Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • CIRCL bouwt duurzame modulaire woningen

CIRCL bouwt duurzame modulaire woningen

  • 06/05/2024

Minder dan een jaar na de officiële start van het bedrijf heeft CIRCL, de specialist in circulaire woningbouw uit Geel, al vierenveertig woningen verkocht. Twaalf daarvan worden dit jaar nog gerealiseerd en op dit moment zijn ze volop bezig met het afronden van hun eerste sloop- en herbouwproject voor Yally.

“We geloven sterk dat deze projecten de toekomst van de bouwsector zijn”, zegt CEO Wim Pieters. “Er is de komende jaren een enorme nood aan huisvesting en maar weinig beschikbare ruimte. Met CIRCL bouwen we in zes weken een duurzame en circulaire woning op de plek waar nu verouderde gebouwen staan.”

Pal in het centrum van Edegem, in een straat waar een school gevestigd is, blokkeren de kraan en voertuigen van CIRCL de doorgang. “We maken gebruik van de Paasvakantie om twee oude garageboxen af te breken en te vervangen door een prachtige eengezinswoning”, vertelt Wim Pieters. “Met ons concept kunnen we de afbraak en ruwe opbouw in slechts twee weken realiseren. Daarna is de straat terug vrij en vermijden we een verkeersinfarct wanneer de school weer opengaat. Bij een klassieke bouw zou de straat waarschijnlijk enkele maanden geblokkeerd zijn, wat voor tal van praktische problemen zorgt. De volledige woning is – zoals al de CIRCL- projecten - afgewerkt op zes weken. Dat wil zeggen afbraak, opbouw, plaatsing van alle technieken én van de keuken en badkamer. Na die zes weken kunnen de bewoners verhuizen.”

Verouderde methodes

CIRCL is een dochterbedrijf van Groep Vanhout en een innoverende speler in de bouwsector. Het eerste off-site bouwconcept dat ook maatwerk aanbiedt, is bedacht en uitgewerkt door Wim Pieters. “Tijdens mijn opleiding bouwkunde deed ik stage bij Groep Vanhout”, blikt de jonge ondernemer terug. “Dat klikte goed en na mijn afstuderen kon ik er vast aan de slag. Als student renoveerde ik zelf een woning en tijdens die werken kwam ik tot de conclusie dat onze bouwmethodes eigenlijk niet meer van deze tijd zijn. Ik was dan ook van mening dat onze sector dringend mee moest evolueren met onze moderne maatschappij. Binnen de groep kreeg ik de kans om mijn ideeën vorm te geven en met een team van enthousiaste medewerkers aan de slag te gaan. Zo is CIRCL ontstaan, een manier van bouwen die de strijd aangaat met de traditionele bouwsector via een combinatie van een digitaal concept met modulaire bouwtechnieken.”

Nood aan verandering

En dat was nodig, want die traditionele bouwsector is verre van duurzaam. “Traditionele bouwmethodes zijn verantwoordelijk voor 40% van de totale CO2-uitstoot, voor 34% van de afvalberg en de bouwsector is goed voor 50% van het energieverbruik in ons land”, somt Wim Pieters op. “Dat zijn statistieken die snel veel beter moeten, willen we wonen leefbaar én betaalbaar houden. Vandaag gebruikt de bouwsector nog altijd veel te veel cement, een product dat goed is voor 7% van alle CO2-uitstoot in de wereld. Terwijl er intussen heel wat milieuvriendelijkere alternatieven zijn, die qua kwaliteit zeker niet moeten onderdoen.” Een tweede reden waarom de bouwsector moet veranderen, is volgens Pieters het gebrek aan geschoolde werkkrachten. “We vinden niet meer voldoende mensen die elke dag urenlang – in weer en wind – op een werf willen komen staan, omdat de werkomstandigheden niet mee zijn geëvolueerd met onze maatschappij”, legt Wim Pieters uit. 

“Het resultaat is dat bouwbedrijven massaal beroep moeten doen op profielen die de handelingen niet machtig zijn of buitenlandse werkkrachten moet inzetten, wat zorgt voor onveilige toestanden en/of kwaliteitsverlies door spraakverwarringen. Als sector moeten we dus dringend jobs creëren die aantrekkelijker zijn in de huidige maatschappij. En ten slotte is de traditionele manier van bouwen onvoorspelbaar. De kosten lopen bijna altijd een heel stuk hoger op dan afgesproken tijdens de planningsfase.”

Snel en efficiënt

Het concept van CIRCL pakt alle drie die uitdagingen aan. “Een CIRCL-woning bestaat uit 2D-elementen en 3D-modules, die allemaal off-site gefabriceerd worden”, legt Wim Pieters uit. “De verschillende modules voor de schil (betonstructuren voor de fundering en LVL-elementen voor wanden en vloeren) en de kritische kern (trappenkern met een geïntegreerde technische schacht, de elektrische energiemodule en bijbehorende elementen, badkamers en wc’s) worden allemaal in ateliers geproduceerd en op de werf gemonteerd. Het werken in weer en wind wordt hierdoor tot een minimum beperkt en een buitenploeg van enkele mensen kan de hele woning bouwen. Dit proces verloopt ook snel en efficiënt, waardoor de woning zes weken na het afleveren van de bouwvergunning sleutel op de deur instapklaar is. Uniek aan ons systeem is dat het niet enkel gebruikt kan worden voor een nieuwbouwwoning op een onbebouwde kavel, maar dat je ook een oude woning in de rij kan slopen en daar tussen een CIRCL-woning kan bouwen. Dit zal in de toekomst – omwille van de schaarste aan bouwpercelen – steeds vaker moeten gebeuren. De flexibiliteit (in vorm en ontwerp) en snelheid van ons concept is dan een heel grote troef.”

Met de CIRCL-software ontwerp je een woning op de manier dat je een wagen configureert.

CEO Wim Pieters

Digitaal configureerbaar

CIRCL woningen zijn heel duurzaam, energiezuinig én digitaal samenstelbaar. “We maken circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek”, weet Wim Pieters. “Zeventig procent van alle gebruikte materialen zijn biogebaseerd en veertig procent is gerecycleerd. En door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken beperken we het energieverbruik - en dus ook de kost - tot een minimum. Daarnaast ontwerp je met ons systeem een woning op de manier dat je een wagen configureert. Onze CTO Peter Bertels ontwikkelde hiervoor unieke CIRCL-software. Het komt erop neer dat je een aantal parameters ingeeft in onze digitale configurator. Onder andere de afmetingen van je perceel, het aantal bouwlagen, maar ook randvoorwaarden zoals het gewenste energieverbuik of het aantal slaap- en badkamers. Op basis van die input genereren we een ontwerp dat de beschikbare ruimte optimaal benut en waarin je dan nog persoonlijke keuzes kan maken wat betreft de gebruikte stijl, het afwerkingsmateriaal. Op die manier heb je zelf de controle over de look and feel en – ook belangrijk – het budget. Want in ons concept is de offerteprijs ook gegarandeerd de prijs die je bij oplevering betaalt. Op dit moment is de initiële kost vergelijkbaar met deze van een klassieke woning, maar de Total Cost of Ownership gaat stukken lager liggen.”

Opschalen

En in de toekomst is het de ambitie van CIRCL om de aankoopprijs van de woningen te laten dalen in vergelijking met klassieke bouwmethodes. “Hiervoor moeten we in de eerste plaats opschalen”, vertelt Wim Pieters. “Dit jaar bouwen we met een klein team twaalf woningen. Het is de bedoeling dat dit er snel minstens honderd per jaar worden. Daarvoor moet uiteraard de hele organisatie groeien. Om die groei goed te kunnen managen volgde ik het Accelero-traject van Voka Mechelen-Kempen. Daardoor is mijn rol binnen het team al gewijzigd, ik word meer en meer een echte bedrijfsleider (lacht). We staan op dit moment ook dicht bij een eerste project in Nederland en in de nabije toekomst mikken we ook op verdere internationalisering. De uitdagingen in de bouwsector zijn daar vergelijkbaar en ook daar is er zeker vraag naar onze oplossingen.”

CIRCL staat voor een stevige groei. Om die in goede banen te leiden, volgt CEO Wim Pieters bij Voka Accelero, het traject voor snelle groeiers. Meer info via https://www.voka.be/accelero.

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie