Skip to main content
  • Home
  • Voka Nieuwjaarsreceptie: “2021 wordt het jaar van de kering”
Panel Voka Nieuwjaarsreceptie
  • 05/01/2021

Voka Nieuwjaarsreceptie: “2021 wordt het jaar van de kering”

“2021 moet het jaar worden van de kering, van de omslag. Het jaar waarin we het coronavirus bezweren, maar tevens het stevige fundament leggen voor onze samenleving en economie om in de komende jaren terug aan te sluiten bij de Europese top.” Deze hoopvolle boodschap sprak Voka-voorzitter Wouter De Geest gisteravond uit tijdens de virtuele nieuwjaarsreceptie van Voka.  Die werd live gestreamd vanuit Bozar in Brussel, en ook premier Alexander De Croo was aanwezig. Meer dan 1.600 kijkers volgden het event.

Dat het event plaatsvond in Bozar is geen toeval. Ook de vorige jaren, toen nog met zo’n duizend deelnemers ter plekke, was Bozar de plaats van de afspraak. Door dit jaar live te streamen vanuit Bozar wilde Voka een signaal geven en een stevige riem onder het hart steken van de cultuursector en andere sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis.

Coronacrisis

Corona was dan ook een van de hoofdthema’s die aan bod kwamen. Tijdens zijn speech drong Voka-voorzitter Wouter De Geest aan op een snellere uitrol van de vaccinaties. Daarnaast pleitte hij voor een duidelijke en performante beheersingsstrategie met testen, tracen, brononderzoek en sneltesten.
 
Deze boodschap viel niet in dovemansoren bij premier Alexander De Croo: ““Deze week moeten we er vooral voor zorgen dat alles goed verloopt, maar daarna is een drastische versnelling inderdaad nodig. Een vaccin dat in de frigo staat, doet niet wat het moet doen.” De premier sprak de ambitie uit dat tegen de zomer begonnen kan worden met het vaccineren van de actieve bevolking. 

Een vaccin dat in de frigo staat, doet niet wat het moet doen.

Alexander De Croo, Premier

2020 wordt herinnerd als een jaar waarin ondernemingen bijzonder veel veerkracht hebben getoond door samen weer op te staan, en vooral, door samen door te gaan. Tijdens het panelgesprek getuigden drie ondernemers hoe zij de coronacrisis beleefd hebben. Dat de crisis sommige activiteiten volledig deed stilvallen en andere in een fikse versnelling bracht, was zoals bij vele ondernemingen, een rode draad.
 
Jan De Witte, CEO van Barco, vertelde hoe in zijn bedrijf de beeldschermen voor medische toepassingen als radiologie een echte boom kenden, terwijl toepassingen voor business, cinema en events door een diep dal trokken. Ook Jo Caudron, Founding Partner bij Scopernia, getuigde hoe vooral in de eerste golf heel wat bedrijven hun consultingtrajecten schrapten uit het budget. “Maar later, toen duidelijk was dat ondernemingen door een transformatie zouden moeten gaan, werd opnieuw een beroep gedaan op onze diensten.” An Vermeulen, Country Director van Coca Cola European Partners, vertelde dat zij in de eerste plaats gekeken heeft naar het mentale en fysieke welzijn van de medewerkers, maar ook van de klanten. “We zijn zelfs mee rekken gaan vullen in supermarkten, toen die handen te kort kwamen.” 
 

Hans Maertens
Panelgesprek
Alexander De Croo
Wouter De Geest

Premier Alexander De Croo benadrukte dat de overheid ondernemingen zal blijven helpen met steunmaatregelen. “We zullen daarbij verschillende criteria hanteren: de maatregelen moeten op tijd zijn, beperkt zijn in de tijd en gefocust op de ondernemingen die voor de crisis nog gezond waren en nu de steun echt nodig hebben.” 

De premier beseft maar al te goed dat sommige sectoren het momenteel bijzonder zwaar hebben en nood hebben aan perspectief. Hij bleef daarbij voorzichtig: “De cijfers gaan vandaag de goede kant uit, en ik zou graag meer perspectief geven, maar als ik één zaak geleerd heb uit de crisis dan is het dat wachten tot het juiste tijdstip voor aankondigingen over versoepelingen veel beter is dan het geven van valse hoop.”

Plan Samen Groeien

Uiteraard werd er ook gekeken naar de toekomst, voorbij de gezondheidscrisis. Voka werkte daarvoor het plan ‘Samen Groeien’ uit dat inzet op drie pijlers: digitale samenleving, slimme duurzaamheid en gezondheid & welzijn. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka: “Dit plan zal  helpen om de economische crisis te bezweren. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel politici als ondernemers om dit tot een goed einde te brengen.”
 
Hij verwees daarbij ook naar de 5-daagse van de Groei die Voka voor de kerstvakantie organiseerde en waarbij meer dan tweehonderd ondernemers, experten en stakeholders ideeën uitwisselden die in de loop van 2021 verder uitgewerkt zullen worden. 

Europa als hefboom

Er ligt meer dan 5 miljard euro aan Europese middelen op ons te wachten. Het is de gedeelde verantwoordelijkheid van àlle regeringen om samen een ijzersterk dossier in te dienen bij de EU.

Wouter De Geest, voorzitter Voka

Ook Europa moet maximaal ingezet worden als hefboom om te werken aan onze toekomst, zo klonk nog tijdens het nieuwjaarsevent. Voka-voorzitter Wouter De Geest riep de regeringen op om de middelen van het Europees herstelplan Next Generation EU maximaal in te zetten als hefbomen om te investeren. “Er ligt meer dan 5 miljard euro aan Europese middelen op ons te wachten. Het is de gedeelde verantwoordelijkheid van àlle regeringen in dit land om samen een ijzersterk dossier in te dienen bij de Europese Commissie tegen eind april. We moeten deze middelen voor productieve investeringen vooral inzetten op grote en baanbrekende projecten in duurzaamheid en digitalisering en aanwenden als een hefboom voor nog meer investeringen met onze bedrijven en sectoren”, aldus voorzitter De Geest, die ook waarschuwde om deze middelen niet in te zetten voor recurrente uitgaven of Sinterklaasacties zoals helikoptergeld voor jongeren of gratis treintickets.

Hoop

Het publiek van het virtueel nieuwjaarsevent van Voka was alvast hoopvol. Tijdens de poll, waarbij meer dan 1.500 deelnemers hun stem uitbrachten, gaf 90 procent van de deelnemers aan dat ze er bij het volgende nieuwjaarsevent van Voka weer fysiek bij willen zijn.

VZW - IMU - Multiburo
VZW_IMU_ALTEZ
VZW_IMU_GROUPS
ING
SD  Worx