Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Nergens in Vlaanderen stijgt aantal werkzoekenden zo hard als in regio Mechelen

Nergens in Vlaanderen is het aantal werkzoekenden harder gestegen dan in het arrondissement Mechelen. Dat blijkt uit een analyse van Voka Mechelen-Kempen, op basis van de nieuwste cijfers van VDAB. De stijging loopt op tot net geen 19 procent, gerekend van april 2023 tot en met april 2024. Het verhaal is breder dan enkel het faillissement van Van Hool. "We vragen daarom snel een regioplan. De goedkeuring van de ontwrichte zone maakt daar deel van uit. En die goedkeuring is een must en is dringend", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Het faillissement van busbouwer Van Hool heeft vooral in de laatste maand april een bijkomende piek veroorzaakt, als je kijkt naar het aantal werkzoekenden zonder werk. Vooral in de gemeenten Berlaar (+34%), Heist-op-den-Berg (+23%) en Lier (+14%). Locaties waar VDAB de capaciteit van de kantoren na het faillissement van Van Hool heeft opgevoerd.

Maar als je breder kijkt - naar de cijfers van een héél jaar - zie je dat het probleem breder is dan enkel Van Hool. "De afgelopen tien jaar heeft de industrie ervoor gezorgd dat het arrondissement Mechelen sterker is kunnen groeien dan de rest van Vlaanderen. De industrie is in deze regio goed voor 31 procent van de toegevoegde waarde. In Vlaanderen is dat 20 procent", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging bij Voka Mechelen-Kempen. "De aanwezigheid van die industrie heeft vooral de brede regio Mechelen laten groeien. Het bruto binnenlands product is de voorbije 10 jaar zelfs met 50 procent toegenomen. Geen enkel arrondissement in Vlaanderen doet beter. Maar net door de sterke aanwezigheid van die industrie zijn we nu extra kwetsbaar. De sector heeft het moeilijk. Vooral door de combinatie van hoge lonen én hoge energieprijzen."

Regioplan

Gevolg: het aantal werkzoekenden is in 1 jaar tijd met net geen 19 procent toegenomen. Enkel het arrondissement Oostende (+18,8%) kent dezelfde cijfers. De andere arrondissementen volgen op ruimere afstand, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van VDAB.

"Er zijn gelukkig ook betere signalen. Zo verhuist softwarebedrijf Inetum in september naar Mechelen. Goed voor ongeveer 750 medewerkers. En 150 openstaande vacatures. En we krijgen signalen dat ook andere bedrijven willen investeren. Maar er is meer nodig", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "We werken zelf aan een regioplan en zijn daarover in overleg. Eén van die voorwaarden is om snel de ontwrichte zone goed te keuren. Zo krijgen bedrijven een beperkte korting op het aanwerven van mensen. Op voorwaarde dat de bedrijven in deze regio investeren. De goedkeuring van die ontwrichte zone is een must en is dringend."

De federale regering buigt zich op dit moment over het dossier.

"We staan als Voka niet aan de zijlijn. Op dinsdag 28 mei organiseert Voka Mechelen-Kempen, samen met VDAB en Agoria, één van de grootste jobbeurzen van Vlaanderen dit jaar. In de Nekkerhal in Mechelen", zegt Laveren. "De beurs wordt bewust opengetrokken naar alle werkzoekenden in de provincie Antwerpen. Net om zoveel mogelijk bedrijven en werkzoekenden te kunnen matchen. En dat hogere aantal werkzoekenden naar beneden te krijgen."