Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Voka roept bedrijven op zich te beveiligen tegen cyberaanvallen

Voka roept bedrijven op om meer dan ooit alert te zijn voor cyberaanvallen en zich hiertegen te beveiligen. Vlaamse bedrijven zien terecht grote kansen in een verdere digitalisering van de economie, maar ze zijn onvoldoende gewapend tegen cyberaanvallen. Slechts 1 op 2 bedrijven heeft een eigen digitale beveiligingsstrategie uitgewerkt, zo blijkt uit de Voka Digiscan bij 2.000 bedrijven. Dat is te weinig en maakt ons economisch weefsel kwetsbaar. Recente cyberaanvallen op grote bedrijven, op de diensten van de stad Antwerpen en zelfs op een politieke partij maken duidelijk dat iedereen voorbereid moet zijn op een  digitale aanval. 

“Onze bedrijven zijn vandaag onvoldoende mee met de digitale omslag. Zowat de helft van onze ondernemingen gaat onder de lat door op het gebied van cyberveiligheid. Laat deze resultaten een wake-up call zijn. Zonder digitale beveiligingsstrategie zijn ondernemingen kwetsbaar in een snel digitaliserende omgeving. Voka wil ondernemingen bijstaan en biedt verschillende oplossingen aan. Samen groeien vereist een sterke digitale versnelling”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Vlaamse bedrijven hebben een inhaalbeweging voor de boeg om klaar te zijn voor mogelijke cyberaanvallen. Slechts 1 op 2 Vlaamse ondernemingen heeft een digitale beveiligingsstrategie opgezet en in uitvoering gebracht. Dat blijkt uit de Voka Digiscan. Die digitale doorlichting ging van start in augustus 2020. Sindsdien namen iets meer dan 2.100 bedrijven deel en boden een inkijk in hun digitale strategie. De doorlichting vindt plaats in samenwerking met Deloitte Private en met ondersteuning van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).

Grote verschillen tussen sectoren

De kloof tussen grote en kleine bedrijven valt op. Grote bedrijven doen het dubbel zo goed dan kleine op vlak van digitale transformatie. Die kloof is nergens in Europa zo groot als bij ons. Zo hebben kmo’s een grote achterstand op het vlak van data-analyse. Ook de toepassingen van artificiële intelligentie moeten we beter gebruiken in onze bedrijven,

“Onze kmo’s lopen achterop, maar dat kan snel keren. Kmo’s hebben weliswaar minder middelen en mankracht dan grotere ondernemingen, maar door hun kleinere schaal zijn kmo’s wendbaarder om veranderingsprocessen op gang te brengen en uit te voeren. Kmo’s hebben een sterke band met de klant wat hen een enorm strategisch voordeel kan opleveren in de concurrentieslag met puur online spelers”, vervolgt Hans Maertens.

Ondernemingen in de dienstensector scoren significant beter dan bedrijven uit de maakindustrie. Dienstenleveranciers zijn doorgaans wendbaarder. Ze worden al langer geconfronteerd met klanten die op zoek zijn naar oplossingen, eerder dan naar producten, wat maakt dat ze een terugverdienmodel hebben dat zich beter leent voor digitale transformatie. Maar ook de maakindustrie zal een antwoord moeten vinden op de digitale transitie. 

Voka ondersteunt ondernemingen

Voka biedt ondernemingen aan waaier aan mogelijkheden om zich op digitaal vlak te wapenen tegen toekomstige aanvallen. 

Een cruciale stap is om alle medewerkers in een onderneming bewust te maken van hun eigen rol in de cyberveiligheidsstrategie van hun bedrijf. Zo kunnen ondernemingen via Voka intekenen op een phishingtraject waarbij op maat gemaakte (valse) phishingmails met behulp van AI worden rondgestuurd naar de medewerkers. Zo worden mensen getraind om phishingmails te onderscheiden van gewone werkgerelateerde emails.

Voka trekt ook met een mobiele cybertruck langs verschillende bedrijfsterreinen. Medewerkers spelen in de truck een escape game waarbij mensen de nodige informatie opsteken rond cyberveiligheid.

Daarnaast brengt Voka cyberveiligheidspecialisten van ondernemingen samen in lerende netwerken waarbij goede ervaringen worden uitgewisseld en aan kennisopbouw wordt gedaan. Tenslotte legt Voka ook link met de dienstverleners erkend door VLAIO welke cyberverbetertrajecten kunnen uitvoeren binnen bedrijven.

Voka ontvangt voor deze activiteiten steun van de Vlaamse overheid via VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Diginoon

Op het event Voka Diginoon in Antwerpen bracht Voka vorige week bedrijven uit alle sectoren samen om bij te leren over digitalisering en specifiek over cyberveiligheid.