Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Meer ondernemersruimte

Meer ondernemersruimte
Meer ondernemersruimte
Hoofdstukken

Dave Wagemans is een trotse voorzitter van Voka Lokaal Zuiderkempen. “Heist en Putte zijn twee mooie complementaire gemeentes vlak bij elkaar. En met een organisatie als Voka achter ons, hebben we veel slagkracht.”

Wat is de grootste troef van ondernemen in regio Zuiderkempen?

“Onze regio zit relatief ver van snelwegen. Dat is een troef omdat er harder dan in andere regio’s ingezet kan worden op lokale tewerkstelling. Nochtans slibt ook hier ons wegennet dicht. Een ochtendverplaatsing, zelfs naar Mechelen, is niet te onderschatten. Bij korte verplaatsingen kan je beter met de fiets gaan. Een positief effect is dat je als kmo nog meer betrokkenheid krijgt bij je medewerkers. Omdat we een kleine regio zijn is ook de korte brug met de lokale gemeentebesturen zeker een troef. In moeilijkere dossiers kan je al eens overschakelen naar meer overlegmomenten. En tot slot is er specifiek in Heist-op-den- Berg een mooie mix van lokale kmo’s en internationale bedrijven.”

Voka MK pleit voor meer industriegrond, het vereenvoudigen van vergunningen, activeren van mensen, meer investeringen en ontknopingen van bedrijventerreinen. Hoe voel je die pijnpunten concreet in jouw regio?

“Ook in deze regio is meer ondernemersruimte wenselijk. De ontwikkeling van industriezones blijft te veel vasthangen in een protest van een buur of buurtcomité en kan voor heel veel vertraging zorgen. Voor de dienst ruimtelijke ordening lokaal pleiten wij voor een meer dynamische aanpak. In plaats van dossiers te beoordelen op wat niet kan zou men op die diensten meer moeten kijken hoe een bepaald dossier wél mogelijk is en hier meer pragmatisch mee te werk gaan." 

"De goede mobiliteit in de regio is vandaag een troef, maar we moeten mobiliteit als prioriteit blijven bewaken. En aangezien veel mensen wonen en werken in deze regio, is het betreurenswaardig dat de grote verbindingswegen absoluut niet fietsvriendelijk zijn.”

Als je één initiatief naar voren mag schuiven, welk zou het zijn?

“Het activeren van mensen is voor ons heel belangrijk. Eén initiatief dat ik op dat vlak in de kijker wil zetten is de Jobexpo die recent voor de eerste keer plaats vond in het CC in Heist. Laatste-jaarsstudenten van diverse richtingen en scholen konden met potentiële werkgevers aan tafel een sollicitatiegesprek hebben over een komende vakantiejob of vaste baan als ze de schoolbanken verlaten. Dit initiatief is er mede gekomen op vraag van Voka en door een gedreven samenwerking met het gemeentebestuur en de schooldirecties hebben we van deze eerste editie een groot succes kunnen maken – er is zelfs al een datum voor een volgende editie gepland op 18 februari 2025.”