Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Mowi Belgium investeert 2 miljoen euro in zalmrokerij

“Volgende stap in het optimaal valoriseren van de zalmfilet”

Met een investering van 2 miljoen euro versterkt visverwerker Mowi Belgium zijn rokerijactiviteiten in Oostende en Brugge. “Dit is een metier met een voorgeschiedenis van 100 jaar, waarop we verder bouwen voor de toekomst in het segment van de hoogste kwaliteit”, zegt Kurt De Cock. De Noorse groep Mowi is de grootste producent van Atlantische zalm ter wereld.

Mowi Belgium investeert 2 miljoen euro in zalmrokerij Kurt De Cock

Mowi Belgium steunt op een stevige West-Vlaamse traditie in de sector van de visverwerking. De rokerij in Oostende werd in 1924 opgericht als La Couronne en werd in 2005 in de Noorse groep Marine Harvest opgenomen. De meer polyvalente vestiging in Brugge werd in 1953 door de familie Pieters opgericht en werd in 2006 een onderdeel van Marine Harvest. Sinds de naamsverandering van de internationale groep in Mowi werken de beide sites nauw samen onder de naam Mowi Belgium. Vandaag werken er 215 mensen in de Kolvestraat op de industriezone Blauwe Toren in Brugge en 90 in de Zandvoordestraat in Oostende. Zij realiseerden vorig jaar een omzet van 232 miljoen euro omzet uit de productie en verkoop van een breed assortiment visproducten in onder meer België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. 

“In Oostende produceren we al een eeuw gerookte zalmproducten van topkwaliteit voor de retail- en foodservicemarkt. Met een investering van 2 miljoen euro willen we die activiteit voor de lange termijn verankeren en verder uitbouwen. Tegen de tweede jaarhelft gaan we een aantal productielijnen – voor het slicen/versnijden, verpakken en logistiek – naar Brugge overbrengen. Door te moderniseren en verder te automatiseren, willen we voldoen aan de steeds strengere eisen van de klanten, audits en wetgeving”, zegt Kurt De Cock, factory manager van beide sites. 

Binnen een internationale, beursgenoteerde groep kijken we vanuit de West-Vlaamse ondernemersspirit niet enkel naar morgen, maar ook naar de lange termijn.

Kurt De Cock

“De rokerij blijft in Oostende, maar daar was te weinig plaats voor het aanpassen van de faciliteiten voor de aanvullende verwerking. Van de 90 medewerkers zullen er 55 naar Brugge verhuizen. De afstand is niet erg groot en we voorzien goede akkoorden om iedereen aan boord te houden. In de voorbije 100 jaar bouwden onze mensen immers een enorme knowhow op. Het is dus belangrijk om al die kennis te bewaren. De verhuis zal gefaseerd verlopen om de continuïteit voor de klanten te garanderen.” 

Het is een volgende stap in het optimaal valoriseren van de zalmfilet, klinkt het. “Door voedselverspilling te vermijden, gaan economische efficiëntie en duurzaamheid hand in hand. Mowi is al een pionier in duurzaam ondernemen en wij gaan in Brugge en Oostende nog een stap verder door ons al op de normen van de toekomst voor te bereiden. Binnen een internationale, beursgenoteerde groep kijken we vanuit de West-Vlaamse ondernemersspirit niet enkel naar morgen, maar ook naar de lange termijn. Zo kunnen we onze positie van marktleider in vers voorverpakte vis en gerookte producten behouden en verder groeien.” 

3D-scanner 

Mowi Belgium legt sterk de nadruk op kwaliteit. “Zalm roken is een metier. Wij zijn één van de weinige bedrijven die op deze schaal op het hogere kwaliteitssegment mikken. Wij gebruiken bijvoorbeeld geen hard slicing, waarbij je de gerookte vis invriest om dan in porties te hakken. In ons proces van soft slicing passeert elk vers gerookt stuk door een 3D-scanner en weegschaal. Vervolgens wordt het automatisch, op basis van de parameters van de klant, nauwkeurig versneden”, vertelt De Cock. 

Mowi is de grootste producent van Atlantische zalm ter wereld, met een volledig geïntegreerde waardeketen met eigen kwekerijen, verwerking en verkoop. De 11.600 werknemers in 26 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië realiseerden vorig jaar een omzet van 5,5 miljard euro. Jaarlijks verwerken ze 475.000 ton zalm, goed voor 8 miljoen maaltijden per dag. (RJ - Foto’s Kurt) 

www.mowi.com

De innovatiedrang bij Mowi Belgium sluit perfect aan op Kurt De Cocks (48) ervaring met het optimaliseren van processen in de voedingsindustrie. Als jonge Oost-Vlaamse ingenieur voedingstechnologie werkte hij 3 jaar bij UGent en daarna op de R&D-afdeling van dierenvoedingsproducent Versele-Laga in Deinze. “In 2005 kreeg ik van Group Depre uit Beernem de unieke kans om in Oostende vanaf nul de fabriek Fides Petfood op te bouwen. Daarbij kwam in 2010 ook een grote uitbreiding na de overname van Trouw Nutrition in Gent. In 2018 werd ik door Mowi Belgium gevraagd voor het opvolgen van de Oostendse plantmanager Yves Jansens, die zijn pensioen naderde. Vanaf 2021 mocht ik de sites in Brugge en Oostende verder integreren met een overkoepelende aansturing.”

Mowi Belgium investeert 2 miljoen euro in zalmrokerij Kurt De Cock