Skip to main content
  • Pilootproject containerbinnenvaart van start

Dit najaar gaan een aantal concrete pilootprojecten uit het actieplan containerbinnenvaart van start. Een centrale lichterplanning en bundeling van kleine binnenvaartvolumes moeten het afhandelingsproces van containers in de haven verbeteren. De projecten hebben betrekking op de terminals van PSA (K913 en K869), DP World (K1700) en MPET (K1742).

 

Sinds 1 oktober is de planning van de los- en laadoperaties van lichters voor de diepzee-containerterminals (PSA, DP World en MPET) gecentraliseerd bij Antwerp Terminal Services. Deze centrale cel maakt de planning op en volgt ze nadien nauwgezet op. Zo worden conflicterende vaarschema’s voor de lichters vermeden. Het project wordt gefaseerd ingevoerd. Het is de bedoeling  om tegen het einde van het jaar een 24/7 centrale planning en opvolging te verzekeren.

 

Vanaf 5 november worden ook kleine containerbinnenvaartvolumes gebundeld via consolidatiehubs. Enkel lichters die een minimaal aantal containers lossen/laden, kunnen de maritieme containerterminals in de haven nog rechtstreeks aanlopen. Wegens de uitzonderlijke laagwaterstand op de Rijn, wordt gestart met een minimale call size van 20 containermoves:

  • vanaf 5 november: minumum 20 moves (laden en lossen) per maritieme containerterminal
  • vanaf 3 december: minimum 30 moves (laden en lossen) per maritieme containerterminal.

Binnenvaartoperatoren die dit aantal niet halen, kunnen zich een verplaatsing naar of in de haven besparen door hun containers te lossen in een consolidatiehub. Of ze kunnen op die plaats bijkomende containers laden, zodat ze de minimum call size bereiken.

 

Er zijn twee consolidatiehubs in het havengebied:

En zeven in het achterland:

De bijkomende overslagkosten die met deze bundeling gepaard gaan, worden gedeeltelijk gecompenseerd door het Havenbedrijf Antwerpen en de Vlaamse overheid. Dit proefproject zal na 2 à 3 maanden geëvalueerd en zo nodig bijgestuurd worden.

 

Het actieplan containerbinnenvaart werd op 19 april ondertekend door een brede waaier aan stakeholders van de Antwerpse havengemeenschap: de maritieme terminals, de scheepsagenten (ASV), binnenvaartoperatoren (ICBO), expediteurs (VEA), verladers (OTM), Alfaport Voka, NxtPort, CEPA, het Havenbedrijf Antwerpen, De Vlaamse Waterweg en de Vlaamse overheid.

 

Voor meer info: eliene.vanaken@voka.be

 

CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
Tormans