Skip to main content
  • Digilab: Changemanagement bij de implementatie van digitale tools

Digilab: Changemanagement bij de implementatie van digitale tools

Digitaal wantrouwen: hoe verandermanagement u helpt bij de implementatie van digitale tools.

Is artificiële intelligentie een radicale gamechanger, dan wel eerder een mythe of zelfs gebakken lucht? Zullen 5G of Internet of Things toepassingen mijn organisatie efficiënter maken? Is het interessant om digital twin toepassingen te onderzoeken? 

Ongetwijfeld heb je de mogelijkheden van nieuwe digitale technologieën al (concreet of minder concreet) onderzocht. Of dit nu gaat over de implementatie van de nieuwste technologieën als AI, of eerder over een nieuw CRM of ERP pakket, weerstand binnen de eigen organisatie zorgt vaak voor een grote terughoudendheid. 

  • Hoe vertel je als ondernemer aan je medewerkers dat de nieuwe productielijn hun job niet zal stelen, maar zal verrijken?
  • Hoe laat je medewerkers meedenken over hoe ze zullen samenwerken met robots of robotgestuurde machines op de werkvloer?
  • Hoe zorg je dat medewerkers vertrouwen krijgen in een AI-gestuurde toepassing als ze niet begrijpen hoe deze werkt?
  • Hoe leg je uit dat een medewerker, en niet de machine of het algoritme, nog steeds aansprakelijk kan blijven voor fouten?
  • Hoe stimuleer je medewerkers om levenslang te blijven leren en zichzelf klaar te stomen voor de digitale evoluties?
  • Hoe leg je uit wat ‘enabling technology’ zijn die ervoor zorgen dat medewerkers zich kunnen focussen op meer creatieve en uitdagende taken?

Kortom, hoe zorg je dat nieuwe digitale technologieën succesvol worden toegepast in jouw onderneming of team?

Krijg inzicht in de mogelijk belemmerende factoren binnen je onderneming/team, stel een actieplan op en laat je inspireren door concrete succesvolle en minder succesvolle cases.

AIO

 

Programma

Sessie 1: Toelichting van het proces (20 april)

In deze sessie vertrekken we van jouw concrete ervaringen met het al dan niet aanwezig zijn van principes van change management bij de implementatie van digitale technologieën. We benadrukken het belang van storytelling en bieden je tips & tricks op basis van je eigen case.

Is er een digitaal transformatieproject in jouw bedrijf waar de principes van change management kunnen toegepast worden? Prima! Dan kan je meteen het geleerde daarop toepassen.

Heb je nog geen transformatieproject (digitaal, al dan niet met AI): geen nood, we hebben voldoende eigen voorbeelden en brainstormen graag met je mee over toekomstige projecten in je bedrijf.

 

Sessie 2: Toelichting van cases waar change management voor AI-toepassingen met hoge maturiteit is geïmplementeerd (27 april)

In deze sessie bespreken we het laagdrempelig gebruik van onder meer AI-gebaseerde technologieën en hoe het transformatieproces werd aangepakt in andere bedrijven en/of overheden. We nodigen je uit om te discussiëren, om de échte verhalen te ontdekken en te reflecteren wat van toepassing is op jouw context.

Je krijgt de kans om enkele ervaringsdeskundigen rond digitale transformatie aan de tand te voelen en hen uit te nodigen hun best practices te delen. Door te luisteren naar de ervaringen van anderen kan je de belemmerende factoren in je team of onderneming identificeren en hierop anticiperen.

Sessie 3: Actieplan (4 mei)

Op basis van de eerste twee sessies maak je een actieplan op zodat je concreet kan starten met het management van je digitale transformatie.

In het actieplan zal je niet enkel rekening houden met vandaag (‘today’) maar ook met ‘the day after tomorrow’. Change management eindigt immers niet nadat de digitale toepassingen geïmplementeerd zijn en dient soms opnieuw geactiveerd te worden als er elementen in het ecosysteem veranderen (vb. wetgeving, nieuwe technologieën).

We dagen je uit om na te denken over de hypothetische situatie dat je over vijf jaar moet vaststellen dat de transformatie volledig is mislukt en aan welke factoren dit dan te wijten kan zijn?

Je krijgt enthousiaste feedback op je actieplan, door Voka, Deloitte Private en door de andere deelnemers in de groep. Al die expertise samen zorgt ervoor dat je actieplan meteen een stevige basis heeft.

Tot slot creëren we samen de ‘lessons learned’ en delen we dit met elkaar.

Doelgroep

HR-managers, IT-managers, projectmanagers, communicatiespecialisten en communicatiemanagers, C-level

Sprekers

  • Evelien Van Vaerenbergh

Gepassioneerd door mens & organisatie in al z'n facetten, bouwde Evelien hr-ervaring op binnen een diversiteit aan ondernemingen. Als manager in het hr outsourcing team bij Deloitte, focust ze zich op culture & change management waar zowel de werknemer als werkgever centraal staan.

  • Claudia Verlinden

Claudia is geruime tijd internationaal actief in hr. In 2017 ging ze van start bij Deloitte waar ze sleutelt aan het bouwen van een brug tussen mens en technologie. Vanuit de domeinen (hr) software, automatisering, en analytics adviseert ze hoe beide elkaar weten te vinden én versterken.

deloittelogo

AIO

Contactpersoon

Carolien Jans

Project manager

Adres

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland
Markgravestraat 12
2000 Antwerpen

Wanneer

Prijs

€550 (excl. btw)

Voorwaarden

Lees hier onze voorwaarden.

De nieuwe Kia EV6 nu bij Kia Vermant
Ontdek onze vacatures!