Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
Voka Opleiding

Ecodesign voor beginners

Duurzaam Ondernemen

Nog maar net begonnen met de duurzaamheid van producten die je aankoopt of produceert? Dan is deze gratis opleiding iets voor jou! 

Ecodesign? Dat is het zodanig ontwerpen van producten of diensten dat je eenvoudiger materialen kunt hergebruiken, herstellen of recycleren. Zo minimaliseer je de milieu-impact van de producten die je aankoopt of produceert.

Maar hoe werkt dat juist? En hoe herken je ecodesign? Hoe kan de juiste basiskennis je helpen bewustere, en dus betere, keuzes maken? Dat ontdek je op laagdrempelige manier in deze gratis opleiding.

Ecodesign is de sleutel tot succes in de transitie naar een circulaire en duurzame maatschappij.

Met jouw bedrijf, of je nu aan productie of diensten doet, koop ongetwijfeld producten of verpakkingen aan. Velen daarvan lijken ecologisch verantwoord, maar wanneer je ze onder de loep neemt, dan blijkt dat ze schadelijk zijn omdat ze niet vanuit ecodesign-principes ontworpen zijn. Als je weet wat ecodesign inhoudt en het kan herkennen, maak je bewustere, en dus betere keuzes. 

Waarom is dit belangrijk?

Ecodesign wordt naar voor geschoven als dé sleutel tot de circulaire economie. Een aangepast productdesign dat bijdraagt tot een lange levensduur en dat herstel, hergebruik, ‘parts harvesting’ of ‘remanufacturing’ vergemakkelijkt, lijkt producenten inderdaad toe te laten meer toegevoegde waarde uit hun product te halen binnen een circulaire bedrijfsstrategie. Verdienstelijking van producten is een business model dat hieraan gekoppeld kan worden. Hierbinnen is een samenwerking met de sociale economie een grote opportuniteit.

Wat haal jij uit deze opleiding?

  • Hoe investeer je in producten en verpakkingen die groen zijn?
  • Hoe herken je greenwashing?
  • Hoe verduurzaam je jouw producten en verpakkingen?
  • Wat is de impact van onze producten en verpakkingen?
  • Hoe kun je evolueren naar een nieuw business model van "as a service" in plaats van verkoop?

Sprekers

Karine Van Doorsselaer is docente Materialenleer en Ecodesign aan de opleiding Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen, waarbij ze de toekomstige ontwerpers wegwijs maakt in de wereld van de materialen en hoe ze producten op een milieuverantwoorde manier kunnen ontwerpen. Ze geeft geregeld lezingen over bewust duurzaam consumeren.

Mark Bollen is oprichter van WaterMark, milieu-ingenieur en pragmatisch vernieuwer. Zijn missie is het versnellen van de overgang naar een gezondere planeet & samenleving geleid door de natuur. Na 15 jaar engineering, consultancy & innovatie in de waterwereld (vandaar de naam), heeft hij 5 jaar geleden zijn focus verlegd naar innovatie, toekomstverkenningen & faciliteren van processen.

Met de steun van

smarthub

Contactpersoon

Jana Scheers

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Adres

Maakleerplek Leuven
Stapelhuisstraat 13/15
3000 Leuven

Wanneer

Prijs

Gratis

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

Proximus