Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Netwerkevents
  • De Amerikaanse verkiezingen: economische perspectieven en gevolgen voor Europa

De Amerikaanse verkiezingen: economische perspectieven en gevolgen voor Europa

Op 5 november 2024 trekken de Amerikanen naar de stembus. Het belooft een spannende strijd te worden tussen Joe Biden en Donald Trump. Donald Trump leidt momenteel duidelijk in de opiniepeilingen.

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING, maakt een analyse van de socio-economische gevolgen van een potentiële herverkiezing van Donald Trump. Wat zijn de gevolgen voor de Amerikaanse en voor de Europese economie en voor de export van Vlaamse bedrijven richting V.S.

Algemeen wordt een sterk protectionistische politiek verwacht van Trump. Dit zou zich vertalen in oa een verhoging van de invoertarieven voor exporten naar de V.S. en een mogelijke stopzetting van bilaterale handelsovereenkomsten. Deze verhoogde economische spanningen dreigen voor een groeivertraging te zorgen, zowel in de V.S. als in de rest van de wereld.

Het isolationisme en de extremere maatregelen van Trump zouden ook de inflatie wereldwijd kunnen opdrijven. De relaties met China en Rusland zullen sterk veranderen, wat ook de positie van de EU tov die landen zal aantasten.

Kortom, een herverkiezing van Trump zal voor een geopolitieke schok zorgen met een potentieel enorme impact op onze economie. Anticiperen is de boodschap. 
 

Contactpersoon

Stefan Derluyn

Directeur regio Haven - Manager Internationaal Ondernemen & Innovatie - Chief Digital Officer

Adres

Voka Oost-Vlaanderen
Lammerstraat 18
9000 Gent

Wanneer

Prijs

Voka-leden: 100 euro (excl. btw)

Niet-leden: op aanvraag

Nog geen lid?

Neem contact op met welkom@voka.be voor info over onze vele ledenvoordelen.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.