Skip to main content

Digi Lab: Change management en digitalisering

Hoe helpt verandermanagement je bij de implementatie van digitale tools? In dit traject ontdek je hoe je drempels kun wegnemen bij werknemers en van je digitale transformatie een succes maakt!

Hoe zorg je dat digitale transformatie, en meer specifiek, AI-gebaseerde technologieën succesvol worden toegepast in jouw onderneming of team?

Daar waar heel wat ondernemers wel al kunnen inschatten of het de moeite loont om AI in te zetten voor het optimaliseren van hun producten, processen en diensten, zijn velen nog zoekende hoe ze dit als het ware ‘verkocht’ moeten krijgen aan hun werknemers.

  • Hoe vertel je als ondernemer aan je medewerkers dat de nieuwe AI-gebaseerde productielijn hun job niet zal stelen, maar zal verrijken?
  • Hoe laat je medewerkers meedenken over hoe ze zullen samenwerken met robots of robotgestuurde machines op de werkvloer?
  • Hoe zorg je dat medewerkers vertrouwen krijgen in een AI-gestuurde toepassing als ze niet begrijpen hoe deze werkt?
  • Hoe leg je uit dat een medewerker, en niet de machine of het algoritme, nog steeds aansprakelijk kan blijven voor fouten?
  • Hoe stimuleer je medewerkers om levenslang te blijven leren en zichzelf klaar te stomen voor de digitale evoluties?
  • Hoe leg je uit dat AI een ‘enabling technology’ is die ervoor zorgt dat medewerkers zich kunnen focussen op meer creatieve en uitdagende taken?

Kortom, hoe zorg je dat digitale transformatie, en meer specifiek, AI-gebaseerde technologieën succesvol worden toegepast in jouw onderneming of team?

Krijg inzicht in de mogelijke belemmerende factoren in jouw onderneming-team, stel een actieplan op en laat je inspireren door succesvolle en minder succesvolle verhalen van collega-ondernemers en leidinggevenden.

Programma

In deze sessie vertrekken we van jouw concrete ervaringen met het al dan niet aanwezig zijn van principes van change management bij de implementatie van digitale technologieën zoals artificiële intelligentie. We benadrukken het belang van storytelling en bieden je tips & tricks op basis van je eigen casus.

Is er een digitaal transformatieproject in jouw bedrijf waar de principes van change management kunnen toegepast worden? Prima! Dan kan je meteen het geleerde daarop toepassen.

Heb je nog geen transformatieproject (digitaal, al dan niet met AI): geen nood, we hebben voldoende eigen voorbeelden en brainstormen graag met je mee over toekomstige projecten in uw bedrijf.

In deze sessie bespreken we het laagdrempelig gebruik van AI-gebaseerde technologieën en hoe het transformatieproces werd aangepakt in andere bedrijven en/of overheden. We nodigen je uit om te discussiëren, om de échte verhalen te ontdekken en te reflecteren wat van toepassing is op jouw context.

Je krijgt de kans om enkele ervaringsdeskundigen rond digitale transformatie aan de tand te voelen en hen uit te nodigen hun best practices te delen. Door te luisteren naar de ervaringen van anderen kan je de belemmerende factoren in jouw team of onderneming identificeren en hierop anticiperen.

Op basis van de eerste twee sessies maak je een actieplan op zodat je concreet kan starten met het management van jouw digitale, AI-gedreven transformatie.

In het actieplan zal je niet enkel rekening houden met vandaag maar ook met ‘the day after tomorrow’. Change management eindigt immers niet nadat de AI-toepassing geïmplementeerd is en dient soms opnieuw geactiveerd te worden als er elementen in het ecosysteem veranderen (vb. wetgeving, nieuwe technologieën).

We dagen je uit om na te denken over de hypothetische situatie dat je over vijf jaar moet vaststellen dat de AI-transformatie volledig is mislukt en aan welke factoren dit dan te wijten kan zijn?

Je krijgt enthousiaste feedback op uw actieplan, door Voka, Deloitte Private en door de andere deelnemers in de groep. Al die expertise samen zorgt ervoor dat jouw actieplan meteen een stevige basis heeft.

Tot slot creëren we samen de ‘lessons learned’ en delen we dit met elkaar.

Sprekers

Evelien Van Vaerenbergh, Manager HR Outsourcing bij Deloitte 

EvelienGepassioneerd door mens & organisatie in al z'n facetten, bouwde Evelien hr-ervaring op binnen een diversiteit aan ondernemingen. Als manager in het hr outsourcing team bij Deloitte, focust ze zich op culture & change management waar zowel de werknemer als werkgever centraal staan.

Claudia Verlinden, Manager HRO bij Deloitte

ClaudiaClaudia is geruime tijd internationaal actief in hr. In 2017 ging ze van start bij Deloitte waar ze sleutelt aan het bouwen van een brug tussen mens en technologie. Vanuit de domeinen (hr) software, automatisering, en analytics adviseert ze hoe beide elkaar weten te vinden én versterken.

vlaio

Contactpersoon

Melissa Sente

Adviseur Digitalisatie en Innovatie

Adres

Voka Vlaams-Brabant kantoor Vilvoorde
Medialaan 26
1800 Vilvoorde

Wanneer

Prijs

550,00 euro (excl. btw)

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad