Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Voka na INEOS-klap: "Stikstofdecreet zo snel mogelijk goedkeuren"

Voka na INEOS-klap: "Stikstofdecreet zo snel mogelijk goedkeuren"

  • 20/07/2023

De vernietiging van de vergunning voor Project One van INEOS door de Raad voor Vergunningsbetwistingen is een mokerslag voor de Vlaamse economie. Door het ontbreken van een definitief stikstofkader komt een investering van 4 miljard euro - en 450 jobs - op de helling te staan. Ook andere investeringsprojecten komen in gevaar.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning voor ethaankraker Project ONE vernietigd. Die wil het chemiebedrijf INEOS bouwen in de Antwerpse haven. “De uitspraak van de Raad betekent een uppercut voor het internationale investeringsklimaat. Voor de provincie Antwerpen, maar ook voor heel Vlaanderen. Welk bedrijf zal in deze context nog het risico willen lopen om te investeren in onze economie? De Vlaamse Regering draagt hier een grote verantwoordelijkheid. Het ontbreken van een definitief stikstofkader maakt elke vergunning onzeker. De Vlaamse Regering heeft geen andere optie dan zo snel mogelijk bijeen te komen om het stikstofdecreet in eerste lezing goed te keuren”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Vier miljard

Het arrest is slechte reclame voor het imago van de regio en het land. Dit kan buitenlandse investeerders in Europa en daarbuiten doen twijfelen. Voor Project ONE ging het om 450 jobs en een investering van meer dan 4 miljard euro. 

De Vlaamse Regering moet er alles aan doen om het bereikte politiek akkoord van 10 maart 2023 over een Definitieve Programmatische Aanpak Stikstof (D-PAS) zo snel mogelijk omzetten in een decreet.