Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Moet ik als bedrijf verplicht PV-panelen op mijn dak installeren?

Vraag van de week 

Moet ik als bedrijf verplicht PV-panelen op mijn dak installeren?

Om als Europees continent de doelstelling te behalen om CO2-neutraal te worden tegen 2050, zijn diverse inspanningen in de energievoorziening nodig. Concreet ben je als bedrijf verplicht om zonnepanelen te plaatsen als de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur per jaar. 

In een notendop: 

  • jouw bedrijf is gelegen in Vlaanderen 
  • er is een EAN-afnamepunt 
  • op jaarbasis heb je een afname van > 1 gigawattuur elektriciteit van het net 
  • je bent eigenaar, erfpachter of opstalhouder 

De verplichting heeft een oplopend verloop tussen 2025 en 2035, te beginnen aan een dekkende installatie van 12,5Wp per m2 in 2025 tot 25 Wp per m2 tegen 2035. 

Berekeningswijze 

Het gaat om het minimaal te plaatsen piekvermogen aan panelen dat berekend wordt op basis van het aantal wattpiek per m2 horizontale dakoppervlakte van de gebouwen op dat EAN-nummer. Het gaat daarbij om de totale horizontale dakoppervlakte, waarbij dus geen rekening wordt gehouden met de beschikbare dakoppervlakte als bedrijf. Heel wat oppervlakte kan immers ingenomen worden door afzuiging, lichtkoepels of andere installaties. Concreet heeft dat voor zo’n 2.500 bedrijven in Vlaanderen een directe impact. Ook indien er al panelen op jouw dak liggen, kan het zijn dat er een aantal moeten bijkomen om aan de verplichting te voldoen. Je doet er dus ook goed aan om na te kijken of het vermogen van de installatie voldoende is. 

Uitzonderingen en toetsingskader 

Meer vermogen plaatsen mag, minder kan alleen op basis van 2 aftopregels. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook op andere vergroeningsmaatregelen een beroep doen, waaronder een windturbine of een WKK (warmte-krachtinstallatie). In een online te raadplegen brochure van het VEKA worden bij elke uitzonderingsmaatregel voorbeelden uitgewerkt, zodat je kan nagaan of je eventueel onder een afwijking van de regelgeving valt. Daarnaast is er een handige simulator in Excel beschikbaar om zelf de berekening te maken wat betreft de totale dakoppervlakte. Het toetsingskader kun je vinden in het Energiedecreet, waarbij het niet-naleven van de verplichting in een boete kan resulteren. Voka organiseerde daarover eind vorig jaar een webinar, dat te raadplegen is via onze website.

Werk maken van een strategische energietransitie binnen jouw bedrijf? Dan is de Masterclass Strategische Energietransitie, die start op 30 mei, misschien wel iets voor jou. Of kom naar de gratis infosessie op 18 april.

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be