Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Flanders Road Services breidt multimodaal uit met binnenvaart

Flanders Road Services breidt multimodaal uit met binnenvaart

  • 01/12/2023

“In samenwerking met Agristo”

Flanders Road Services uit Zeebrugge startte in samenwerking met aardappelverwerker Agristo een binnenvaartrotatie tussen Wielsbeke, Gent en Tilburg. Voor het transport- en overslagbedrijf van de familie Lokere is dit een bijkomende verduurzaming van het wegvervoer, na initiatieven per spoor en shortsea.

Flanders Road Services breidt multimodaal uit met binnenvaart Bram Lokere

“Flanders Road Services is een echt West- Vlaams familiebedrijf, opgericht in 1934 in Hooglede door onze grootvader Arsène Lokere. Als landbouwerszoon vervoerde hij in het begin melk, suiker en steenkool. In 1992 verhuisde zijn zoon Jozef Lokere het bedrijf naar Izegem en in 2005 verplaatsten we ons bedrijf nogmaals, dit keer naar de Transportzone in Zeebrugge. Hier konden we ons verder ontwikkelen als dienstverlener in duurzaam, sociaal correct en multimodaal transport. We koppelen ons wegvervoer in België en Noord-Frankrijk aan shortsea met het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië en aan het spoor richting Zuid-Frankrijk”, vertelt CEO Bram Lokere. 

Sinds kort is er een extra transportmodus: binnenvaart. In samenwerking met producent van diepgevroren aardappelproducten Agristo uit Wielsbeke, ontstond een driehoekdienst tussen Wielsbeke, Gent en Tilburg. “Vanuit Agristo’s site in Tilburg vertrekt 2 keer per week een binnenschip met 12 koelcontainers voor de Engelse markt. Die worden in Gent overgeladen op een ferry richting Verenigd Koninkrijk. Ondertussen wordt het binnenschip in Gent herladen met containers voor Agristo in Wielsbeke. In het derde deel van de roundtrip vaart het binnenschip met producten van Agristo van Wielsbeke naar Tilburg.” 

We helpen onze klanten om hun CO2-voetafdruk te verminderen.

Bram Lokere

Met elke rotatie haalt Flanders Road Services 24 vrachtwagens van de weg: 12 tussen Tilburg en Gent en 12 tussen Wielsbeke en Tilburg. “Met 2 rotaties per week komen we uit op 1.200 eenheden per jaar. Hiermee sparen we op jaarbasis 465.600 kilometers wegtransport (95%) uit. De overschakeling op binnenvaart is goed voor 414 ton of ruim een derde minder CO2”, zegt CEO Bram Lokere. 

Traceerbaarheid 

De binnenvaartconnectie met Nederland sluit ook perfect aan bij het verhaal van spoorvervoer met Zuid-Frankrijk. “Sinds een viertal jaar wordt – in samenwerking met lokale Franse familiebedrijven en verschillende Franse spoorbedrijven – het transport per trein van vooral wijn maar ook andere producten richting Zeebrugge georganiseerd. Van hieruit gaat het dan via ferry verder richting Verenigd Koninkrijk. Met die keuze werd toen al geanticipeerd op het toenemende fileleed, het chauffeurstekort en de nood van onze klanten om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.” 

Flanders Road Services werkt op zijn hoofdkantoor in Zeebrugge met een 8-tal bedienden. “We hebben een eigen vloot van een 50-tal eigen trucks en werken daarnaast samen met andere bedrijven. We beschikken over meer dan 300 koelcontainers, 300 gewone containers, 150 huiftrailers en 130 containerchassis. Daarnaast investeren we in digitalisering en automatisering, onder meer voor de traceerbaarheid van de voedingsproducten die we vervoeren en overslaan”, besluit Bram Lokere. (RJ - Foto MVN) 

www.flandersroadservices.com

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie