Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

NowJobs: platform voor bijverdieners, gegroeid uit disruptie

Eline David, NowJobs
Eline David, NowJobs
Hoofdstukken

Een digitale applicatie die bijverdieners (zoals Flexi-jobbers en studenten) met zin om te werken en werkgevers met een korte opdracht aan elkaar verbindt. NowJobs is een eenvoudig, maar sterk idee geboren uit een brainstorm getiteld ‘How to Kill Accent.’ General Manager Eline David vertelt over hun begin, groei en succesfactoren: “We hadden niet meteen het beste product, wél de beste mensen.”

Het is een gure dag als Eline David, General Manager van NowJobs – “Noem me maar niet de CEO” – ons met koffie en lekkers verwelkomt in een van de vergaderzalen van het Gentse hoofdkantoor. Het voelt meteen als een warm bad. “Deze heet ‘Old School’, naar de oude reuzen van HR”, zegt Eline. “Hiernaast hebben we ‘De Bahama’s’. Op een dag hopen we dat NowJobs helemaal zelfstandig draait. En dan zitten wij met een cocktail op de Bahama’s (lacht). Het hele team mocht input geven over de inrichting van dit kantoor. Vandaar ook de kickertafel, de massagestoel en de inspirerende quotes aan de muur.”

Tijdens een Creativity Class aan Vlerick werd ‘SWOP’ geboren: een soort Tinder voor jobzoekers.

Eline David, General Manager NowJobs

Trial-and-error

Eline vervolgt: “We startten in 2017 met slechts vier mensen en intussen zijn we al vijf keer verhuisd. Inmiddels groeien we ook al bijna uit dit kantoor. In het begin vormden wij onze eigen standalone cel vanuit Accent Jobs, binnen House of HR. We kregen alle vrijheid om dingen uit te proberen. Met de nodige steun, omdat het idee voor NowJobs zijn waarde al meteen had bewezen. Tijdens een eerdere Creativity Class aan Vlerick, die Eline samen met collega David Engelen volgde, werd ‘SWOP’ geboren: een soort Tinder voor jobzoekers. “Je kreeg vacatures te zien waarop je kon swipen en iemand van Accent belde je dan terug. We startten eerder als gimmick, maar zagen al snel dat er zo 100 mensen per maand aan een job werden geholpen. 

“Ik vergeet nooit die keynote speech van Steven Van Belleghem (ondernemer en marketingprofessor, red.) waarbij hij SWOP demonstreerde. Terwijl hij nog op het podium stond, werd hij al opgebeld.” Een volgende stap was een brainstorm met als klinkende naam ‘How to Kill Accent’: “Geïnspireerd door digitale reuzen als Uber en Booking.com wilden wij weten hoe een digitale bedreiging van Accent eruit zou zien. In die brainstorm werd de basis voor NowJobs gelegd, een 100% digitaal uitzendplatform.” 

Eline David, General manager NowJobs

Gamification

“We herkenden het potentieel voor een volledig digitale toepassing, dat werd NowJobs.” Van inschrijving op het platform tot de werkplanning en zelfs de uitbetaling achteraf: NowJobs is helemaal geautomatiseerd.  Het idee zat goed, maar de uitwerking was niet meteen raak: “We trokken eerst volledig de kaart van gamification. We zijn gestart als een soort Pokémon Go, waarin je in een digitale wereld op zoek ging naar een passende job. Maar het bleek dat het zoeken van een bijverdienste – ook voor studenten – een serieuze zaak is. De spelomgeving sloeg niet aan. We gingen terug naar de tekentafel. Klant per klant, NowJobber per NowJobber zijn we verder gegroeid. Die flexibiliteit en het durven fouten maken hebben we nog steeds. En dat zeg ik met trots.” 
 

We zijn gestart als een soort Pokémon Go, waarin je in een digitale wereld op zoek ging naar een passende job.

Eline David, General Manager NowJobs

Enorme groei

"We gaan dit jaar 50.000 bijverdieners een job hebben gegeven via de app. Er zijn rond de 16.000 bedrijven en 450.000 bijverdieners aangesloten ondertussen." Alleen al voor Tomorrowland zette het platform dit jaar 2.100 flexi-jobbers aan het werk. NowJobs telt 80 werknemers en heeft naast België ook vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Eline was er van het prille begin bij: “Frédéric Pattyn onze Product Manager, één van de eerste vier, zit nog steeds naast mij op kantoor. Ons menselijk kapitaal is het allerbelangrijkste. In het begin hadden we nog niet het beste product, maar wel de beste mensen. Rekrutering speelt daar een grote rol in. Aanwervingen bespreken we hier met ons allemaal, er wordt veel over nagedacht. Wij geloven in Hire Slow, Fire Fast. Gelukkig hebben we nog niet veel mensen moeten ontslaan.” 
 

Alleen al voor Tomorrowland zette ons platform vorig jaar 2.100 flexi-jobbers aan het werk.

Eline David, General Manager NowJobs

Gelijkheid en respect

Dat betekent niet dat het op kantoor steeds zonder slag of stoot gaat, vertelt Eline. “Natuurlijk hebben we groeipijnen gekend. Als je als bedrijf sterk groeit, is het een grote uitdaging om alles operationeel gedraaid te krijgen. Dat vergt heel veel van je werknemers. Maar iedereen is altijd eerlijk naar elkaar, en we luisteren altijd naar bezorgdheden. Respect staat centraal. Binnen NowJobs is iedereen gelijk, we hebben allemaal dezelfde doelen en ambities.”
 

Deze snelle groei, en het begeleiden van de overgang van start-up naar scale-up, omschrijft David als topsport in ondernemen. “Zes jaar geleden had ik dit niet geloofd. Elke week denk ik: ‘pfoe, wat zijn we hier allemaal aan het doen.’ Maar de drive blijft, dat voelen we allemaal. Het vertrouwen dat ik aan mijn collega’s geef, krijg ik altijd dubbel zo hard terug.”

Respect onder collega's

Gezonde dosis naïviteit

Vertrouwen is key binnen NowJobs. ‘De meeste mensen deugen’ is niet voor niets een van Eline’s lievelingsboeken. “Ons team is uitgerust met een gezonde dosis naïviteit. Kijk, we zijn ons bewust van onze risico’s. We kennen onze tekortkomingen en werken hard om ze op te lossen. Maar met té veel focus op risicoanalyse zouden we niet staan waar we vandaag staan. Soms moet je je kritische pet afzetten. Als ik andere ondernemingen tips moet geven, zeg ik: maak een plan, volg je eigen visie en vertrouw in je team. In ons geval was het de beste beslissing om het development van ons digitaal platform inhouse te houden. Dat betekent dat we zowel qua planning als uitvoering intern op één lijn zitten. Zo kunnen we snel inspelen op de noden van onze klant en het platform ofwel zelf aanpassen, ofwel door middel van partnerships versterken. Zo zij we bijvoorbeeld geïntegreerd in het B2B-platform van KBC, om het proces voor onze professionele klanten nog gemakkelijker te maken. We volgen ons eigen plan en laten ons niet gek maken door grote investeringen in concurrenten. Zo groeien we stap voor stap.” 

Uitdagingen

Totdat de coronacrisis roet in het eten gooide. “We hadden een vliegende start, waren in volle groei en ineens verloren we 85% van ons klantenbestand. Ik heb mijn computer afgesloten, heb eens goed gehuild en ben de auto gaan wassen (lacht). Nu kan ik erom lachen, maar dat was zwaar. We moesten veel van onze mensen op economische werkloosheid zetten. Het NowJobs development-team kon gelukkig verder werken, en met vijf van onze pioniers gingen we aankloppen bij nieuwe bedrijven. Vaccinatiecentra bijvoorbeeld, maar ook bedrijven in diepvriesgroenten bleken een grote nood te hebben. En we hebben het gehaald. We konden onze focus op 80% horeca verbreden naar andere sectoren. Zo hebben we de crisis omgezet in een kracht.” 

Laagdrempelig werken

Eline hamert op flexibiliteit én vertrouwen in je eigen goede idee. “Wie had een paar jaar geleden kunnen denken dat we nu zo goed als helemaal digitaal zouden gaan. Ook in een traditionele sector als HR is dat mogelijk. In de horeca ervaarden ze de meeste pijn, ze waren dus meteen te vinden voor onze manier van werken. Ook de overheid zag dat snel in. Sinds 2018 is het mogelijk om in de food- en retailsectoren met flexi-jobbers te werken. Ik vind het bizar dat het nog niet in elke sector kan. We hebben nu zo’n krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen met weinig risico een flexi-jobber aan het werk zetten en ze zijn meteen uit de nood geholpen. Ook kan het ontzettend nuttig zijn bij een terug-naar-werktraject, bijvoorbeeld na lange periodes van afwezigheid door een burn-out. Het is heel laagdrempelig om op je eigen tempo te kunnen bepalen wanneer je wil werken. Ik hoop dat we op termijn evolueren naar een gig economy zoals in Amerika, waarbij mensen twee à drie jobs combineren, en meer werken op momenten dat ze meer tijd overhebben. Onlangs is bekendgemaakt dat de uren voor jobstudenten in 2023 uitgebreid zullen worden naar 600, maar waarom maken we dat niet onbeperkt? Nederland bepaalt nog volop zijn wetten en standpunt voor ZZP’ers (zelfstandigen) die nu vaak bijverdienen via dit statuut. Daar werkt NowJobs nu via interimstatuten. Tegen 2025 zou dat veranderen in Nederland, en dan staan wij klaar. We richten ons nu helemaal op onze uitbreidingen in Duitsland en Frankrijk.” 

Ik hoop dat we op termijn evolueren naar een gig economy zoals in Amerika, waarbij mensen twee à drie jobs combineren, en meer werken op momenten dat ze meer tijd overhebben.

Eline David, General Manager NowJobs

Practice what you preach

Terug naar België, en specifieker NowJobs. Want ook in eigen land werken er flexi-jobbers. “We practice what we preach”, zegt Eline. “Ook hier hebben we studenten die na hun studies vaak bij ons blijven. We hebben verder een geweldige pool van freelancers die we behandelen als eigen werknemers. Je moet de kracht van een goed talentennetwerk écht niet onderschatten. Dat is exact wat Voka ons biedt. Wij weten dat 30% van onze professionele klanten bij ons komt via doorverwijzing. Door ons netwerk uit te breiden, groeit ons bedrijf, én andersom. We volgen creatieve sessies bij ondernemers die we nog steeds om advies kunnen vragen. En wij geven zelf workshops over internationaal uitbreiden. Iets waar wij al veel over hebben geleerd. Ik durf wel te zeggen dat we in eerste instantie onze uitbreiding naar Nederland niet goed hebben aangepakt. Maar die learnings zijn zo waardevol gebleken. We geven die door in onze sessies bij Voka en passen ze waar mogelijk verder toe in onze eigen bedrijfsvoering. Als je wil groeien, moet je constant blijven veranderen.”