledig vrij zijn in het maken van afspraken hieromtrent, hetzij bij de totstandkoming van hun contractuele verhouding, hetzij nadat het geschil is ontstaan. Elke plaats in de wereld, elke taal en elk bestaand (nationaal en internationaal) recht kan van toepassing worden verklaard op een dergelijke procedure. Dit laat partijen meer vrijheid in het onderhandelen van soms delicate onderdelen van hun contract. Daarenboven kiezen de partijen zelf welke arbiters of mediator zich over het geschil zullen buigen. Uniek aan arbitrage en mediatie is ook dat de resultaten ervan overal ter wereld worden erkend en dus uitvoerbaar zijn. 

Tijdens het seminarie gaan we in op enkele aspecten van ADR en is er ruim mogelijkheid om vragen te stellen. Het is een praktische informatiesessie en virtuele ronde tafel via ZOOM met duidelijke antwoorden op alle gestelde vragen.

Programma

  • 10u00: Verwelkoming en inleiding door Isabelle Meulemeester, Project Manager Internationaal Ondernemen bij Voka Vlaams-Brabant
  • 10u15: Uiteenzetting over geschillenbeslechting in internationale handel via arbitrage en mediatie door Erevoorzitter Prof. Dirk De Meulemeester
  • 11u30: Ronde tafel + Q&A
  • 12u00: Einde

Doelgroep

Bedrijfsleiders, bedrijfsjuristen, commercieel directeurs, exportmanagers en iedereen die betrokken is bij internationale geschillenbeslechting. 

Spreker

spreker

Erevoorzitter Prof. Dirk De Meulemeester (advocaat DMDB). Dirk De Meulemeester heeft een licentiaat in de rechten (Lic. Jur.) aan de Universiteit Gent en heeft met succes een deskundigenopleiding gevolgd aan de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Keulen. Voordien was hij advocaat aan de balies van Gent en Parijs en vennoot/partner bij LEXLITIS International Law Firm. Momenteel is hij advocaat aan de balie van Brussel, Associate/Partner bij De Meulemeester & De Brabandere Law, Erevoorzitter van CEPANI (Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie), Gastprofessor ("Onderhandeling en Mediatie", (voorheen) "Internationale Commerciële Arbitrage") aan de Universiteit Gent en de Universiteit Leiden, Honorary Fellow aan de Vakgroep Procesrecht, Arbitrage en Internationaal Privaatrecht aan de Universiteit Gent en Plaatsvervangend Rechter aan de Rechtbank van Koophandel van Gent.

Hij is auteur van talrijke publicaties waarbij telkens de nadruk wordt gelegd op arbitrage, arbeidsrecht en reisrecht.

Zijn specialisaties omvatten joint venture, aankoop van aandelen, M&A, verkoop, agentuur, distributie, IT, bouw, energie, tewerkstelling, de farmaceutische sector en investeringsarbitrage. Hij spreekt vloeiend Engels, Frans en Nederlands. Hij beoefent reeds meer dan 20 jaar geschillenbeslechting in zowel nationale als internationale handels- en investeringsarbitrage.

 

mercurio

 

Contactpersoon

Isabelle Meulemeester

Adviseur Internationaal Ondernemen

Wanneer

Prijs

Gratis

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus
Made in Vlaams-Brabant
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad