Family Business Happening: Innovatie binnen familiebedrijven

19/04/2018
Family Business Happening 2018

Familiebedrijven hebben dikwijls een lange en rijke geschiedenis.  Doorheen hun bestaan blijken ze in staat om het goede te behouden.  Dat verklaart hun traditionele en risicomijdende reputatie. Toch blijken familiebedrijven een grotere innovatiekracht te hebben dan ‘gewone’ bedrijven.  Dat is niet onlogisch.  Innovatie floreert bij langetermijnvisie, bij een sterke focus op relaties, verbondenheid met de omgeving en een passie voor het ondernemen. Laten dat nu net de eigenschappen zijn waarover familiebedrijven als geen ander beschikken.

Maar vernieuwen is niet eenvoudig en wordt wel al eens geassocieerd met een aanstormende generatie met ‘te gekke’ ideeën. Zaken kunnen loslaten en kansen geven aan de volgende generatie is dan ook een belangrijke factor in elk familiaal innovatieverhaal. 

Daarom staan we dit jaar stil bij het thema van innovatie binnen het familiebedrijf en gaan we op zoek naar de succesfactoren en de valkuilen.

 • Waar komt innovatiekracht vandaan?
 • Welke kenmerken hebben de meest innovatieve familiebedrijven met elkaar gemeen?
 • Welke kenmerken verklaren hun innovatieve vermogen?
 • Welke lessen kunnen andere familiebedrijven van hen leren? 
 • Hoe kunnen familiebedrijven nog innovatiever worden?

Benieuwd naar de antwoorden?

Geen betere plaats om dit thema aan te snijden dan bij de gastheer van dit jaar, Segers & Balcaen, een Vlaams familiebedrijf. Als een van de belangrijkste Europese spelers op de markt van flexibele verpakkingen, blijft innoveren, met het oog op de productie van milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar plastic, voor hen een must. De transformatiesteun die ze hiervoor van de Vlaamse Overheid kregen, was voor hen dan ook een mooie opsteker.

Paul Balcaen neemt u graag mee in zijn verhaal van groei en innovatie, samen met een aantal andere getuigende familiebedrijven (GDW Security, Krekelhof, Falk Culinair, Electro Service Timmermans, Royer en Vanhie).

Familiebedrijven laten de mogelijke subsidieregelingen om innovatieprojecten te ondersteunen al te dikwijls links liggen.  Ze zien op tegen de verwachte rompslomp of de ontoegankelijkheid ervan.  Maar misschien valt dat allemaal wel mee?  Paul Balcaen neemt u graag mee in zijn verhaal.

Programma

 • 13.00 uur: Onthaal
 • 13.30 uur: Verwelkoming en interview met Paul Balcaen, CEO Segers & Balcaen
 • 13.45 uur: Rondleiding - bedrijfsbezoek
 • 15.30 uur: Getuigenis door Paul Balcaen
 • 16.30 uur: Gesprekspanel o.l.v. Kirsten Coeck (Familymind):
  Innovatie binnen het familiebedrijf: Eeuwige strijd of gedeelde overwinning?
  Panelleden: Guy & Pieter De Wilder (GDW Security), Frank Dehandschutter (Krekelhof), Jan Van Achter (Falk Culinair), Franky Timmermans (Electro Service Timmermans), Thierry Royer (Royer) en Michael Vanhie (Vanhie).
 • 18.00 uur: Netwerkmoment - buffet
 • 19.00 uur: Einde

Meer info bij

Isabel De Winter via isabel.dewinter@voka.be of 02 255 20 16

Partners