Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Ook financiële afdelingen ontsnappen niet aan de digitale transformatie

Ook financiële afdelingen ontsnappen niet aan de digitale transformatie

  • 06/06/2023

Onze maatschappij en economie digitaliseren steeds meer, dat is een evolutie waar we gewoonweg niet meer omheen kunnen. Dit betekent dat digitalisatie en automatisatie ook steeds meer hun weg vinden naar de financiële afdelingen van onze bedrijven. Afdelingen die niet altijd goed weten hoe ze met deze digitalisering moeten omgaan. M&E Consult uit Lille is een start-up die CFO’s en CEO’s van bedrijven bijstaat om deze digitale transformatie te maken. “Ieder bedrijf met een zekere omvang beschikt over heel wat nuttige financiële data”, zegt zaakvoerder Wim Imans. “Alleen is het niet zo evident om deze data te verzamelen en ze in te zetten voor strategisch bedrijfsadvies. Bedrijven die dit goed doen, nemen voorsprong op hun concurrenten.”

Wim Imans, de oprichter en zaakvoerder van M&E Consult heeft er al een carrière bij diverse multinationals en kmo’s opzitten. “Van opleiding ben ik burgerlijk ingenieur”, vertelt Wim Imans. “Maar al tijdens die studie had ik een grote interesse in management en finance. Vandaar dat ik aansluitend ook een managementopleiding aan de Vlerick Business School gevolgd heb. Tijdens de eerste jaren van mijn professionele carrière heb ik leidinggevende posities ingevuld bij verschillende bedrijfsafdelingen zoals operations, marketing en finance. Op die manier leerde ik het klappen van de zweep en kreeg ik ook de bevestiging dat de combinatie tussen management en finance helemaal mijn ding zijn. De CFO in mij zat met zijn neus op de financiële cijfers, maar door mijn achtergrond als ingenieur bleef ik ook dicht bij de business, dicht bij mijn collega- managers van andere afdelingen. Ik ging steeds op zoek naar een manier om de aanwezige data optimaal in te zetten voor rapportage, financiële planning en voor cost accounting.”

Transitie

Omdat Imans inzag dat omwille van de digitalisering CFO’s – en bij uitbreiding de hele financiële afdeling van bedrijven – een steeds belangrijkere rol spelen in de totale bedrijfsvoering, startte hij eind 2022 M&E Consult op. “Heel wat bedrijven worstelen nog met de transitie van hun financiële afdeling”, weet Wim Imans. “Het management verwacht dat de financiële mensen snel op de bal spelen en met inzichten komen die de langetermijnstrategie van een bedrijf helpen uitstippelen. Maar de hoeveelheid data waarmee deze mensen in grotere bedrijven (tussen 30 miljoen en 500 miljoen euro omzet) geconfronteerd worden is ongelofelijk. En in heel wat bedrijven moet men deze data vandaag nog altijd manueel verwerken. Dat is niet alleen zeer arbeidsintensief, maar zorgt er ook voor dat er fouten in de berekeningen sluipen. Door hulp van buitenaf in te schakelen, kunnen deze financiële afdelingen ook de stap naar de digitale wereld zetten.”

Transparantie

M&E Consult bouwt datagedreven applicaties en zet financiële managementdiensten op voor bedrijven in verschillende – vooral productgerichte – sectoren. “Eigenlijk kunnen we voor ieder bedrijf wel iets betekenen”, legt Wim Imans uit. “Maar hoe groter het bedrijf, hoe meer data en hoe groter de impact van onze diensten. Eigenlijk komt het allemaal neer op transparantie. Wanneer een bedrijf alle aanwezige data correct verzamelt en op de juiste manier gaat verwerken, komt daar een enorme hoeveelheid financiële informatie uit.

Dankzij die data kan je dan bijvoorbeeld in real time de kostprijs en marges van je producten of diensten berekenen en voorspellen naar de toekomst toe. Gebruik je die data niet of op een foutieve manier, dan loop je het risico om te laat te beseffen dat je met weinig of zelfs geen marge aan het werken bent. Dat was altijd al een probleem, maar in de huidige conjunctuur met een markt die veel ingewikkelder en volatieler is, kan een bedrijf zich dit echt niet meer permitteren. Met de applicaties die we bouwen, kunnen bedrijven ook veel beter rapporteren en forecasten. Het financiële departement kan dan het management of de CEO veel beter bijstaan bij het opstellen van een langetermijnplanning.”

Expertise

De inbreng van M&E Consult kan stoppen na het ontwikkelen van deze applicaties, maar de samenwerking kan ook dieper gaan. “Bedrijven kunnen ervoor kiezen om zelf met de verwerkte data aan de slag te gaan”, besluit Wim Imans. “Of ze gaan verder met ons in zee en maken volop gebruik van de aanwezige expertise op het gebied van finance, dataverwerking en bedrijfsvoering om de verzamelde data in te zetten. Met mijn professionele ervaring ben ik sterk in de combinatie van die drie dingen. Ik kan de oplossing - de applicatie - bedenken en ontwikkelen. Daarnaast heb ik de financiële kennis om de data te interpreteren en de ervaring om de vertaalslag naar de business te maken. Samen zetten we dan de stap naar een gedigitaliseerd finance departement.” 

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie