Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Voka-KvK Vlaams-Brabant helpt dit jaar 37 ondernemingen om SDG’s van de Verenigde Naties te realiseren in hun bedrijf

Voka-KvK Vlaams-Brabant helpt dit jaar 37 ondernemingen om SDG’s van de Verenigde Naties te realiseren in hun bedrijf

  • 26/10/2022

Tijdens een ceremonie op de jaarlijkse Voka Dag Duurzaam Ondernemen in Tervuren kregen zeven ondernemingen een prestigieuze internationale erkenning voor hun duurzaamheidsinspanningen: zes bedrijven mogen zich SDG Pioneer noemen, één organisatie, DNS Belgium, sleept voor het eerst in onze provincie het SDG Champion-certificaat van de Verenigde Naties in de wacht. Voka-KvK Vlaams-Brabant begeleidt dit jaar 37 ondernemingen om te komen tot een meer duurzame bedrijfsvoering. De bedrijven ontvangen na een succesvol actiejaar het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). 

Voka-KvK Vlaams-Brabant telt voortaan 23 bedrijven en organisaties die zich op het gebied van duurzaamheid ‘SDG Pioneer’ of ‘SDG Champion’ mogen noemen. Het gaat om ondernemingen die gedurende verschillende jaren veranderingsacties opzetten rond de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. 

Een bedrijf dat drie jaar succesvol werkt rond de SDG’s mag zich SDG Pioneer noemen. Bedrijven die nadien de focus leggen op hun corebusiness en een pilootproject rond transitie realiseren, worden SDG Champion.  

De certificaten worden uitgereikt door UNITAR, het agentschap voor opleiding en vorming van de Verenigde Naties. Tijdens de uitreikingsceremonie in het Afrikamuseum in Tervuren werden 6 nieuwe SDG Pioneer- en 1 nieuwe SDG Championbedrijf voor Vlaams-Brabant gehuldigd. De SDG Pioneers  zijn Imec uit Heverlee, Pall Life Sciences Belgium uit Hoegaarden, Care uit Antwerpen, Statik uit Leuven, Vitra Belgium uit Diegem en Vlassenroot uit Groot-Bijgaarden. 

De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal kunnen worden aangepakt. De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen”, aldus Alex Mejia, directeur bij UNITAR. 

Eerste SDG-Champion  

Voor het eerst dit jaar werd een onderneming in Vlaams-Brabant gehuldigd als SDG Champion:  DNS Belgium, de organisatie die alle .be-domeinnamen (en .vlaanderen en .brussels) beheert. Het bedrijf is gevestigd in Heverlee. Ze namen al 6 keer deel aan het VCDO-traject van Voka-KvK Vlaams-Brabant.   

De aandacht voor duurzaamheid is in Vlaamse ondernemingen steeds meer een evidentie. Dat bewijzen de sterke cijfers van VCDO, het duurzaamheidstraject van Voka. Het traject startte in 2017. We hadden toen 9 laureaten. In 2021 zaten we aan 33 laureaten. Bedrijven die er bovenuit willen steken, breien ook vaak een vervolg aan VCDO en gaan voor een internationale erkenning, uitgereikt door de Verenigde Naties. Vlaamse pionierbedrijven tonen de weg aan hun sectorgenoten. Samen maken we werk van een duurzamere wereld." Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant 

Ook Arnaud Recko, duurzaamheidscoördinator bij DNS Belgium beseft dat hoe een bedrijf onderneemt, een impact heeft op de maatschappij en op het milieu.  

We kiezen voor concrete duurzaamheidsacties die zorgen voor een vermindering van onze CO2-uitstoot. We leggen onze focus op cyber security om .be zo veilig mogelijk te maken. Met lokale en internationale partners werken we samen aan een veiliger, socialer, robuuster, groener en vooral inclusiever internet. Omdat we ervan overtuigd zijn dat digitalisering een positief effect heeft en bijdraagt aan duurzamere maatschappij.” Arnaud Recko, duurzaamheidscoördinator bij DNS Belgium 

DNS Belgium richtte in bovendien in 2019 Digital for Youth op: een vzw die elk kind en elke jongere in België veilig en vlot toegang tot een laptop wil schenken. Via bedrijfslaptops die ze refurbishen, verkleinen ze de digitale kloof bij jongeren.  

Sinds de oprichting in 2019 verdeelden ze al meer dan 20.000 laptops. Dankzij een laptop hinken jongeren niet achterop in het onderwijs, kunnen ze hun talenten ontwikkelen, krijgen ze verbinding met elkaar en kunnen ze simpelweg hun basisrechten opnemen.”, voegt Arnaud Recko, duurzaamheidscoördinator bij DNS Belgium toe. 

Meer dan 1.000 acties door VCDO deelnemers  

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Sinds de start in 2017 begeleidde Voka-KvK Vlaams-Brabant al meer dan 50 ondernemingen succesvol op hun pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Deze bedrijven en organisaties voerden sindsdien meer dan 1.000 acties uit de SDG’s te realiseren in hun bedrijfsvoering. 

Zelf deelnemen aan het VCDO? Vul het formulier in en we contacteren jullie.

Bijschrift bij foto: Kinderen uit het buitengewoon onderwijs bij Ave Regina in Lovenjoel kregen dankzij Digital for Youth laptops tijdens de lockdown om met hun ouders te kunnen blijven communiceren en om te leren programmeren  

Digital for Youth zorgt ervoor dat jongeren bij Ave Regina leren programmeren

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus