Skip to main content

2016 was uitstekend jaar voor West-Vlaamse export

  • 10/01/2017

Internationaal ondernemenDe West-Vlaamse uitvoer doet het goed. Dat blijkt uit een analyse van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. De organisatie reikte in totaal 33.406 certificaten van oorsprong uit, die samen een goederenwaarde van 1,64 miljard euro vertegenwoordigden. Dat is qua aantal het beste resultaat ooit en het op één na beste resultaat op het vlak van goederenomzet. 

Certificaten van oorsprong zijn documenten die de oorsprong van een product aanduiden. Ze bewijzen in welk land een product gemaakt is en zijn veelal verplicht voor de export naar landen buiten de Europese Unie. De documenten worden uitgereikt door de Kamers van Koophandel in opdracht van de Federale Overheidsdienst Economie.

 

“Op basis van de afgeleverde documenten kunnen wij de hartslag van de West-Vlaamse export meten”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Dat de export vorig jaar nog verder groeide, bewijst dat onze West-Vlaamse bedrijven een open blik hebben op de wereld. En dat is belangrijk, want export is de motor van de groei die onze welvaart moet garanderen.”

 

2016 startte aarzelend, maar naar het jaareinde toe groeide de exportbedrijvigheid. Voka West-Vlaanderen reikte finaal 33.406 certificaten van oorsprong uit, die samen 1,64 miljard euro vertegenwoordigden. Dat is qua aantal het beste resultaat en het op één na beste resultaat inzake goederenomzet. Alleen in 2012 werd een nog hogere goederenwaarde bereikt. In vergelijking tot 2015 steeg het aantal afgeleverde attesten met 3,4% en vermeerderde de omzet met 4,8%.  

 

Export naar 188 landen

“West-Vlaamse bedrijven exporteren letterlijk naar alle uithoeken van de wereld. Voka registreerde maar liefst 188 verschillende exportlanden. Ook dat is een record”, vervolgt Bert Mons. Gemeten naar goederenomzet blijven China en Saudi-Arabië de voornaamste exportbestemmingen, gevolgd door Algerije, Iran en India. Maken verder deel uit van de top 10: Turkije, Oekraïne, Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië en de Verenigde Staten van Amerika. 

 

Als ruimer exportgebied prijkt het Midden-Oosten bovenaan. De West-Vlaamse bedrijven realiseren er 34,5% van hun extracommunautaire exportomzet (566 miljoen euro). Azië (exclusief Midden-Oosten) is goed voor 31,4%. Ter vergelijking: in 2012 waren die regio’s nog goed voor respectievelijk 29,4% en 27% van de exportomzet. Afrika scoorde vorig jaar 12,9%, Zuid-Amerika 5,8% en Noord-Amerika (USA, Canada en Mexico) 3,8%.

 

De opmerkelijkste stijgers en dalers van de laatste 5 jaar

  • Belangrijkste stijger inzake goederenwaarde gedurende de voorbije 5 jaar was Iran. De omzet richting dat land steeg van 40 naar 110 miljoen euro. 
  • Ook de uitvoer naar de Verenigde Staten doet het steeds beter. Sinds 2012 verdubbelde de goederenomzet van 21 naar 46 miljoen euro. De sterke dollar, die Europese exportproducten goedkoper maakt, is daaraan zeker niet vreemd.  
  • Het aantal West-Vlaamse goederen dat een Afrikaanse eindbestemming heeft, daalde de voorbije jaren: waar dat in 2012 nog 19,1% was, was dat vorig jaar maar 12,9% meer. Die terugval is grotendeels te wijten aan de dalende uitvoer naar Algerije, dat in 2012 nog de eerste exportbestemming was vóór China. 
  • Het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de daaruit voortvloeiende economische maatregelen resulteerden in een sterke daling van de uitvoer naar beide landen. In 2012 exporteerde West-Vlaanderen nog voor 150 miljoen euro goederen naar Oekraïne en voor 70 miljoen euro naar Rusland. Anno 2016 is dat teruggevallen tot respectievelijk 79 en 33 miljoen euro. Oekraïne deed het in 2016 wel al veel beter dan in 2015; toen werd slechts 40 miljoen euro omzet gehaald. 
  • Voka noteerde ook een opmerkelijke omzetdaling voor Turkije: van 185 miljoen euro in 2012 naar 95 miljoen euro in 2016.

 

Grootste exportomzet wordt geboekt in zuiden van de provincie

Op regionaal vlak boeken de Kortrijkse bedrijven samen de grootste exportomzet naar verre landen. De regio neemt 32,5% van de extra communautaire uitvoer (526 miljoen euro) voor haar rekening. Ieper is goed voor 25,8%, regio Roeselare-Tielt tekent voor 24,2%, Brugge voor 10,7%, Oostende voor 5,4% en Veurne voor 1,3%. In vergelijking tot 2012 doet vooral de Ieperse regio beter.

 

Het zijn vooral machines en voeding die geëxporteerd worden.