Skip to main content
duurzaa

Duurzaam Waterbeheer: circulair watergebruik

Droogte wordt in de nabije toekomst een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Niet voor niets heeft de Vlaamse overheid de Blue Deal uitgewerkt, met als doel stimulansen te lanceren voor duurzaam watergebruik. Kom op 09 september alles te weten over circulair watergebruik tijdens ons bedrijfsbezoek bij Nelissen Steenfabrieken. 

Programma

Onderwerpen 
Bezinkingsbekken - Opvang hemelwater - Flocculation

Timetable 
15u: Bedrijfscase van Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) + aanvullende info door Dirk Halet (strategisch coördinator bij Vlakwa)
16u: Bedrijfsbezoek Nelissen Steenfabrieken
18u: Receptie met hapjes

Bedrijfsbezoek 
Nelissen Steenfabrieken, fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen, is een gevestigde waarde in Limburg. De rijke geschiedenis van dit bedrijf begon bijna 100 jaar geleden, toen Nelissen zich als lokaal familiebedrijf op de binnenlandse markt profileerde. Vandaag de dag heeft het bedrijf zich ontpopt tot een grote speler op de internationale markt met een omzet van 185 miljoen stenen.

Water is essentieel in het productieproces van bakstenen. Dit kostbare bestanddeel is nodig om:

  • De grondstof plastisch te maken om zo zijn definitieve vorm als handvorm gevelsteen te kunnen geven.
  • Het reinigen van de mallen.
  • Het in suspensie brengen van kleurstoffen om stofoverlast te vermijden.
  • Het ontstoffen van de fabriek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een natwassing principe van het afgezogen stof 

Het vochtig houden van de kleivoorraden en terreinen om stofemissie naar de omgeving te minimaliseren.
Het proceswater wordt via een reeks bezinkingsbekken terug in het systeem gebracht. De tekorten worden aangevuld met hemelwater die voor 100% wordt opgevangen op onze terreinen, via wadi’s en ondergrondse leidingsystemen. De flocculanten die gebruikt worden om het water te zuiveren bestaan uit natuurzouten, waardoor de schade aan het milieu wordt uitgesloten. Verder wordt het hemelwater gebruikt om de grondstof plastisch te maken en voor de beperking van stofemissie.

LAB: Duurzaam Waterbeheer

Deze sessie is onderdeel van het traject 'LAB: Duurzaam Waterbeheer'. In dit LAB brengen we deze kennis omtrent duurzaam waterbeheer samen. Ervaar wat mogelijk is aan de hand van echte bedrijfscases en laat je door experts wegwijs maken in dit complexe kluwen van maatregelen en subsidies.

>>> Bekijk hier hele traject <<<

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 3 uur

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskosten. Opgelet: Bedrijf inschrijving = bedrijf factuur = bedrijf aanvraag KMO-portefeuille. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Joël Clijsters

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Adres

Nelissen Steenfabrieken
Kiezelweg 458/460
3620 Lanaken

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 225,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 260,00 excl. btw

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Wij houden rekening met deze preventiemaatregelen

  • Wij houden 1,5 meter afstand van elkaar en respecteren de social distancing, zowel binnen als buiten.
  • Indien er geen 1,5 m afstand kan gegarandeerd worden vragen wij je om je mondmasker te dragen (bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze, bij het binnenkomen en het verlaten van de vergaderzaal, wanneer je naar het toilet gaat,…).
  • Zalen en lokalen worden verlucht, materiaal wordt consequent gedesinfecteerd
  • In ons gebouw geldt een looprichting die aangegeven is op de vloer, gelieve deze te respecteren.
  • Handgels staan ter beschikking in elke zaal en in de hal.

We volgen de situatie op de voet en houden ingeschreven deelnemers op de hoogte rond eventueel extra maatregelen of wijzigingen.

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo