Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • PinkOliv ontwerpt en produceert met de rem op

PinkOliv ontwerpt en produceert met de rem op

  • 07/05/2024

Designbureau PinkOliv uit Itegem focust zich op het creëren en ondersteunen van producten, diensten en merken met een duidelijke meerwaarde.

Voor Annelies Geukens en Stefan van Ouytsel, het koppel achter het bedrijf, is het vooral belangrijk dat het totaalplaatje klopt. “Ons uitgangspunt is behoorlijk out of the box”, zeggen de zaakvoerders. “We zijn enkel geïnteresseerd in duurzame concepten met een ecologische en/of sociale impact. Maar de projecten waar we ons mee verbinden, die steunen we voor de volle 100%.”

PinkOliv is als een kat met negen levens, het designbureau heeft zich de jongste jaren al een aantal malen heruitgevonden. Officieel is het bedrijf opgericht in 2009, maar het idee voor een onafhankelijk opererend bureau ontstond al in 2003. “Vier productontwikkelaars, waaronder Annelies en ikzelf, die elkaar leerden kennen tijdens hun studie en die dagdagelijks met vormgeving bezig waren, besloten toen om na hun werktijd ook wat energie in zingeving te gaan stoppen”, vertelt Stefan van Ouytsel. “We waren allemaal actief in ver- schillende sectoren, waar we creatief aan de slag gingen met de vragen van zeer diverse opdrachtgevers. Het was echt een verademing om op eigen initiatief ideeën uit te werken. In die periode herontdekten we dat je als ontwerper de kracht hebt om – naast een functionele toepassing – ook zin en waarde aan producten en diensten te geven.”
 

Sven Nys

Voor Stefan en Annelies smaakte die ervaring naar meer. “Nadat we met onze concepten succesvol aan een aantal wedstrijden hadden deelgenomen, kriebelde het bij mij en Stefan om de volgende stap te zetten”, vervolgt Annelies Geukens. “Stefan waagde in 2005 al de sprong door volledig zelfstandige te worden en in 2009 hebben we samen de vennootschap PinkOliv opgericht. Dat was in het begin wel wat zoeken, want onze uitlaatklep werd opeens onze broodwinning. De eerste jaren hebben we nog voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers gewerkt. De sportsector was – ook toen al – wel een constante. Zo ontwierpen, ontwikkelden en distribueerden we tussen 2012 en 2015 voor Sven Nys de unieke Sven Nys Cycling collectie. Ook voor Duvel, VEDETT, De Koninck en honderden andere bedrijven ontwierpen we een wieleroutfit. Waar we ook nog altijd trots op zijn is onze innovatieve collectie verwarmde sportkledij. In 2011 was dat zeer vernieuwend, waardoor we genomineerd zijn voor de Bike Motion Award.”

Circulaire economie

Ondanks het succes en geslaagde projecten voor meer dan 100 merken, besloot het koppel in 2016 opnieuw een andere richting in te slaan. “Annelies en ik besloten om niet meer op vraag van een opdrachtgever te ontwerpen”, licht Stefan van Ouytsel de ommezwaai toe. “We willen onze eigen ideeën vormgeven of minstens vanaf het lege blad betrokken zijn bij een project van iemand anders. We werken hiervoor samen met partners en nemen vaak zelf als investeerders mee het ondernemersrisico. De rode draad is de circulaire economie. We focussen op vakmanschap in combinatie met modern design en innovatieve productietechnieken. Producten moeten echt een meerwaarde hebben, anders beginnen we er gewoon niet aan. De insteek is dat eigenlijk elk product er één te veel is. Dus alleen wanneer een product of dienst duurzaam, innovatief en uniek is, vliegen wij erin. Maar dan gaan we wel all-in, wat betekent dat we vaak een start-up of spin-off oprichten om het concept volledig uit te rollen.”

Alleen wanneer een product of dienst duurzaam, innovatief en uniek is, vliegen wij erin. Tot en met een start-up of spin-off oprichten om het concept volledig uit te rollen.

Zaakvoerder Annelies Geukens

Ambachtelijke innovatie

Het bekendste geesteskind vandaag is het custom fietszadelmerk Kontour. Voor het ontwerp vertrokken Annelies en Stefan van gebruikte chassis van zadels die tot voor kort bij het restafval terecht kwamen. “Jaarlijks worden er een half miljoen fietszadels weggegooid”, vertelt Annelies Geukens. “Met Kontour geven wij die een nieuw leven. We renoveren en optimaliseren met behulp van traditionele technieken voor leerbewerking in combinatie met rapid prototyping technieken zoals lasersnijden en het 3D printen van elastische inserts (ver)oudere zadels tot unieke handgemaakte exemplaren. We bieden eenmalige of kleine series handgemaakte zadels en andere fietsaccessoires als stuurlinten of fietstassen aan. Of we restaureren en upgraden mensen hun eigen favoriete fietszadel. In een simpel tweedehands zadel heeft bijna niemand interesse, zo’n zadel vindt men snel te duur. Maar voor een uniek gerestaureerd zadel willen liefhebbers wel betalen. Omdat we een functioneel, zeer aangenaam zittend zadel aanbieden met een grote emotionele waarde.”

Modulaire fiets

Voor het concept en het ontwerp van de Kontour zadels kreeg PinkOliv een Henry van de Velde Award, één van de meest prestigieuze designprijzen. Een prestatie die ze met hun volgende project hopelijk kunnen herhalen. “Met ons volgende project mikken we weer wat hoger”, blikt Stefan van Ouytsel al vooruit. “Omdat met de komst van de e-bikes ook fietsen meer en meer verworden zijn tot een wegwerpproduct met een korte levensduur, komen wij met een duurzaam en circulair alternatief. We hebben een volledig modulair fietsframe voor utillity bikes ontworpen, dat we in september lanceren onder de naam Boud. Het unieke is dat het frame overal in de wereld op exact dezelfde manier met lokaal geproduceerde componenten gebouwd kan worden. Het is hierdoor een antwoord op de massaproductie – vaak afkomstig uit Azië. Het frame kan dan verder aangekleed worden met onderdelen van gebruikte fietsen. Op die manier beslissen mensen zelf hoe ze hun fiets uitrusten. Als cargobike met langere bagagedragers of als bakfiets om goederen of kinderen te vervoeren.” 

Artikel uit publicatie