Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Jeni Real Estate zet in op duurzame (her)ontwikkeling

Jeni Real Estate zet in op duurzame (her)ontwikkeling

  • 15/05/2023

Vastgoedpartner Jeni Real Estate uit Turnhout is gespecialiseerd in de ontwikkeling en herontwikkeling van vastgoedprojecten voor commerciële en residentiële doeleinden. Met hun expertise staan ze bedrijven, particulieren en investeerders bij in de zoektocht naar de perfecte woning of het ideale bedrijfspand. “We kiezen steeds voor een persoonlijke aanpak”, zegt gedelegeerd bestuurder Geert Van Stappen. “Het is zeer belangrijk dat onze klanten voldoende ruimte hebben om te leven en te ondernemen.”
 

Jeni Real Estate maakt deel uit van Jeni Invest, een familiale holding die in 1998 opgericht is door Geert VanStappen. “We zijn met de holding actief in diverse sectoren via eigen bedrijven en via verschillende participaties”, vertelt de ondernemer. “In de vastgoedsector opereren we onder de naam Jeni Real Estate. Andere gekende initiatieven waarin we participeren zijn o.a.Deschacht en Go4Jobs. Vorig jaar werd ook The Adelante Homes opgestart, een vastgoedspeler in Spanje, actief in exclusief residentieel vastgoed.”

Vlaanderen en Wallonië

Vastgoedmerk Jeni Real Estate is opgericht in 2011. Sinds de komst van Kristof Van den Brande als algemeen directeur projectontwikkeling in 2018 is de werking geprofessionaliseerd en-het bedrijf fors gegroeid. “Met een team van zestien medewerkers en nog twee extra krachten op de wishlist werken we vandaag gemiddeld aan een dertigtal lopende projecten”, licht Kristof Van den Brande toe. “De grootorde van de units op die projecten schommelt enorm. We ontwikkelen bedrijfsunits vanaf 144 m² in bedrijfsverzamelgebouwen, maar dat loopt op tot bedrijfspanden van bijna 10.000 m² op onze bedrijfsparken.” 

Voor de residentiële projecten ligt de focus van Jeni Real Estate vooral op-de Kempen en Antwerpen. “Vaak gaat dat over kernversterkende projecten”, zegt Kristof Van den Brande. “Wat betreft het semi-industriële vastgoed zijn we actief over heel Vlaanderen en zetten we ook meer en meer stappen in Wallonië. De uitdaging is het vinden van-de juiste site om te ontwikkelen. Of om te herontwikkelen, want onontgonnen terreinen worden in ons land steeds zeldzamer. En op die beschikbare ruimte moet je dan de juiste keuzes maken. Gezinnen en bedrijven hebben ruimte nodig om te leven en te ondernemen. Die ruimte moeten wij steeds vaker op maat creëren. Mooie voorbeelden van zo’n herontwikkelingen die wij doen zijn de voormalige Catala-site in Beersel waar nu onder andere maatwerkbedrijf AMAB-zich zal vestigen, de Zwan-site in Schoten, de Signify-site (de voormalige Philipssite) in Turnhout en de Mylène-site in Heist-op-den-Berg.”

Nog duurzamer

Meegroeien

“Door die schaarste, maar ook de steeds complexere regelgeving bij omgevingsvergunningen is-projectontwikkeling echte topsport geworden”, vult Geert Van Stappen aan. “Als ontwikkelaar moet je de markt echt heel goed kennen en bijzonder geduldig zijn om het juiste product op de juiste plaats te kunnen realiseren. Op onze sites ontwikkelen we meestal een mix van standaardpanden, bedrijfsverzamelgebouwen als centrale motor van de ontwikkeling aangevuld met grotere gebouwen op maat van onze diverse klanten. Op die manier creëren we bedrijventerreinen die voldoen aan alle normen van vandaag, maar die ook klaar zijn om aangepast te worden aan de behoeftes van morgen. Want niet alleen wij groeien, onze klanten doen dat ook. Het multifunctioneel inrichten van gebouwen is dan ook een grote troef waarbij we ook steeds meer in de hoogte gaan bouwen. Het ecosysteem van onze bedrijvenparken is er zo op voorzien dat klanten bij een forse groei naar een ander gebouw op hetzelfde terrein verhuizen of op een andere ontwikkeling terecht kunnen. De voormalige stek krijgt een nieuwe gebruiker en soms zelfs een volledig nieuwe functie. Daarnaast ontstaat er ook een echte community op de bedrijvenparken. Dit doordat er gemeenschappelijke initiatievengenomen worden. Denk bijvoorbeeld aan collectief onderhoud maar ook collectieve energie die gedeeld wordt of het aantrekken van nieuw cliënteel door de aanbeveling van een buurman op het bedrijvenpark.
 

Nog duurzamer

In de toekomst wil Jeni Real Estate nog meer gaan inzetten op dat duurzame ontwikkelen. “Reconversie wordt steeds belangrijker”, zegt Geert Van Stappen. “De recente verstrengde regelgeving rond hemelwaterverordering en andere reglementeringen doen grondprijzen enkel stijgen. Enkel wanneer je op een duurzame manier sites ontwikkelt, kan je nog een bepaalde snelheid maken. Want het is vandaag al een echte uitdaging - eentje waarvoor we al onze expertise moeten bovenhalen - om de nodige vergunningen te bekomen. We werken bij onze projecten zoveel mogelijk met vaste bouwteams. Op die manier verloopt de communicatie tussen alle betrokken partijen van in het begin zeer vlot en kunnen alle plannen en uitvoering perfect op elkaar afgestemd worden. Als bedrijf willen we blijven groeien en blijvend ruimte om te ondernemen aanbieden. We hebben de stap van de Kempen naar de rest van het land al gezet, de grens oversteken is een mooi doel voor de komende jaren.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie