Skip to main content
duurzaam

Duurzaam Waterbeheer: integraal watermanagement

Droogte wordt in de nabije toekomst een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Niet voor niets heeft de Vlaamse overheid de Blue Deal uitgewerkt, met als doel stimulansen te lanceren voor duurzaam watergebruik. Op 7 oktober gaan we op bedrijfsbezoek bij Sappi Lanaken om meer te leren over integraal watermanagement. 

Programma

Onderwerpen 
Zuivering afvalwater - Invloed toenemende watertemperatuur - Chemical Oxygen Demand & Biological Oxygen Demand 

Timetable 
15u: Verwelkoming en toelichting 'Wezer-arrest mbt bedrijfsafvalwater’ door VMM, met volgende sprekers:

  • Jeroen Vanhooren: expert gevaarlijke stoffen bij VMM. Zijn expertise ligt vooral in het evalueren van de ecotoxiciteit van stoffen en het effect van lozingen op oppervlaktewater.
  • Joke Van Damme: expert omtrent riool lozende bedrijven bij VMM en volgt sinds een aantal jaar ook het impactverhaal op oppervlaktewater op

16u: Bedrijfsbezoek Sappi Lanaken 
18u: Receptie met hapjes

Bedrijfsbezoek
Sappi Lanaken is een papierproducent gevestigd in Lanaken. De papierfabriek maakt deel uit van een Zuid-Afrikaanse groep (Sappi Limited) die wereldwijd actief is in papier- en pulpproductie. Sappi was de eerste wereldwijde papierproducent voor gestreken papier. Sappi Lanaken produceert jaarlijks 470.000 ton papier en 125.000 ton CTMP-pulp.

Sappi Lanaken zet in op een integraal watermanagement systeem door het effluent zodanig te monitoren en behandelen dat het de wetgevende normen overstijgt. Het gebruikt hiervoor anaerobe en aerobe zuivering gecombineerd met een chemische behandeling van het water om niet biologisch afbreekbare COD te verwijderen. Nutriënten worden gedoseerd voor een optimale werking van de waterzuivering. Om te zorgen voor een optimale restwaarde van stikstof en fosfor wordt geïnvesteerd in online analyse apparatuur.

LAB: Duurzaam Waterbeheer

Deze sessie is onderdeel van het traject 'LAB: Duurzaam Waterbeheer'. In dit LAB brengen we deze kennis omtrent duurzaam waterbeheer samen. Ervaar wat mogelijk is aan de hand van echte bedrijfscases en laat je door experts wegwijs maken in dit complexe kluwen van maatregelen en subsidies.

>>> Bekijk hier hele traject <<<

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 3 uur

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskosten. Opgelet: Bedrijf inschrijving = bedrijf factuur = bedrijf aanvraag KMO-portefeuille. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Joël Clijsters

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Adres

Sappi Lanaken
Montaigneweg 2
3620 Lanaken

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 225,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 260,00 excl. btw

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Wij houden rekening met deze preventiemaatregelen

  • Wij houden 1,5 meter afstand van elkaar en respecteren de social distancing, zowel binnen als buiten.
  • Indien er geen 1,5 m afstand kan gegarandeerd worden vragen wij je om je mondmasker te dragen (bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze, bij het binnenkomen en het verlaten van de vergaderzaal, wanneer je naar het toilet gaat,…).
  • Zalen en lokalen worden verlucht, materiaal wordt consequent gedesinfecteerd
  • In ons gebouw geldt een looprichting die aangegeven is op de vloer, gelieve deze te respecteren.
  • Handgels staan ter beschikking in elke zaal en in de hal.

We volgen de situatie op de voet en houden ingeschreven deelnemers op de hoogte rond eventueel extra maatregelen of wijzigingen.

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo