Skip to main content
  • Netwerkevents
  • Actuasessie: EU Taxonomie en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Actuasessie: EU Taxonomie en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Wat zijn de implicaties voor jouw bedrijf?

Naast omzet, winst en andere financiële resultaten moeten grote bedrijven vanaf boekjaar 2023 ook rapporteren over de effecten van hun activiteiten op milieu en samenleving. Tot op heden waren de verplichtingen alleen van toepassing op grote beursgenoteerde ondernemingen. Dat betekent een fundamentele verandering voor duizenden bedrijven maar ook dat  bedrijven razendsnel aan de slag moeten om in 2023 klaar te zijn voor de opvolging van hun duurzaamheid. 

Dit is een gevolg van de herziening van de Europese Non-financial Reporting Directive (NFRD) tot de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Alle bedrijven met meer dan 250 medewerkers, gecombineerd met omzet- en balanstotaalcriteria, worden verplicht verslag te doen over de effecten die zij hebben op milieu- en sociale omstandigheden en vice versa de risico’s die het milieu en sociale thema’s op organisaties hebben. Dat is een belangrijke grote stap richting een duurzame economie in Europe met horizon 2050.

Welke bedrijfsactiviteiten zijn nu duurzaam en welke niet? De huidige beschikbare informatie is voor investeerders en leningverstrekkers vaak onvoldoende relevant en uniform om als basis te dienen voor het nemen van beslissingen en het verkrijgen van betrouwbare inzichten. Om hieraan tegemoet te komen heeft de Europese Commissie, in het kader van de Green Deal, een taxonomie uitgewerkt om duurzame investeringen te identificeren en stimuleren. Duurzaamheid is een steeds belangrijker aspect om de waarde en toekomstbestendigheid van bedrijven te beoordelen. Dat geldt ook voor klimaatrisico’s en sociale aspecten, zoals arbeidsomstandigheden en diversiteit. De EU Taxonomie is een nieuwe uniforme taal die helpt onderscheid te maken welke investeringen een bijdrage leveren aan die doelstellingen. Grote beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om in 2022 (over boekjaar 2021) te rapporteren welk deel van hun omzet en uitgaven in lijn zijn met de taxonomie, vanaf boekjaar 2023 zal dit wellicht voor alle grote bedrijven het geval zijn.

Inhoud

  • Waarom duurzaamheidsrapportering?
  • Wat houdt duurzaamheidsrapportering in?
  • Nieuwe EU wetgeving
  • Hoe ga je van start?
  • ESG dashboarding
  • Q&A-sessie

Jouw expert

EY - Sophie Chirez | Executive Director | Climate Change and Sustainability Services

Past deze datum niet of is de opleiding volzet, klik dan hier voor een actueel overzicht.

Adres

Voka - KvK Mechelen-Kempen
Kleinhoefstraat 9
2440 Geel

Wanneer

Prijs

Leden:
€180 Excl. BTW

VROEGBOEKKORTING: T.e.m. 28/1 betaal je als Voka-lid slechts €162.

Niet-leden:
€270 Excl. BTW

Klik hier voor meer info over jouw ledenvoordelen

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Lees hier onze voorwaarden.

KMO-portefeuille
Bespaar tot 30% op jouw deelnameprijs. Het projectbedrag is €180/leden en €270/niet-leden. Indien je inschreef t.e.m. 28 januari is het projectbedrag als lid van Voka €162. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Ons registratienummer is DV.O104982. Je kan hiervoor 3,5 opleidingsuren ingeven.
Meer info: www.kmo-portefeuille.be

KMO-portefeuille

Meer info?

MK - Advertentie Van Dessel
Advertentie VanRoey- nov