Skip to main content
  • Home
  • Activiteiten
  • Duurzame Transitie: lean, modulair en circulair - Hoe bouwen we in de toekomst?
Duurzaam ondernemen

Duurzame Transitie: lean, modulair en circulair - Hoe bouwen we in de toekomst?

De Europese Unie heeft met Level(s) een kader uitgewerkt waarmee gebouwen in de toekomst op duurzame wijze gebouwd zullen worden. Op 14 oktober 2021 laten we zien welke principes en richtlijnen hierin gevat zitten en hoe de wisselwerking verloopt met bestaande tools. Ook nemen we een kijkje binnen LAB2FAB, een prachtig modulair en circulair bouwproject waarin tal van cleantech starters hun intrek hebben genomen.

De Europese Unie heeft een kader uitgewerkt waarmee gebouwen in de toekomst op duurzame wijze gebouwd zullen worden. ‘Level(s) - The European framework for sustainable buildings’ maakt gebruik van bestaande normen om een gemeenschappelijke taal te bieden voor de bouwsector, die onmiddellijk toepasbaar is bij bouwprojecten, portfolio’s en beleidslijnen. Deze aanpak focust op de volledige levenscyclus van gebouwen. Centraal staan kernwoorden als lean, modulair en circulariteit. Niet enkel CO2-emissies hebben een invloed op de milieu-impact van gebouwen. Ook de gebruikte materialen hebben een invloed. Met de TOTEM-tool (Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials) stelt OVAM de bouwsector in staat de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te kwantificeren. 

Het inhoudelijk deel van deze sessie gaat door bij Greenville, de incubator voor cleantech en circulaire economie. Daar zal Knauf Insulation, dat nauw betrokken is bij de ontwikkeling van Level(s), dit nieuwe kader voor de bouw en hun ervaringen bij de testperiode toelichten. Vervolgens geeft OVAM een uiteenzetting over de Totem-tool en zal architect Kris Blykers ons doorheen de totstandkoming van het naastgelegen LAB2FAB loodsen. We nemen ook een kijkje binnen deze test- en productieruimte voor innovatie bedrijven, dat gebouwd is volgens circulaire en modulaire principes. 

Bedrijfsbezoek
LAB2FAB, opgericht door Greenville is een living lab met technische units en hightechapparatuur. Het gebouw is een voorbeeld van innovatief en duurzaam bouwen. Het gebouw kent een doorgedreven isolatie en maakt gebruik van hernieuwbare energietechnieken. Daarnaast heeft men in het kader van Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen zeer veel aandacht besteed aan de levenscyclusanalyse van het materiaalgebruik.

De experts
Kris Blykers is architect en zaakvoerder bij a-tract architecture
Expert van OVAM (TBA)
Knauf Insulation (TBA)

Business Club Duurzame transitie

Deze sessie is onderdeel van de Business Club Duurzame transitie. In deze Business Club tonen we samen met experts de meest belangrijke transformaties, stimulansen en wetgevingen die op bedrijven afkomen. Aan de hand van bedrijfscases laten we zien op welke duurzame transities vandaag al ingezet kan worden, zodat Europa tegen 2050 klimaatneutraal zal zijn.

>>> Bekijk hier het hele traject <<<

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 3 uur

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskosten. Opgelet: Bedrijf inschrijving = bedrijf factuur = bedrijf aanvraag KMO-portefeuille. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 225,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 260,00 excl. btw

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Wij houden rekening met deze preventiemaatregelen

  • Wij houden 1,5 meter afstand van elkaar en respecteren de social distancing, zowel binnen als buiten.
  • Indien er geen 1,5 m afstand kan gegarandeerd worden vragen wij je om je mondmasker te dragen (bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze, bij het binnenkomen en het verlaten van de vergaderzaal, wanneer je naar het toilet gaat,…).
  • Zalen en lokalen worden verlucht, materiaal wordt consequent gedesinfecteerd
  • In ons gebouw geldt een looprichting die aangegeven is op de vloer, gelieve deze te respecteren.
  • Handgels staan ter beschikking in elke zaal en in de hal.

We volgen de situatie op de voet en houden ingeschreven deelnemers op de hoogte rond eventueel extra maatregelen of wijzigingen.

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo