Skip to main content
  • Verdere digitalisering uitgaand douaneproces

Bij uitvoer van goederen naar een bestemming buiten de EU, moeten er uitvoerformaliteiten vervuld worden. Meer bepaald gaat het om het opmaken en indienen van een uitvoeraangifte en een elektronische aanmelding van de exportgoederen bij de douane, wanneer deze aankomen op het douanekantoor van uitgang. In België zijn dit de zee- en luchthavens. Deze elektronische aanmelding bij aankomst is sinds 17 september 2018 verplicht voor alle exportcontainers in de haven van Antwerpen. Deze verplichting is deze maand uitgebreid naar de haven van Zeebrugge en rorogoederen. 

De douane werkt momenteel - in nauwe samenwerking met de private sector - aan de digitalisering van het exportmanifest om dit in de loop van 2019 te implementeren. Dit sluitstuk zal ervoor zorgen dat het bericht waarmee de douane aan de exporteur het uitgaan van de goederen uit de EU bevestigt, volledig automatisch zal verlopen. 
Dit uitgangsbericht is cruciaal om onder meer de toegepaste btw-vrijstelling op de verkoop van deze goederen te bewijzen.

Lees hier meer informatie over de digitalisering van dit proces.

CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
Tormans