Skip to main content
  • Vermijd cyberaanvallen

Vermijd cyberaanvallen

Meld ons al uw vragen via sms naar 8876 of via mail naar 8876.aw@voka.be. Wij maken er alvast werk van! Volgende vraag werd door een van onze leden gesteld:

'Hoe kan ik mij het beste beschermen tegen cyberaanvallen die tot de ransomware-categorie behoren en waarbij hackers losgeld kunnen eisen om mijn bestanden terug vrij te geven?

 

Ons antwoord

Zoals afgelopen weekend gebleken is met een wereldwijde ransomware-cyberaanval kan er via phishing enorme schade toe gebracht worden aan uw bedrijfsnetwerk. Lees daarom hier onze tips:

  1. Controleer de afzender van de e-mails die u ontvangt en open enkel e-mails van betrouwbare bronnen. Wees extra oplettend voor verdachte e-mails. Scan de e-mail op typische phishingindicatoren. (Typisch voor phishing is dat het mails zijn van afzenders waarvan u geen mail verwacht en dat ze een gevoel van urgentie of een probleem aanwenden.)
  2. Bij verdachte e-mails, open geen bijlagen en klik niet op links.
  3. Denkt u dat uw pc toch getroffen is of krijgt u een melding dat uw bestanden zijn versleuteld, zet dan onmiddellijk uw pc volledig uit om verdere verspreiding tegen te gaan en contacteer de IT-dienst onmiddellijk.

Op termijn is het aangewezen goed na te denken over een cybersecuritystrategie voor uw onderneming en hoe hier intern over wordt gecommuniceerd met medewerkers. Er bestaan verschillende firewalls en antivirussystemen die van uw bedrijf een ecosysteem maken dat goed beschermd is tegen cryptolockers en malware van buitenaf.