Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
Voka Opleiding

Finance voor niet-financiële managers

Wil je als ondernemer financiële basisinzichten verwerven? 
Of schaaf je graag jouw financiële kennis bij?
Dan is deze opleiding perfect voor jou!
 

De opleiding 'Finance voor niet-financiële managers' richt zich op ondernemers die een klare kijk willen op de financiële situatie van hun eigen zaak en bij uitbreiding die van potentiële klanten. In no-time geraak je vertrouwd met essentiële basisbegrippen zoals rendabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Zo leer je hoe financieel gezond je eigen onderneming is en welke cijfers bepalend zijn voor een goede, eerste indruk bij andere bedrijven. Anderzijds kan je ook andermans financiële situatie beter inschatten, waardoor je risico's kan vermijden bij samenwerking met andere bedrijven.

Programma

Verruim jouw financieel inzicht in drie doortastende sessies waarbij telkens nieuwe accenten worden gelegd. Ontdek hieronder alvast welke topics per sessie aan bod komen. Elk theoretisch luik wordt aangevuld met verschillende praktijkvoorbeelden en oefeningen. Deze kennis en vaardigheden kunnen jouw beleidsbeslissingen ondersteunen en bijgevolg een positieve impact hebben op de financiële situatie van je organisatie.

Sessie 1 - Cijfers ontleden!
  • Hoe interpreteer ik de cijfers van mijn onderneming; hoe worden deze geanalyseerd door andere stakeholders (aandeelhouders, banken, leveranciers, …) en hoe kan ik snel een idee hebben van de financiële gezondheid van klanten of leveranciers?
  • Welke info is publiek beschikbaar en waar vind je die? 
  • Wat vinden we allemaal in een jaarrekening en wat leer ik daaruit:
    • Overlopen van de balans (actief en passief): wat betekenen al die rubrieken en waar moeten we extra op letten (waar zijn de eventuele “valkuilen”), dit aan de hand van voorbeelden
    • Overlopen van de resultatenrekening: wat zijn de belangrijkste opbrengsten en kosten; verschil cash – niet cash elementen: we maken winst en hebben we geen cash? Hoe komt dat? 
    • Buiten balans verplichtingen: waar vind je die en wat doe je ermee? De toelichting: een “schat van informatie” 
Sessie 2 - Cijfers laten spreken!
  • Financiële analyse: aan de hand van enkele ratio’s gaan we inschatten of een onderneming financieel gezond is:
    • Solvabiliteit: hoe stevig is het bedrijf? 
    • Liquiditeit: is de onderneming correct gefinancierd en kan ze op korte termijn haar verplichtingen voldoen? Hoe kan men vermijden dat men – zonder het zelf te weten – de sleutels van het bedrijf uit handen geeft? We berekenen het samenspel tussen “bedrijfskapitaal”, “behoefte aan bedrijfskapitaal” en “netto thesaurie” en vinden waar cash vandaan komt of naartoe gaat
    • Rendabiliteit: kan de onderneming op (middel)lange termijn haar verplichtingen voldoen? We berekenen enkele belangrijke zaken zoals EBITDA, cash flow, terugbetalingscapaciteit, rendement op eigen vermogen 
    • Hoe bekijkt een investeerder / bankier deze ratio’s? 
    • Groeien kost geld: hoe vermijden we dat een snelle groei tot cash problemen leidt? 
  • Aan de hand van enkele voorbeelden / oefeningen brengen we dit in de praktijk en trachten we – snel en efficiënt – in te schatten of de onderneming financieel gezond is en wat de eventuele aandachtspunten zijn 
Sessie 3 - Cijfers laten werken!
  • Bankfinanciering
    • Hoe maak je zelf je kredietaanvraag op en hoe leg je deze voor aan je bank of zelfs aan verschillende banken? 
    • Hoe analyseert de bank jouw kredietaanvraag en hoe verloopt zo’n proces in de praktijk? Welke gegevens heeft ze nodig en welke vragen zal ze stellen? 
    • Soms vraagt de bank ook dat je een financieel plan en zelfs een kasplan voorlegt. Hoe stel je zoiets op en hoe zal de bank ernaar kijken? 
    • Welke verschillende kredietvormen kan de bank je voorstellen? We bespreken de verschillende voor- en nadelen ervan en wijzen op de aandachtspunten en de kostprijs ervan. 
    • Dikwijls zal de bank je ook waarborgen vragen zoals een hypothecaire volmacht of persoonlijke borgstelling. Waarom vraagt bank dergelijke waarborgen en wanneer? Wat zijn de kosten ervan? Waarover kan men hierover onderhandelen met de bank en hoe pak je dat aan? 
    • Wat zijn de verplichtingen van kredietnemer en kredietgever in het kader van de Wet op de financiering KMO (“Wet Laruelle Geens”)? 

Spreker - Eric Metsers

Tussen 1989 en 2006 bekleedde Eric Metsers diverse management posities binnen Generale Bank / Fortis Groep. Eric was voornamelijk actief binnen de kredietafdeling, risk management en corporate finance. In 2006 richtte hij zijn consultingbedrijf Finpartner op dat actief is in het domein van fusies en overnames, business plans en de begeleiding van groeibedrijven.

 

 

Spreker - Eric Metsers

Met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen

Logo vlaio

Contactpersoon

Kris Beterams

Coördinator Business Model Innovation Alliance

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, kantoor Vilvoorde
Medialaan 26
1800 Vilvoorde

Wanneer

Prijs

€550

(Excl. btw)

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

Proximus