Skip to main content

Digital School Today

Samen met Switch organiseren we op 17 maart 2020 Digital School Today in Mechelen. Met Digital School Today willen we een bewustzijn creëren rond de nieuwe manier van lesgeven.

Tijdens deze boeiende studiedag kun je...

  • nieuwe inzichten krijgen in hoe technologie het onderwijs verandert,
  • van gedachten wisselen met scholen die al heel wat stappen richting digitalisering hebben gezet,
  • praktische workshops volgen over onder meer Augmented Reality, Digital Storytelling, Coderen, ...

Waarom jij er bij moet zijn!

  • Je hebt een rechtstreekse lijn naar experten en ervaringsdeskundigen
  • Je krijgt praktische tools aangereikt die je meteen kunt inzetten
  • Je ervaart hoe technologie een haalbaar hulpmiddel kan zijn in het onderwijs

Schrijf in

Digital School Today

 

Programma

8u30 Onthaal

9u30 Welkomstwoord door Hans Maertens (gedelegeerd bestuurder van Voka)

9u40 Opportuniteiten van technologie voor het Vlaams onderwijs en het belang van toekomstgericht onderwijs voor de Vlaamse arbeidsmarkt door Hilde Crevits (Viceminister-president en Vlaams minister van Innovatie, Economie en Werk)

10u10 Panelgesprek met live publieksvragen. Stel je vragen aan enkele innovatieve scholen die al een hele weg hebben afgelegd in het traject naar digitalisering. Moderator: Bert Smits.

11u15 "Hoe verandert technologie het onderwijs en de rol van een leerkracht?" door Peter Hinssen (Opinieleider over radicale innovatie, leiderschap en de impact van alles wat digitaal is op de maatschappij en het bedrijfsleven)

11u55 Resultaten EduScan + Slotwoord deel 1 door Ciska Schrooten (Education Manager Switch)

Lunch

Je volgt twee workshops in de namiddag. Je kiest er bij je inschrijving dus eentje uit elke reeks van acht

Technische praktijkvakken en technologie

Hoe kan je je lessen flexibeler en sterker maken met de iPad in praktische, technische vakken? In deze sessie krijg je voorbeelden en inspiratie van collega's in technische vakken. We denken daarnaast samen na over hoe jij dit in je lessen kan toepassen en we werken een voorbeeld uit.

Online samenwerkend leren

Interactie over de leerstof kan ervoor zorgen dat leerlingen zelf nieuwe inzichten gaan creëren en de leerstof ook diepgaander gaan beheersen. Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten kan je leerlingen samen aan een opdracht zetten en ervoor zorgen dat zo hun gemeenschappelijke kennis kan aangroeien. We kijken naar de noodzakelijke randvoorwaarden om dit te laten slagen, en naar de verschillende manieren om er concreet mee aan de slag te gaan. 

Jamf School

Het technisch beheer van iPads kan heel eenvoudig zijn. Maak ook kennis met de mogelijkheden van federated authentication.

Creatief in elke les

Leerlingen zijn meer betrokken als ze creatief bezig zijn. Ze leren samenwerken, problemen oplossen en communiceren (de skills van de toekomst). Ontdek hoe je ervoor kan zorgen dat leerlingen tijdens vakken als wiskunde, taal, geschiedenis ook creatief aan de slag kunnen gaan.

Nieuwe leerplannen van de eerste graad

Sinds 1 september 2019 zijn de nieuwe eindtermen van kracht voor de eerste graad van het secundair onderwijs. In deze sessie ontdek je de zee van IT-mogelijkheden om in te zetten in je klas en school.

Digital storytelling

Digital storytelling in het talenonderwijs: verschillende technieken en apps om leerlingen gemotiveerd en actief deel te laten nemen aan lessen literatuur en moderne vreemde talen.

Apple Teacher: tips & tricks

Wist je dat je Numbers ook kan inzetten als mindmap of om een biotoopstudie te maken? Is een digitaal bord echt nodig in de klas? Hoe presenteer ik mijn les met Keynote, in combinatie met Apple Pencil? Hoe laat ik mijn leerlingen een digitaal boek (ePub) maken? Ontdek het Apple Teacher programma en de eindeloze mogelijkheden van de apps.

Digitaal differentiëren

Rekening houden met verschillen tussen leerlingen is een pittige uitdaging. Je beste co-teacher kan hierin het brede aanbod aan tools zijn. In deze workshop gaan we zowel in op tools die het geven van duidelijke instructie als het aanbieden van oefeningen op maat kunnen vereenvoudigen. Op die manier kan je zoveel mogelijk leerlingen zoveel mogelijk laten bijleren.

 

Je volgt twee workshop in de namiddag. Je kiest er bij je inschrijving dus eentje uit elke reeks van acht.

Coderen als tweede taal

Leren programmeren kan je al vanaf een leeftijd van 5 jaar. Maar hoe pak je dit praktisch aan met apps zoals Code Spark Academy, Tynker en Swift Playground. En hoe zet je leerlingen aan tot logische en algoritmisch denken door gebruik te maken van een Sphero, een drone, SAM-labs etc...

Iedereen mee met ICT

Vele scholen voelen de drang om in te zetten op een sterke ICT-innovatie. Je team meekrijgen is daarin een belangrijke succesfactor. In deze sessie krijg je inzichten mee waar je als beleid mee aan de slag kan zodat je leerkrachten in staat zijn om hun onderwijskwaliteit te versterken, dankzij iCT-innovatie, en niet ondanks.

Augmented reality in de klas

Augmented reality op iPad biedt nieuwe mogelijkheden om leerlingen meer te leren over de wereld om hen heen. Neem vanuit het klaslokaal een kijkje in het heelal. Breng een geschiedenisles tot leven, of neem een duik in alledaagse voorwerpen om zo beter te begrijpen hoe ze in elkaar zitten.

Klasmanagement

Hoe kan je je (digitaal) klasbeheer optimaliseren? Hoe zorg je voor tijdsbesparing? Hoe deel je makkelijk lesmateriaal? Wil je leerlingen laten samen werken of hun voortgang bekijken? Ontdek het in deze sessie.

Technologie als zorgondersteuner

Hoe zorgen we ervoor dat technologie een ondersteuner kan zijn bij het leren? Ook kinderen met een leerproblematiek, autisme, ... hebben baat bij het gebruik van technologie. Deze sessie neemt je mee in dit verhaal.

Principes van instructie en onderwijstechnologie

Principes als Worked examples, scaffolding en feedback geven... hoe kan je daar technologie laten werken voor jou als leerkracht? In deze sessie word je ondergedompeld in de instructieprincipes en gaan we die met voorbeelden meteen koppelen aan digitale tools!

Integrale aanpak met technologie in de klas

Een boeiende en praktijkgerichte sessie over hoe technologie een leergebiedoverschrijdende werking kan ondersteunen.

Digitaal evalueren

Is iedereen mee? Dé hamvraag als leraar natuurlijk. Maar niet altijd makkelijk om dit te checken en om overzicht te bewaren. Heel wat digitale tools kunnen dat werk voor een deel van je overnemen, zodat jij in je kracht als leer-kracht kan staan. We zoomen zowel in op manieren om formatief te evalueren (hoe loopt het leren van de leerlingen?) als summatief (hebben we de beoogde doelen bereikt?)

 

16u15 Netwerkmoment en Receptie

17u15 Einde

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Adviseur Onderwijs

Adres

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

Wanneer

Prijs

Early Bird korting tot en met 31 januari: 2 + 1 gratis

(Kom je met twee collega's, dan mag de derde helemaal gratis mee).

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Deloitte Private
pfl