Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Ondernemers & Co: CapitalatWork - Trump meer MEGA dan MAGA?

Dat oude adagium van Lenin, dat er decennia zijn waarin niks gebeurt maar er ook weken zijn waarin zich decennia voltrekken, lijkt vandaag zeer toepasselijk! De enige conclusie uit de stroom aan gebeurtenissen die de voorbije weken over ons heen is gerold, is dat de wereld zoals we die kenden niet meer bestaat. Niet in economisch opzicht, niet in geopolitiek opzicht, niet in militair opzicht. Het aanpassingsproces aan deze nieuwe realiteit zal pijnlijk zijn, maar het kan ook nieuwe opportuniteiten openen. Een ervan is dat dit proces Europa uit zijn al te lang aangehouden immobilisme heeft wakker geschud. Elk nadeel heeft zijn voordeel, nietwaar?

In economisch opzicht is de handelsoorlog na een aarzelende start in volle hevigheid losgebarsten. Trump heeft zijn dreigende taal eindelijk in daden omgezet, met tarieven van 25% op producten uit de grote handelspartners Canada en Mexico, maar ook op auto’s en auto-onderdelen als belangrijkste wapenfeiten. Dit tot wanhoop van de Amerikaanse bedrijfsleiders, die zeer complexe geïntegreerde aanvoerkettingen beheren waarbij componenten soms vele keren de grens overgaan. Het producentenvertrouwen in de VS kreeg dan ook een fameuze dreun. Maar ook de Amerikaanse consumenten, die beter dan hun president lijken te begrijpen dat de invoerrechten de moeizaam teruggedrongen inflatie terug zullen doen opveren, zijn er niet gerust op. Het consumentenvertrouwen in de VS viel terug tot het laagste niveau in 12 jaar. Dat voorspelt weinig goeds voor de Amerikaanse economie, die de jongste jaren vooral dreef op de kooplust van Joe Sixpack. De beurzen, die aanvankelijk positief waren over de plannen van Trump, veranderden geconfronteerd met dergelijke vooruitzichten het geweer van schouder en incasseerden een klap. En werden daardoor metéén met een nieuwe foute aanname geconfronteerd. Want de beleggerswereld was er misschien wat te makkelijk van uitgegaan dat Trump zijn plannen wel zou afzwakken bij de eerste tekenen van beursonrust. Trump verklaarde echter ijskoud dat de turbulentie op Wall Street geen issue was voor hem, wat de markten met nog meer twijfels opzadelde. En daar kwam de groeiende geopolitieke onrust nog bovenop. “There’s a new sheriff in town”, donderde J.D. Vance op de veiligheidsconferentie in Munchen voor de verbouwereerde Europese leiders. En die nieuwe sheriff dreigt er openlijk mee zijn territorium uit te breiden (Groenland, Canada…). Maar pas na de desastreuze ruzie tussen Zelensky en Trump/Vance drong in Europa het besef ten volle door dat we niet meer op de Amerikanen kunnen vertrouwen, en dus op onszelf zijn aangewezen. En plotsklaps leek Europa te ontwaken uit zijn al jarenlang aangehouden institutionele verlamming, en lijkt het oude continent wel tot daadkracht in staat. Een voor de Duitsers tot voor kort onaantastbaar heilig huisje als de constitutionele schuldenrem sneuvelde per direct om de dwingende verhoging van de defensie-uitgaven te kunnen financieren. De Europese unanimiteitsregel, in het verleden bron van zoveel frustrerende traagheid, werd zonder veel discussie omzeild om stoorzender Hongarije niet de gelegenheid te geven meer steun aan Oekraïne te blokkeren. Ook andere landen lieten zich niet onbetuigd. Zo heeft het moegetergde Canada zijn bestelling voor Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen stopgezet om weer Europese alternatieven voor de aankoop te bekijken.

Ook deze ontwikkelingen hadden een sterke impact op de markten. Vooral het vooruitzicht dat door het lossen van de schuldenrem er een massale investeringsgolf over Europa gaat rollen, klonk investeerders als muziek in de oren. Het bleek een trigger om de al lang wegkwijnende Europese beurskoersen uit hun lethargie te halen. Ze kenden dan ook een fikse koersopstoot.

Een merkwaardig feit hierbij is dat de USD, traditionele vluchthaven bij beursturbulentie, niet kon profiteren van de onzekerheid. De USD verloor integendeel heel wat terrein! Dit wordt op de markten als een duidelijk signaal geïnterpreteerd dat Trump moet oppassen zijn hand niet te overspelen in zijn ‘één tegen allen’-beleid. De markt oordeelt blijkbaar dat Trumps beleid tot op heden meer MEGA (Make Europe Great Again) dan MAGA is. Laat ons hopen dat Europa eindelijk bij de les is, en de opportuniteiten kan grijpen die zich openen bij dit hertekenen van het wereldbeeld.

Christophe Van Canneyt, Chief Investment Officer
CapitalatWork NV

  • Wiels
  • Titeca
  • Accent
  • ING
  • Logo SD Worx