Skip to main content
Map

Douane voor beginners

Wil je snel vertrouwd geraken met de belangrijkste douanebegrippen, - documenten en - procedures? Dan is deze praktijkgerichte cursus ideaal, want voor deze praktijkopleiding is er geen voorkennis in de douanematerie vereist.

Deze opleiding maakt je op een gestructureerde en vooral praktische wijze wegwijs in de complexe douanereglementering. Na deze sessie beschik je over de nodige basiskennis inzake de invoerreglementering waardoor je heel wat problemen kan voorkomen en belastingen bespaart en/of eventuele voorfinanciering ervan vermijdt.

Bovendien is kennis van de uitvoerreglementering een absolute noodzaak bij het afsluiten van internationale handelstransacties. Kortom, de vaardigheden die je tijdens deze opleiding ontwikkelt, zullen nog vaak van pas komen. 

Past deze datum niet? Op 27 oktober hebben we een editie in Geel.

Inhoud

 • Algemene basisbegrippen (terminologie, EORI, wetgeving, douanegebied EU, …)
 • Douaneregelingen (tijdelijke invoer, actieve en passieve veredeling douane-entrepots,...
  • In het vrije verkeer brengen
   • Belastingen (invoerrechten, antidumpingrechten, compenserende rechten, …)
   • Goederencode (belang, structuur, bindende tariefinlichtingen,...)
   • Oorsprong van goederen
   • Douanewaarde en BTW-maatstaf
   • Gunstregimes (preferenties, schorsingen, contingenten, …
  • Uitvoer en documenten hiervoor
 • Interessante tools (Tarweb, Market Access Database,...)
 • Enig document
 • Praktische cases - Q&A

Spreker

Kerstien Celis studeerde in 1995 af als master in de economie aan de Lessius Hogeschool Antwerpen. Van 1997 tot 2000 was ze EDI executive bij GSI, waar ze verantwoordelijk was voor het functioneel analyseren van processen inzake logistiek, transport en douane. Daarna begon ze als eBusiness analyst bij Seagha-Descartes en dit tot 2005. Vanaf 2006 voerde ze verschillende lesopdrachten uit. Momenteel is ze docent aan de Hogeschool Gent bij de faculteit Bedrijf en Organisatie, vakgroep Commerciële Economie en Ondernemerschap. Daarnaast verleent ze ook deeltijds haar medewerking aan bedrijven die een AEO certificaat wensen te behalen

 

Contactpersoon

Daniel Vandenberghe

Adviseur Internationaal Ondernemen

Adres

Voka Kvk Mechelen-Kempen
Onze-Lieve-Vrouwstraat 85
2800 Mechelen

Wanneer

Prijs

Leden: € 360
Niet-leden: € 540

(excl. btw)

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

KMO-portefeuille
Bespaar tot 30% op jouw deelnameprijs. Het projectbedrag is €360/leden en €540/niet-leden. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Ons registratienummer is DV.O110450. Je kan hiervoor 7 opleidingsuren ingeven. Meer info: www.kmo-portefeuille.be

KMO-portefeuille

Proximus