Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Voka na Decathlon: "Regio heeft meer dan ooit nood aan ontwrichte zone Plus"

Tom Laveren van Voka - KvK Mechelen-Kempen
Tom Laveren van Voka - KvK Mechelen-Kempen
Hoofdstukken

"We zitten in de hoek waar de klappen vallen." Dat stelt Voka Mechelen-Kempen na het nieuws dat bij Decathlon in Willebroek 132 werknemers hun job dreigen te verliezen. Met Van Hool en chemiebedrijf Celanese erbij kan het banenverlies in de regio in 3 maanden tijd oplopen tot 2.000. "De regio Mechelen-Kempen heeft meer dan ooit nood aan steun. In de vorm van een ontwrichte zone Plus. We moeten dringend onze bedrijven versterken", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.
 

Klap nummer 3 is het voor de economie in Mechelen-Kempen. Op amper 3 maanden tijd. En opnieuw in het arrondissement Mechelen. Op dit moment zijn daar 10.497 werkzoekenden zonder werk. Maar de kans is groot dat er 20 procent werkzoekenden bijkomen. Het is van 2017 geleden dat er meer dan 12.000 werkzoekenden in de regio waren.

Waarom bedrijven ingrijpen, die redenen verschillen. "Maar het signaal dat ze uitsturen is wel éénduidig. Het economisch beleid moet dringend verbeteren. In onze meest recente enquête, bij 1.600 ondernemingen over heel Vlaanderen, vindt 32 procent België geen interessant land meer om in te investeren. We nemen dat signaal best serieus", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "We hebben fantastische bedrijven in onze regio. Die moeten we koesteren. Maar nu ook versterken."

Uit de enquête blijken de hoge loonkosten de grootste bezorgdheid. Gevolgd door het vinden van personeel en de verhoogde regeldruk en administratieve lasten.
 

Regioplan

Voka Mechelen-Kempen dringt nu sterk aan op een regioplan om de economische klap op te vangen. "We vragen aan de federale regering om snel de bestaande ontwrichte zone te verlengen tot 2030. Die gesprekken lopen nu", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "Wie in zo'n ontwrichte zone ligt, kan een vrijstelling krijgen van 25% op de doorstorting van hun bedrijfsvoorheffing. En dat voor 2 jaar. Per extra arbeidsplaats. Het voordeel komt neer op een besparing op de loonkosten van 4 tot 5 procent."

"Maar bijkomend vragen we een 'ontwrichte zone Plus' te installeren, in de brede regio rond Lier. Dat houdt in dat bedrijven geen 2 maar 4 jaar lang minder bedrijfsvoorheffing moeten doorstorten", zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen. "Een bedrijf krijgt dat niet zomaar. Ze moéten investeren. En die investeringen moeten voor extra jobs zorgen."

Het arrondissement Mechelen heeft de voorbije 10 jaar de grootste economische groei gekend van heel Vlaanderen. Dat tonen cijfers van de Nationale Bank aan. Als je kijkt naar het bruto binnenlands product stond de teller in 2011 op 11,9 miljard. In 2021 is dat al 17,8 miljard euro (+49,7%). Voor het arrondissement Turnhout is het gestegen van 16,5 miljard (2011) naar 24,4 miljard (2021) (+48%). De 'turbo' in de regio lijkt nu stil te vallen.

"De ambitie voor een echt industriebeleid in Vlaanderen en België is al meerdere keren uitgesproken. Het is nu tijd om die ambitie in daden om te zetten", zegt Laveren.

Economische groei arrondissementen Vlaanderen

Resultaten uit de Weetstraatenquête van Voka bij 1.600 ondernemingen:

Blijft België volgens u een interessant land om te investeren?

  • 33% (industrie 25%) ja
  • 32% (industrie 40%) neen
  • 35% (industrie 35%) weet het niet

Wat is de grootste bezorgdheid voor uw bedrijf in de komende zes maanden?

  • hogere loonkosten
  • moeilijkheden om geschikt personeel te vinden
  • verhoogde regeldruk en administratieve lasten
  • politieke situatie met mogelijk lange regeringsvorming
  • gebrek aan vraag 

Hoe verwacht u dat het economische klimaat in de komende 12 maanden zal evolueren?

  • 42% verslechteren
  • 42% hetzelfde blijven
  • 14% verbeteren

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder

Full bio of Wim Brillouet