Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Maar 20 jaar werken voor pensioen? Dat is lat op de grond leggen

Maar 20 jaar werken voor pensioen? Dat is lat op de grond leggen

  • 12/07/2023

"Maar twintig jaar werken om een pensioen te krijgen? Dat is de lat op de grond leggen. Terwijl we zo veel meer ambitie nodig hebben." Dat stelt Voka Mechelen-Kempen na het vandaag voorgestelde pensioenakkoord. "Het akkoord is ook nog eens nadelig voor werkenden die sparen voor hun aanvullend pensioen. Ze zien de bijzondere bijdrage op hun bijeengespaarde kapitaal verdubbelen. Onbegrijpelijk", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

"Werken moet meer lonen. Daar is iedereen het over eens. Maar we zien het onvoldoende terug in dit akkoord. Het is onbegrijpelijk dat de regering mensen aanpakt die volop sparen voor hun aanvullend pensioen. Op die manier zoek je geld bij de werkenden, ondernemers en spaarders. Om zo de eerste pensioenpijler te financieren", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De regering laat de maatregel pas ingaan vanaf 2028 en respecteert zo het afsprakenkader dat de sociale partners zijn overeengekomen. Maar het is opnieuw een maatregel die het vergoeden van (top)talent in Vlaanderen zal bemoeilijken.

“Als deze pensioenhervorming de maatstaf is van een fiscale hervorming, dan vraagt ​
​Voka om in de fiscaliteit géén enkele maatregel meer te nemen die bedrijven extra op kosten jaagt. Het idee dat binnen regeringskringen circuleert om de werkgevers ook te laten opdraaien voor de tweede maand ziekte van een werknemer, is absoluut onaanvaardbaar", stelt Laveren.

Op de grond

Tegenover de verwachte grote stijging aan pensioenuitgaven (+2,2% BBP tegen 2070) komt deze hervorming te mager uit. De pensioendeal bespaart ongeveer 10% van wat op termijn écht noodzakelijk is. Er zullen dus nog heel wat pensioenhervormingen moeten volgen in de komende jaren", zegt Laveren.

De regering hervormt de gelijkgestelde periodes niet. Tal van thematische verloven blijven gelijkgeschakeld met periodes van effectief werk om de minimumdrempel van 20 jaar werk te berekenen.

“Om een minimumpensioen te krijgen volstaan die 20 jaar dus. Dat is de lat op de grond leggen. De ambitie in dit pensioenakkoord is héél ver te zoeken. Dat is nochtans nodig willen we klimmen op de Europese ladder."