Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Beneens gelooft in een duurzame en circulaire toekomst

Beneens gelooft in een duurzame en circulaire toekomst

  • 15/05/2023

Bouwbedrijf Beneens uit Olen won in 2019 de Prijs Ondernemen van Voka Mechelen-Kempen. Deze bekroning zorgde er echter allerminst voor dat ze op hun lauweren zijn gaan rusten. Enkele jaren – en enkele awards – later heeft het familiebedrijf opnieuw flinke stappen gezet op het gebied van duurzaam bouwen en speelt het een voortrekkersrol wat betreft het ontwerpen en bouwen van circulaire gebouwen. “Flexibel bouwen is de toekomst”, -zegt zaakvoerder Joeri Beneens. “Wanneer je vandaag inzet op herbruikbare bouwmaterialen en demonteerbaar bouwen kan je in de toekomst telkens tot dertig procent goedkoper renoveren dan met klassieke methodes.”

Stichter Jozef Beneens, de grootvader van de neven en huidige zaakvoerders Joeri en Jo Beneens, startte in 1935 als zelfstandig schrijnwerker. Drie generaties later is het bedrijf uitgegroeid tot een familiale groep met meer dan honderdvijftig medewerkers en een omzet van 24 miljoen euro in 2022. “Het bouw- en interieurbedrijf vormt nog steeds de kern van onze groep”, vertelt Joeri Beneens. “Daarmee realiseren we klassieke (ver) bouwprojecten in appartementen, kantoren, scholen en industriebouw en dit zowel voor publieke als professionele klanten. Daarnaast zijn er de afdelingen buitenschrijnwerk en interieur. En ten slotte zetten we de jongste jaren met Beneens meer en meer in op CLT- houtbouw. Dat is houtmassiefbouw met kruislagenhout (cross laminated timber). Een bouwtechniek die we met onze Benegrid-methode – een uniek modulair en circulair bouwconcept – volledig naar onze hand gezet hebben. Naast Beneens Bouw en Interieur maken ook Beneens Alucon (aluminium schrijnwerk) en Benetech (HVAC) deel uit van de groep.”

Innovatieve weg

Beneens Bouw en Interieur manifesteert zich meer en meer als een circulair bedrijf. Tien jaar geleden realiseerde-het bedrijf het eerste CLT-gebouw en sindsdien zijn Joeri en Jo Beneens blijven investeren in de techniek en hebben zeer met het Benegrid-bouwconcept een eigen draai aangegeven. “We kiezen graag voor de meest innovatieve weg”, legt Joeri Beneens uit. “Dat is zeker niet de makkelijkste weg en het vraagt ook extra investeringen. Maar die instelling geeft ons ook een voorsprong op de concurrentie. De hoge CO2-uitstoot in de bouwwereld komt vandaag voor een groot deel door het gebruik van-cement. Hout zorgt voor een omgekeerd effect. Er is geen CO2-uitstoot, sterker nog, het materiaal slaat CO2 op. Door in onze bouwprojecten veel meer hout te gebruiken dragen we dus als bedrijf zorg voor onze planeet en zetten we ons in voor een klimaatbestendige en CO2-arme toekomst.”

Met Benegrid zetten we een stap naar-een koolstofneutrale bouwwereld

Joeri Beneens

Hybride gridstructuur

Met de Benegrid-bouwmethode slaat Beneens Bouw en Interieur dus definitief de weg in van een koolstofneutrale toekomst. “Benegrid maakt gebruik van materialen die een standaard hybride gridstructuur vormen van 5m x 5m-op basis van CLT”, licht Joeri Beneens toe. “Dat maakt dat alle wanden en kolommen later uitwisselbaar zijn, naar andere bouwwerven en projecten.En door de hybride gridstructuur van de gebruikte materialen en doordat ze recycleerbaar en demonteerbaar zijn, vormen deze gebouwen een echt-grondstoffendepot. Bijna alle materialen kunnen probleemloos hergebruikt worden, waardoor je eigenlijk een gebouw met statiegeld krijgt.”

hybride grindstructuur

QR-code

Ook op digitaal gebied heeft bouwen met de Benegrid-methode heel wat voordelen. “Via BIM – het Building Information Modelling-systeem – maken we een volledig digitale tweeling van het gebouw”, vertelt Joeri Beneens. “Dat gaat dus veel verder dan gewoon 3D-tekenen. In het BIM-ontwerp voegen we alle technische fiches, materialen en de demonteerbaarheid van de onderdelen toe. Dit maakt dat er geen klassiek post-interventiedossier meer samengesteld moet worden. Voor grote-projecten was zo’n dossier goed voor een tafel vol stevige klasseermappen. Bij een Benegrid-bouw krijgt de klant een viewer met een QR-code, die al die info bevat en meteen ook dienst zal doen als een gebouwenbeheersysteem. Ook alle technieken worden in BIM getekend. Alle leidingen, HVAC, de elektriciteit, de warmtepomp en nog veel meer. Dit betekent dat we conflicten in de tekening al oplossen voor de start-van de bouwwerken en latere problemen dus vermijden. Op die manier werken-we efficiënter en kostenbesparend.”

CO2-uitstoot verminderen

Joeri Beneens gelooft dat circulair bouwen de bouwmethode voor de toekomst zal zijn. “Je bouwt veel flexibeler”, besluit de ondernemer. “Gebouwen kunnen makkelijk uitgebreid worden of indien nodig ook wat kleiner gemaakt. Op die manier kunnen ze in een latere levensfase ook makkelijk-een andere functie invullen. En in onze ontwerpen houden we al rekening met de mogelijkheid om materialen-te hergebruiken. Dit verzekert het waardenbehoud van het materiaal. Voor onze klanten zijn deze nieuwe methodes dus zeer interessant, maar ook wijzelf als bedrijf willen volop inzetten-op duurzaamheid. Bouwen zonder beton gaat niet lukken, maar dankzij de moderne technieken die we gebruiken-slagen we er toch in om onze CO2-uitstoot stevig te verlagen. Wij meten onze impact sinds 2019 en we produceren vandaag-al vijftien procent CO2 minder. Tegen 2025 willen we die uitstoot met 53% verminderen en in 2030 willen we de-kaap van 75% minder uitstoot ronden.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie