Harde Brexit is nefast voor Vlaamse bedrijven

Gisteren hield de Britse eerste minister Theresa May een belangrijke toespraak over haar visie op Brexit. Ze maakte er duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk gaat voor een ‘harde’ Brexit en dus ook uit de interne markt stapt. Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen betreurt deze beslissing: “Dit is geen goed nieuws voor onze bedrijven”, aldus Hans Maertens. “Dit schept opnieuw onzekerheid over eventuele invoerrechten en nieuwe administratieve beslommeringen met douane. Nefast voor onze Vlaamse bedrijven.”

Lees meer...

Recent

Voka.be

Nu onderwijshervorming in de scholen brengen

Vrijdag bereikte de Vlaamse Regering een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. Voka is tevreden dat de knoop eindelijk is doorgehakt. “We hebben hier lang genoeg op gewacht”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Het akkoord zorgt ervoor dat ons onderwijs eenvoudiger en transparanter wordt georganiseerd. De onderverdeling in acht studiedomeinen zal bijdragen tot een betere studiekeuze.” Daarnaast verwelkomt Voka de extra aandacht voor STEM-richtingen en de lerarenopleiding.

Lees meer...
Voka.be

Wat betekent het IPA voor u?

De federale sociale partners hebben op 11 januari 2017 een ontwerp van Interprofessioneel Akkoord voor 2017-2018 afgesloten. Dit ontwerpakkoord moet tegen eind januari officieel goedgekeurd worden door de vakbonden en werkgevers. Daarna vormt dit IPA dan het kader voor o.a. de loononderhandelingen van 2017-2018: bovenop de indexering van 2,9% mogen de bedrijven maximaal 1,1% stijging van de brutolonen toestaan; in totaal mag de stijging dus maximaal 4% bedragen over 2 jaar.

Lees meer...
Stijn Decock

Déjà vu

Wie het interessante economische geschiedenisboek ‘Het Gestolde Land’ van Erik Buyst en Kristof Smeyers leest, krijgt een hoog déjà vu gevoel. Al sinds de jaren 50 hinkt het socio-economisch beleid in België periodiek achter de feiten aan en voeren we discussies over de automatische loonindex en de ontsporing van het concurrentievermogen. Hierdoor missen we vaak omwentelingen in de wereldeconomie. De hertimmerde wet van ’96 en de huidige IPA-onderhandelingen vormen een eerste test of we het beter gaan dan doen dan de voorbije 100 jaar.

Lees meer...
Voka.be

Staat van onze Brusselse tunnels is middeleeuws

Door een incident in een technische ruimte van de Rogiertunnel werd het Brusselse verkeer vandaag ernstig verstoord. Het is het zoveelste incident op rij op de Brusselse kleine ring. Voor Voka is de maat meer dan vol: “Het wordt tijd dat de Brusselse regering ingrijpt. Het volstaat niet een plan voor de renovatie te hebben. Plannen snel en efficiënt uitvoeren is nog belangrijker”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka. “We roepen de Brusselse regering op om versneld werk te maken van een volledige renovatie van de tunnels, want dergelijke incidenten brengen onze economie ernstige schade toe.'

Lees meer...
Niko Demeester

Trump against trade?

TrumpHet is gebeurd: zoals in een bekende TV-quiz kennen ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen een onverwachte afloop met de overwinning van Donald Trump. Velen in Europa vragen zich af hoe hij zich zal gedragen als toekomstige president van de Verenigde Staten van Amerika en huiveren er eerlijk gezegd voor.

Lees meer...

Voka on twitter

Homepage

Contact

Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen
Koningsstraat 154-158
1000 Brussel
tel. 02 229 81 11 fax 02 229 81 00
info@voka.be

Partners