Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Investeringsevaluatie en haalbaarheidsstudies

Hoe kan je een rapporteringssysteem opzetten om efficiënt op te volgen of je 'goed' bezig bent? Ontdek het tijdens de workshop 'Investeringsevaluatie en haalbaarheidsstudies' op 11 augustus 2020!

Van ‘op goed gevoel’ naar een ‘onderbouwde én praktische benadering’ voor het beslissen over je investeringsprojecten.

De laatste jaren zijn naast ‘ondernemerschap’ steeds beter onderbouwde bedrijfseconomische technieken nodig om het beleidsbeslissingsproces op een betrouwbare manier te ondersteunen. Door de wereldwijde concurrentie, de toegenomen ondernemingscomplexiteit, de grotere diversiteit in producten, services, projecten, … zijn ondernemingen zich vaak anders gaan organiseren. Dit heeft in vele gevallen zijn impact gehad op de  kosten- en opbrengstenstructuur. Steeds meer worden arbeidsintensieve omgevingen omgeschakeld naar kapitaalsintensieve omgevingen. Hierbij gaat het vaak over steeds grotere bedragen waarover beslissingen genomen dienen te worden. De beslissingen over belangrijke investeringen hebben dan ook een zeer belangrijk impact op de lange termijn winstgevendheid van een bedrijf, maar ook vaak op de korte termijn liquiditeitspositie.

Vandaar dat zowel in middelgrote als in grote ondernemingen ‘investeringsanalyse’ in een stroomversnelling is terecht gekomen. Is deze investering haalbaar? Op welke basis moet ik investeringen evalueren? Hoe moet ik Payback, Net Present Value, Internal Rate of Return, … nu daadwerkelijk interpreteren? Wat is de impact op mijn bedrijfskapitaal? Kan ik de aflossingen wel aan? Hoe bouw ik een investerings-analysemodel op in de praktijk? Op deze en andere vragen over de financiële haalbaarheid van investeringen in kapitaalsgoederen, wil Peter Manet tijdens een geanimeerde sessie een antwoord geven.

Tijdens het eerste dagdeel zal op een pragmatische manier een overzicht gegeven worden van de belangrijkste aandachtspunten en rentabiliteitsevaluatietechnieken. In het tweede deel kunnen de deelnemers de aangebrachte begrippen daadwerkelijk toepassen op een praktijkgeval.

Programma
  • Investeringsanalyse: situering
  • Classificatie van investeringen
  • Beslissingscriteria: verder kijken dan het financiële
  • Discounted Cash Flow Methodiek
  • Rentabiliteitsindicatoren in detail toegelicht
  • Inflatie, belastingen, kapitaalkost en hun invloed op het evaluatieproces
  • Het evalueren van ‘intangibles’ of moeilijk kwantificeerbare elementen
  • Hoe zelf een investeringsevaluatiemodel opbouwen
  • Enkele praktijkvoorbeelden toegelicht
  • Uitgebreide ‘hands-on’ oefening
  • Afronding

 

De interactieve aanpak van de docent laat ruimte voor discussie en het behandelen van ervaringen van de deelnemers

Doelgroep

Iedereen die betrokken is met het nemen van investeringsbeslissingen of het voorbereiden van investeringsdossiers voor aandeelhouders, financiers, banken…

Zowel medewerkers en managers van financiële als van andere functionele domeinen zijn welkom. Door de praktijkbenadering van deze opleiding is ze zeker een aanrader voor bedrijfsleiders en bedrijfseigenaars.

Er is geen enkele specifieke voorkennis vereist.

Docent

Peter Manet, Manet Management in Motion

  • Gastprofessor aan de E.M.S. (H.U. Brussel) en P.H.Limburg
  • Bestuurder van vennootschappen, trainer en coach en voordien consulting partner, bedrijfsleider en KMO-eigenaar
  • Licentiaat Handels- en financiële wetenschappen, M.B.A., Master in Accountancy, Financieel Management en Information Management

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

biv

KMO-portefeuilleMensuraProximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/limburg/kameracademie

Contactpersoon

Marijke Steegen

Coördinator Kameracademie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 350,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 450,00 excl. btw

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.