Skip to main content

Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge

 • On- en offline

Internationale handel is niet meer weg te denken bij veel ondernemingen. Om buiten de EU-landsgrenzen te ondernemen, moet je evenwel thuis zijn in douanematerie. In dit traject maak je kennis met de belangrijkste douaneconcepten, zodat je de materie (nog beter) beheerst.

Internationale handelstendensen zoals handelssancties, Brexit, niet-fiscale verplichtingen en exportcontroles, verplichten importeurs/exporteurs om hun douanekennis continu bij te schaven zodat ze in orde zijn met de wetgeving. Bovendien kan de juiste douanekennis en -processen substantiële cashflowvoordelen opleveren voor je onderneming.

Met het traject Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge willen wij je dan ook inzicht geven in de douaneprocessen binnen je onderneming, zodat je die beter kan managen, zowel op operationeel als strategisch niveau.

Programma

Het traject bestaat uit 4 aaneensluitende modules:

 • Introductie tot douanewetgeving, specifieke douanebegrippen
  Begrijp hoe de EU-douanewetgeving in elkaar steekt en leer de belangrijkste douanebegrippen kennen.
 • Belangrijke elementen voor het berekenen van de invoerrechten
  Vertrek vanuit de drie douanepijlers (waarde, classificatie en oorsprong) en begrijp hoe de drie pijlers invloed hebben op de berekening van de invoerrechten.
 • Douaneregelingen (binnenbrengen/uitvoeren, transit, opslag, veredeling) en vergunningen
  Ga na welke douaneformaliteiten je moet vervullen bij in- en uitvoer en welke speciale douaneregelingen je kan toepassen voor cashflow-optimalisatie. Wij bespreken ook welke vergunningen/beschikkingen hiervoor nodig zijn.
 • Douaneaangifte en incoterms
  Leer hoe een douaneaangifte opgesteld wordt en begrijp de betekenis van de codes. Het niet correct vermelden van de gegevens op de invoer/uitvoeraangifte kan leiden tot (strafrechtelijke) sancties voor de importeur/exporteur en/of douanedeclarant. We staan ook stil bij internationale leveringsvoorwaarden (incoterms). Incoterms beschrijven de verplichtingen, risico's en kosten die horen bij de transactie van de goederen.

Sprekers

Voor dit opleidingstraject werken wij samen met onze partner Deloitte. Zij hebben specialisten in huis met de nodige ervaring op het vlak van douane en internationale handel.

Voor wie?

Voor ondernemingen die internationaal actief zijn en/of die vaak in contact komen met douane (formaliteiten, procedures): douaneverantwoordelijken, exportmedewerkers en -managers, zaakvoerders, CFO's, supplychain-managers,...

Apzi - Voka WVL

Contactpersoon

Leonid Guz

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

Leden van Apzi-Voka: 1.100 euro
Niet-leden: 1.650 euro

kmo portefeuille

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd in de vorm van foto en/of film dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.


Dit traject ondersteunt SDG's 11 & 4. De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Ze vormen ook de basis van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO).

SDG 11

 

SDG 4

 

Meer info over het VCDO kan je hier terugvinden.


Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag