Inspiratiesessie: QRM

21/11/2017

Lean manufacturing is een concept dat ondertussen goed is ingeburgerd in de maakindustrie. Deze methode is uitermate geschikt voor de productie van repetitieve producten in hoge volumes. Maar door de concurrentie uit het oosten zetten meer en meer bedrijven in op aangepaste producten in kleine volumes: low volume & high mixes. Quick Response Manufacturing is hier een veel geschiktere methode voor.

Quick Response Manufacturing, kortweg QRM, richt zich op het verkorten van doorlooptijden in deze complexe omgevingen. Door het verkorten van de doorlooptijden binnen het bedrijf kan sneller worden ingespeeld op markttrends en komt men tegemoet aan de vraag naar meer gepersonaliseerde producten per marktsegment. Bijkomende voordelen zijn onder anderen een lagere productiekost, betere klantenservice en een hogere productkwaliteit.

QRM is ontwikkeld in de jaren ’90 door Rajan Suri, een Amerikaanse professor. Vandaag heeft het echter ook al een netwerk van aanhangers uitgebouwd in Europa. Het onderzoekscentrum Sirris is dé Belgische referentie wat QRM betreft. Pascal Pollet zal ingaan op de principes achter deze productiemethode.

Het Limburgse metaalbedrijf Provan startte als eerste toeleverancier in België met het toepassen van QRM, met indrukwekkende resultaten. Ben Proesmans, mede-oprichter van het bedrijf, heeft deze pioniersrol opgenomen. Hij bouwt al verschillende jaren de werkwijzen binnen Provan om volgens de principes van Quick Response Manufacturing. In 2015 werden ze hiervoor gekroond tot Factory of the Future en in 2016 wonnen ze de Innovatie Award van Voka – Kvk Limburg. Ben deelt graag het hele QRM verhaal, van nul tot waar ze nu staan, met de aanwezigen.

Tijdens deze inspiratiesessie leert u de principes van QRM kennen en krijgt u ook meteen mee hoe de praktische implementatie in zijn werk gaat. 

Sprekers

Pascal Pollet, Principal Engineer Smart & Digital Production, Sirris
Ben Proesmans, Strategic Director International / Owner, Provan

Meer info

Robin Dirix, +32 11 56 02 34, robin.dirix@voka.be

KMO-portefeuille    Mensura      Proximus