Skip to main content

Wat is PeerbyPro?

Veel producenten van kwaliteitsproducten staan onder druk door de concurrentie van lagelonenlanden en import van lage kwaliteitsproducten. Steeds meer productiebedrijven zijn daarom geïnteresseerd om hun producten niet langer te verkopen, maar om van een productiebedrijf te evolueren naar een servicebedrijf.

Binnen dit Product as a Service businessmodel (PAAS) blijft het bedrijf eigenaar van zijn product en factureert hij het gebruik ervan. Het nieuwe businessmodel sluit ook naadloos aan bij de principes van de circulaire economie waarbij materialen en producten zo lang en zo hoogwaardig mogelijk gebruikt worden.

Het project Peerby Pro biedt West-Vlaamse B2C ondernemingen de kans om dit businessmodel gedurende enkele maanden uit te testen. Het proefproject is volledig kosteloos en is een initiatief van Peerby Belgium, het grootste deelplatform van ons land.

Eliet, Barbecook en Umbrosa zijn de eerste drie producenten die hun producten sinds mei 2019 aanbieden op de deelwebsite Peerby. Zij stellen een elektrische hakselaar, elektrische verticuteermachine, draagbare gasbarbecue, draagbare houtskoolbarbecue en een design parasol ter beschikking. Het verschil met een gewoon verhuurbedrijf? De gebruiker stockeert het product bij zich thuis tot de volgende huurder het komt halen. Door de kosten op die manier te delen, zakt de huurprijs.

Ook de UGent is een partner van het project, zij leverden slimme trackers die informatie verzamelen over hoe de producten gebruikt worden. Zo leert Peerby samen met de producenten bij over wat een product ‘deelbaar’ maakt.

 Peerby     Vlaanderen circulair

Contactpersoon

Marijke Bouciqué

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag