Skip to main content
Map

Voka begeleidt bedrijven bij nieuwe vorm van werkplekleren

  • 07/03/2017

Voka begeleidt bedrijven bij nieuwe vorm van werkplekleren

Elf West-Vlaamse kmo’s stappen in het pilootproject van welt, een traject van Voka West-Vlaanderen. Welt zal de komende drie jaar bedrijven begeleiden bij de organisatie van werkervaringsprojecten in bedrijven. Zo krijgen werkzoekenden die niet de juiste competenties hebben of die te weinig werkervaring hebben, de kans om het vertrouwen van potentiële werkgevers te winnen. In 2017 wil Voka in totaal 40 West-Vlaamse bedrijven laten deelnemen aan welt. Op de infosessie op 6 april ontdekt u er meer over!

Op de foto: stagiaire Irène Isalo, projectcoördinator Sylvie Allemeersch, arbeidsbemiddelaar Sien Derdaele, coördinator Hannelore Leeuwerck en Louis Erard van deelnemend bedrijf Citroën Defever.

Met het nieuwe project welt (WerkErvarings- en LeerTrajecten) speelt Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in op het plan van de Vlaamse regering om talent beter naar de arbeidsmarkt te begeleiden. In veel jobaanbiedingen vragen bedrijven naar relevante werkervaring, wat de zoektocht voor jonge of langdurig werkzoekenden bemoeilijkt. Zo blijft heel wat talent onopgemerkt. Het concept ‘werkplekleren’ bestaat al langer, maar Voka wil – gesteund door de overheid – een nieuw elan geven aan die bijzonder effectieve vorm van competentie-ontwikkeling.

“De krapte op onze arbeidsmarkt is een groot probleem: veel bedrijven vinden moeilijk geschikte medewerkers”, zegt Bert Mons, algemeen directeur Voka - West-Vlaanderen. “Het is daarom belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen aan de slag krijgen. Met welt brengen we bedrijven uit diverse sectoren samen en helpen we hen korte werkstages en leertrajecten voor werkzoekenden te organiseren. Het concept speelt in op de specifieke noden en mogelijkheden van het bedrijf, maar houdt niet noodzakelijk een aanwervingsplicht in. Dat extra aanwervingskanaal, waarbij kandidaten op de werkvloer worden opgeleid en geëvalueerd, is een positieve actie, zowel voor werkzoekenden als voor bedrijven.”

 

Actieplan om hr-beleid verder te optimaliseren

welt loopt over een periode van drie jaar. Er is al een eerste groep met 11 bedrijven gestart, die gedurende 6 maanden een lerend netwerk vormen. In samenwerking met arbeidsbemiddelaars engageren zij zich om één of meerdere stagiairs-werkzoekenden gedurende een week tot een half jaar op te leiden.

Louis Defever van deelnemend bedrijf Citroën Defever uit Ieper: "Gemotiveerd is belangrijker dan geëngageerd. Ik wil vooral iemand die in mijn bedrijf wil bijleren. Daarom laat ik Irène hier stage lopen." Irène is enthousiast: "Stage lopen in een bedrijf is helemaal anders dan op de schoolbanken zitten. Hier leer ik in de praktijk."

De bedrijven die starten in het welt-project willen hun hr- en opleidingsbeleid verder ontwikkelen en zijn meestal ook op zoek naar nieuwe medewerkers. “Als welt-adviseurs stellen we samen met het stagebedrijf een gedetailleerd actieplan op, vanaf de intake en de begeleiding van de stagiairs, over de mentoring op de werkvloer, tot en met de evaluatie achteraf”, vertellen coördinatoren Sylvie Allemeersch en Hannelore Leeuwerck. Deelnemende bedrijven krijgen de kans om een ruimer netwerk van externe stakeholders uit te bouwen.

Deelnemen aan welt is gratis maar houdt wel een engagement in: bedrijven nemen deel aan het lerend netwerk van welt, bieden een opleidingsplaats aan en maken een actieplan op om hun HR-beleid verder te optimaliseren. In 2017 zullen nog eens een 40-tal West-Vlaamse bedrijven instappen in het welt-project. In totaal zullen ruim 40 (niet-werkende) werkzoekenden dit jaar relevante ervaring opdoen op de werkvloer.

 

Zelf ook deelnemen?

Op de infosessie op 24 april ontdekt u alles over hoe welt uw bedrijf adviseert, faciliteert en coacht rond ervaringsstages op de werkvloer. We bespreken de verschillende onderdelen van het traject en de return ervan voor uw bedrijf.

Datum infosessie: 24 april, van 12u - 14u
Locatie infosessie: Hotel Mercure Roeselare, Kwadestraat 149B, 8800 Roeselare
Inschrijven: Wenst u deel te nemen aan deze gratis infosessie? Schrijf u in via mail aan Sylvie Allemeersch