Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Ceusters kijkt vol vertrouwen naar de toekomst

Ceusters kijkt vol vertrouwen naar de toekomst

  • 15/05/2023

Vastgoedgroep Ceusters, makelaar en beheerder voor commercieel vastgoed met roots in Antwerpen, bestaat dit jaar tachtig jaar. Executive president Ingrid Ceusters maakte de tweede veertig jaar van het bedrijf mee vanop de eerste rij en is dus perfect geplaatst om de trends in de sector te duiden. “Bedrijven zijn vandaag vooral op zoek naar moderne, -goed ingerichte én goed bereikbare locaties”, zegt Ingrid Ceusters. “De ruimte in ons land is beperkt. Dus moeten we vooral investeren in het renoveren en herbestemmen van verouderde gebouwen.”

Ceusters is sinds 2019 de korte en krachtige naam van de voormalige Group Hugo Ceusters-SCMS.Het bedrijf vindt zijn oorsprong in 1943 als ‘Woningbureau B.Hans’, waar Hugo Ceusters, de overleden echtgenoot van Ingrid Ceusters, als jongeman zijn loopbaan startte, begin jaren 1950. “Hugo – een zeer inspirerend man – heeft het bedrijf groot gemaakt”, vertelt Ingrid Ceusters. “Hij was al wat ouder toen ik hem leerde kennen, maar hij verloor nooit de drive om te ondernemen.Uiteraard was ik zeer betrokken in het bedrijf vanaf het moment dat ik hem leerde kennen, maar pas in 2000 – toen mijn echtgenoot heel ziek werd – gaf ik mijn eigen carrière als tandarts-chirurg op om de leiding over het bedrijf over te nemen. Ik groeide in mijn rol en al vrij snel werd de vastgoedwereld ook mijn wereld.”

Makelaardij en property management

De groep is tot op vandaag een 100% familiaal bedrijf, wat voor een belangrijke speler in de vastgoedsector uitzonderlijk is. “Onze concurrenten zijn internationale bedrijven, die beroep kunnen doen op enorme kapitalen”, gaat Ingrid Ceusters verder. “In die wereld als kleiner, familiaal bedrijf overeind blijven is niet evident en blijft op ieder moment knokken, maar we zijn daar-nu toch al een hele tijd succesvol in (lacht). 

We zijn een dienstverlenend bedrijf in onroerend goed met een honderdtal medewerkers in verschillende afdelingen. Er is de echte makelaardij, het verkopen en verhuren van commercieel vastgoed (kantoren, logistieke panden, retail en investment). Deze activiteitis goed voor veertig procent van onze omzet. Daarnaast doen we het property management van de eigendommen van onze klanten en zijn we actief-op het gebied van waarderingen en vastgoedadvies (samen zestig procent van de omzet). Zo zijn we in België met meer dan tweeduizend winkels in portefeuille onder meer de grootste-beheerder van winkelvastgoed. Property management is het volledig ontzorgen van eigenaars bij het beheer van hun panden. In de praktijk nemen we het dagelijkse administratieve en technische beheer van kantoorgebouwen, logistieke panden of winkels helemaal voor onze rekening. Dus ook de communicatie-met huurders en met leveranciers – bijvoorbeeld energiebedrijven – en de marketing rond panden. In 2022 realiseerden we met onze activiteiten-een bruto omzet van 26 miljoen euro en een toegevoegde waarde van 7,5 miljoen euro.”
 

Toon je flexibel en volg de markt

Ingrid Ceusters

Hybride werken

Vanop haar stoel is Ingrid Ceusters de ideale persoon om de nieuwste trends rond vastgoed te spotten. “Er zijn duidelijke verschillen tussen-kantoorgebouwen, logistieke panden en winkelvastgoed”, legt ze uit. “Bij kantoorgebouwen is bereikbaarheid een topprioriteit. Dit in combinatiemet een modern, liefst duurzaam bedrijfsgebouw. Hierdoor heeft Brussel meer concurrentie gekregen van Antwerpen, Mechelen en Gent. Als beheerder moeten we er onze klanten dan ook van overtuigen om gebouwen tijdig te renoveren. Doordat bedrijven meer hybride blijven werken, moeten die oudere – vaak zeer grote gebouwen – soms ook (gedeeltelijk) een nieuwe bestemming krijgen. Werkplekken-moeten leven, dus een combinatie tussen kantoorruimte, winkels en woonruimtes op de bovenste verdiepingen is ideaal.”

Twee assen

Wat logistiek vastgoed betreft blijven de twee klassieke assen belangrijk. “Logistieke bedrijven willen zich liefst op de as Antwerpen-Brussel-Luik-of op de as Zeebrugge-Antwerpen- Ruhr vestigen”, weet Ingrid Ceusters. “Maar ook hier hebben we op vlak van duurzaamheid een belangrijk advies: renoveren is de boodschap. Tijdens de coronacrisis heeft de logistieke markt geboomd onder andere omwille van-e-commerce en moesten eindgebruikers vaak snel inhuren wat op de markt nog ‘leeg’ was. Maar vandaag gaan de eisen toch opnieuw omhoog. Een verouderd magazijn is veel moeilijker te verhuren.”

Totaalbeleving

De retailsector ten slotte is nog steeds aan het herstellen van de coronacrisis. “Gelukkig gaat het consumentenvertrouwen nu – ondanks de energiecrisis – opnieuw de hoogte in”, vertelt Ingrid Ceusters. “De retailers zijn nu pas weer op het niveau gekomen van voor de coronacrisis. Winkels gaan-zich moeten heruitvinden. Consumenten hebben vandaag andere verwachtingen. Er moet iets te doen en te zien zijn. Wanneer mensen winkelen, zoeken ze een totaalbeleving. Ze willen er makkelijk geraken, vlot kunnen parkeren, goede service krijgen en in de ideale wereld ook in de buurt iets kunnen eten en drinken. Daarnaast groeit het aantal 65-plussers stevig. Dat heeft gevolgen op hoe we wonen, werken, maar zeker op hoe we winkelen.”

Transitie

Alles bij elkaar zien ze bij Ceusters de toekomst van het vastgoed rooskleurig in. “We moeten als sector alleen zorgen dat we klaar zijn voor de uitdagingen die op ons afkomen”, besluit Ingrid Ceusters. “Onze gebouwen moeten aangepast-worden aan de nieuwe energienormen en daar speelt meer en meer het circulaire verhaal. We moeten flexibel zijn en gelukkig is dat – als kleinere speler –één van onze sterkste punten. Als bedrijf zitten we volop in een transitie. Ik blijf zeker nog een tijdje aan boord, mijn carrière is nog niet voldragen (lacht). Maar mijn zoon Axel neemt – samen met een aantal andere zeer bekwame mensen – meer en meer verantwoordelijkheden over. Dat geeft mij wat meer vrijheid voor andere dingen. Zo blijf ik me inzetten voor de Special Olympics, waarvan ik heel wat jaren voorzitter was. Van 17 tot 20 mei vinden de Nationale Spelen plaats in Mechelen, een topevent waar ik echt naar uitkijk.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie